Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Bekämpa SD:s politik – inte deras väljare

Även om jag förstått att Sverigedemokraterna hade framgång i Europavalet blir jag ändå tagen av den siffra Dagens Samhälle redovisar i förra numret (nr 20). SD är näst största parti i hela 106 av Sveriges 290 kommuner. En skrämmande hög siffra som stämmer till eftertanke.

Publicerad: 3 juni 2014, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Politik

Valresultaten i Europavalen har en tendens att rita om den politiska kartan. Tidigare har Junilistan och Piratpartiet gjort succé i EU-valen, utan att för den skull lyckas återupprepa framgången och därefter vinna val också i svenska politiska församlingar. Men med Sverigedemokraterna är det annorlunda. Partiet finns representerat i kommunerna och sedan 2010 i Riksdagen. Att liknande partier blev de stora valsegrarna i Danmark, Frankrike och Storbritannien gör inte saken bättre. Något är radikalt fel när främlingsfientliga och intoleranta krafter vinner mark.

När jag tittar på valresultatet för Luleå kan jag konstatera att SD:s framgångar är mindre. 6,1 procent jämfört med riksresultatet 9,7 procent. Att det är så tror jag beror på att samhällskontraktet är starkare i vår kommun. Arbetslösheten är med sina tre procent låg, framtidstron är god och kvaliteten i den offentliga servicen är hög.

Civilsamhället med engagerade medborgare har stått upp i olika sammanhang under åren och jobbat för ett öppet och tolerant samhälle. Men uppenbart räcker inte det för att hålla SD stången. Likafullt röstade 1 910 Luleåbor av någon anledning på SD. Jag vill inte tro att alla de väljarna är rasister eller främlingsfientliga. Jag vill tro att för många av dem är deras röst ett sätt att markera sitt missnöje med saker och ting. Att de flesta bara känner sig utanför, bortglömda, utan ett jobb eller har fastnat i ett sammanhang som känns hopplöst.

På Facebook ser jag att en del av mina vänner reagerar starkt på valresultatet och närmast i chock konstaterar att det finns SD-väljare i den egna vänkretsen och grannskapet. ”Om du röstat på SD -ta bort mig som vän på Facebook” läser jag hos några. En helt rimlig reaktion för den som hatar allt som det inskränkta och främlingsfientliga SD står för. Även jag har tänkt i liknande banor. Men ändå vill jag understryka att det inte är rätt väg att gå. Jag säger ofta att det gäller att skilja på Sverigedemokraterna som parti med dess företrädare i spetsen, och de väljare som röstat på SD.

Det är ingen konstruktiv väg att ytterligare stänga ute eller förtränga alla de som lagt sin röst på Sverigedemokraterna. Den strategin har nu visat sig vara ett dåligt vägval. Vi lever tillsammans i ett samhälle med alla typer av människor. I stället blir det än viktigare att se till att samhällskontraktet stärks igen. Där spelar kommunpolitiken en viktig roll för att säkra att alla medborgare får plats. Först när vi alla är inkluderade och sedda kan vi mota mörkermännen från SD på dörren på ett framgångsrikt sätt.

”Om du röstat på SD - ta bort mig som vän på Facebook” läser jag hos några. En helt rimlig reaktion för den som hatar allt som det inskränkta och främlingsfientliga SD står för.

Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev