Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Barnen överlever nog lite curling också

Ska man tro den offentliga diskussionen om föräldraskap är curlingföräldern vår tids gissel, och ansvarig för att en hel generation växer upp bortskämd och överbeskyddad. Men är det verkligen sannolikt?

Publicerad: 4 oktober 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Barn

I en typisk artikel om curlingföräldrar från 2015, som fick nytt liv i sociala medier i somras, hävdades att barn idag inte tillåts leka eller röra sig lika fritt som tidigare, till följd av ökat fokus på säkerhet, lärande och organiserade fritidsaktiviteter. Det statistiska underlaget är dock svagt. En professor i artikeln menar att förskolebarn inte längre vet hur man leker, men iakttagelsen går tillbaka till 1970-talet.

Snart femtio år av människor som vuxit upp utan att leka – är det verkligen sannolikt?

År 1970 dog 421 barn i olyckor i Sverige. År 2013 var antalet nere i 58 (trots ökad folkmängd). Och det är bara drygt tio år sedan lagen skrevs om för att tydliggöra att vuxna i skolan har ett ansvar att aktivt förhindra mobbning. Att hundratals färre dör i olyckor och att den som blir mobbad lättare kan få hjälp är oerhörda framsteg. En något insnävad rörelseradie är ett lågt pris att betala.

Det är alltid lätt att anklaga hypotetiska curlingföräldrar för sedernas förfall, men i verkligheten är det förmodligen snarare så att barn som deltar i organiserad barnomsorg inte kan leka lika fritt som på hemmafruarnas tid. Att ta hand om ett hem utan moderna vitvaror tog sin tid. Barnen fick i hög grad klara sig själva. På samma sätt är det självklart att städernas och bilismens framväxt inneburit rumsliga begränsningar för barn.

Civilisationskritik tar ofta omvägen runt barnen, men många av oss vuxna gillar trots allt jobb, hushållsmaskiner, bilar och tätorter. Och vad är problemet? Den organiserade barnomsorgen, i form av förskola, är bra för såväl barns fysiska och psykiska hälsa som deras framtida studieresultat, utbildningsnivå och inkomst. Särskilt viktig är förskolan för barn från socioekonomiskt svagare förhållanden. Drömmen om en mer anarkistisk barndom är möjligen något som privilegierade familjer kan unna sig, deras barn klarar sig alltid ändå. Andra har inte den lyxen.

På samma sätt är det sannolikt att det curlingföräldrar ger sina barn, som uppmärksamhet, engagemang, stimulerande aktiviteter och kärlek, är bra för barnens utveckling. Det är i alla fall den slutsats professor Stefan Einhorn drar, när han påpekar att det saknas vetenskapligt stöd för att ett curlingföräldraskap är skadligt.

Och apropå det där med barns rörelsefrihet; det är tveksamt om barn och lek någonsin tagits på så stort allvar som idag. Dagens lekparker, liksom barnavdelningarna på museum, är som slott och nöjesfält i ett. Malmös ambitiösa temalekplatser är ett strålande exempel. Stockholms temaparker av konstnären Tor Svae är ibland mer snygga att titta på än lekvänliga (det gäller dock inte Mulle Meck-parken i Solna, kanske Sveriges roligaste), men generellt är lekparker idag roligare än något jag lekte i som liten.

Om dagens barn inte lämnas oövervakade i dem, och om klätterställningarna är mer säkerhetsanpassade än förr, så överlever nog barnen det med. Barn är tåligare än man tror.

Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO, socialdemokratisk författare, bloggare och ideolog

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Barn

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev