Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Befria pappor från påtvingat föräldraskap

I Danmark förs en seriös debatt om påtvingat föräldraskap. Men i Sverige blundar vi för att män och pojkar blir pappor mot sin vilja. Därför förtjänar LUF:s förslag om juridisk abort att tas på allvar.

Publicerad: 11 mars 2016, 05:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetBarnperspektivet

Nyligen klubbade Liberala ungdomsförbundet Väst igenom att män bör tillåtas att göra juridisk abort. Det innebär att män ska ha rätt att frånsäga sig faderskap till artonde graviditetsveckan, lika länge som det är möjligt för kvinnor att välja abort.

Ungdomsförbundet har hånats för förslaget men jag anser att det förtjänar att tas på allvar. Men barn ska givetvis inte behöva höra att de är halvt aborterade. Juridisk abort är därför inget bra begrepp, en annan benämning behövs med samma innebörd.

Den feministiska debatten i Sverige har länge fokuserat på samtycke vid sexuella handlingar, samtycke borde vara lika självklart för båda parter vid barnalstrande. Men i Sverige blundar vi för att män och pojkar blir pappor mot sin vilja.

Jag känner själv ofrivilliga fäder och irriteras över den unkna ”snubbarna får skylla sig själva, de borde använt kondom”- attityden som de ofta möts av. Det händer att kondomer spricker och det finns tyvärr flickvänner som egoistiskt struntar i sina p-piller för att de vill bli mammor.

I Danmark förs en seriös debatt om påtvingat föräldraskap. En dansk man har under flera år processat för att avsäga sig sitt faderskap permanent och slippa betala underhåll. Thomas Nielsen, som redan hade två barn i ett tidigare förhållande och inte önskade sig fler, inledde en relation med sin chef.

Hon försäkrade honom att hon flera gånger försökt bli gravid med donatorsperma och att läkare bedömt henne som infertil. Enligt Nielsen övertalades han att ha oskyddat samlag. Chefen blev gravid och födde 2008 mot hans uttryckliga vilja ett barn.

Nielsen blev därmed tvingad att betala underhåll i 18 år. Han kräver därför att få samma roll som en anonym spermadonator. Hittills har Nielsen fått avslag i alla instanser men det finns ett växande folkligt stöd för en lagändring. 2013 gjordes en Gallupundersökning i Danmark där hela 68 procent instämde i påståendet: ”En mand bør kunne få en såkaldt juridisk abort, hvis kvinden beviseligt har narret ham til at få barnet mod hans vilje.”

Att ofrivilligt bli pappa är oerhört integritetskränkande men självklart kan inte kvinnan tvingas till abort. Därför borde möjlighet finnas, efter individuell prövning, att en blivande far jämställs med en spermadonator eftersom insemination för singelkvinnor numera är tillåtet i Sverige.

Däremot bör mannen inte ha rätt att förbli anonym. Enligt FN:s Barnkonvention har barn rätt till sitt ursprung och därför tillåts föredömligt inte anonyma donatorer av könsceller i Sverige. Ur ett barnrättsperspektiv kan man givetvis argumentera för att barn mår bäst av kontakt med sin far. Samtidigt vet vi att underhållsansvar knappast är en garanti för en fungerande relation.

Att tvingas bli biologisk förälder till ett oskyldigt litet barn är en tung vetskap även om man skulle slippa betala underhåll och inte har några förpliktelser. Vi behöver en svensk jämställdhetsdebatt om pojkar och män som blir pappor mot sin uttalade vilja och ökad kunskap om hur detta påverkar dem psykiskt.

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev