Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Bildts harmsna twitter-bonanza om vinstfrågan

Ingen fråga får högern att ta i från tårna som vinstfrågan. Kanske för att man någonstans vet att man – trots åratal av nedplöjda opinionsbildarmiljoner – har en stabil folkmajoritet emot sig.

Publicerad: 26 juni 2018, 03:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenVinstförbudAnna Ekström

”Du devalverar Dig själv med partitweets av detta slag”, fann Carl Bildt anledning att twittra till gymnasieminister Anna Ekström häromdagen.

Den utlösande faktorn var en tweet från Ekström där hon uppmanade till stopp för vinstjakten, med anledning av att Skolinspektionen stängt Thorén innovation school för undermålig kvalitet. Skolans ägarbolag har haft en vinstmarginal på cirka 25 procent, samtidigt som antalet elever per lärare nästan fördubblats.

Under tiden fick eleverna ägna lektionerna åt YouTube och gå hem i förtid (förlåt mig denna partistiska observation, men jag har hämtat den från DN).

Bildts tweet blev starten på en lång twitter-bonanza från hans sida om vinstmotivets förtjänster i offentlig verksamhet. Det hade kanske inte varit så apart om det inte varit för att han på flera punkter var uppenbart felinformerad. Själv kämpar jag fortfarande med att förstå hur man kan vara före detta statsminister utan att förstå att skolan ägnar sig åt myndighetsutövning.

Att Bildt därtill tror att friskolor har lägre skolpeng än kommunala (fel; se Skollagen 10 kap. 38 §), lägger mer resurser på undervisningen (fel; se Skolverket) och är billigare för skattebetalarna (fel; se Skollagen, som sagt) är en världsbild man möjligen får sig till livs genom glättade lobbyistpamfletter, men inte om man ägnar ett par minuter åt att googla förstahandskällor.

Lärdom: även om du är höger, låt inte Ekonomifakta stå för hela din omvärldsbevakning.

Hur som helst - Carl Bildt jobbar efter en devis högern alltid hållit sig med: det är inte politik när vi gör det!

Man får förmoda att det inte heller är politik när den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark menar att S vill bekämpa alla privata företag, även om det är lite rörande att han samtidigt dubbar V – ett parti vars parlamentariska gärning mer präglas av viljan att införa glasögonbidrag än att socialisera produktionsmedlen - till ”diktaturkramande kommunistparti”. Och självklart är det inte heller politik när den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman undrar varför Anna Ekström inte tonar ner sitt budskap för att inte skrämma bort potentiella arbetsgivare efter valet.

Vi har onekligen gått hela varvet runt när politikers obenägenhet till korruption ses som något klandervärt. Men genom sig själv känner man andra. Och ingen fråga får högern att ta i från tårna som vinstfrågan.

Harmsenheten bottnar förmodligen i den gnagande vissheten om att man – trots åratal av nedplöjda opinionsbildarmiljoner från näringslivet – har en stabil folkmajoritet emot sig. Men det är också något särskilt med vinstfrågan. Som att den är lite extra politisk och pinsam. Inte något som seriösa personer – exempelvis Anna Ekström – borde smutsa sina händer med.

Bildts impressionistiska twittrande beror möjligen på att han vill försvara den friskolereform hans 90-talsregering införde. Hans minst sagt rudimentära förståelse för skolans verksamhet förklarar kanske varför det blev som det blev – propositionen bakom är synnerligen tunn.

Så blir det kanske om man tror att man inte håller på med något så pinsamt som politik.

Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO, socialdemokratisk författare och bloggare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev