Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Barn som dör i vecka 42 lär skapa rubriker

En ny svensk forskningsstudie visar att risken för att ett barn ska dö i magen är högre i graviditetsvecka 42 än i vecka 41. För att gravida ska känna sig trygga och för att sjukvård och forskning ska bibehålla befolkningens förtroende måste sakkunniga i förlossningsvården tydligt redovisa skälen för att inte alla sjukhus erbjuder gravida igångsättning i vecka 41.

Publicerad: 12 december 2019, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdForskningEtikBarn

Fyrtio barn kan årligen slippa dö under graviditeten, om förlossningen sätts i gång graviditetsvecka 41 i stället för som nu vecka 42, menar Henrik Hagberg, professor vid Göteborgs universitet i en intervju på TV4. Men jag saknar i övrigt öppen och tydlig kommunikation i denna fråga. Låt oss ta allt från början.

Det är känt att risken för ett barn att dö i magen efter vecka 39 ökar med stigande graviditetslängd. Trenden globalt har därför gått åt att sätta i gång förlossningen tidigare än man gjort förut. Men Sverige har sjukvården inte ändrat sina rutiner, och för att ta reda på hur det ser ut i vår befolkning startades 2016 en stor studie där gravida som gått över tiden lottades till tidig (vecka 41) eller sen (vecka 42) igångsättning.

Eftersom det tack och lov är mycket ovanligt att barn dör under graviditeten skulle det behövas många kvinnor i studien för att det statistiska resultatet skulle bli pålitligt. Fjorton sjukhus i landet engagerades och studien förväntades pågå under lång tid. Men i oktober 2018 avbröts den plötsligt i förtid av etiska skäl. Vad de skälen bestod i avslöjades inte. Uppgifter läckte till sist ut till media: i gruppen med sen igångsättning hade sex barn dött, i den tidiga gruppen överlevde barnen.

De ansvariga forskarna menade att de inte kunde berätta om resultatet förrän de räknat färdigt alla siffrorna. Det kan tyckas motsägelsefullt, när resultatet trots allt var så tydligt att studien avbröts på grund av det man såg hända. Förra månaden publicerades slutligen en artikel i The British Medical Journal. I slutsatsen skriver forskarna att igångsättning vecka 41 borde erbjudas gravida som en åtgärd att minska risken för att barn dör.

Tre sjukhus har hörsammat studiens resultat, Falun, Göteborg och Uppsala. Resten av landets förlossningssjukhus fortsätter som vanligt. Detta leder till flera problem. Det mest uppenbara är situationen för de blivande föräldrar som passerar vecka 41 och känner till studien och inte är beredda att acceptera risken att gå längre i graviditeten. Detta rör sig om tusentals gravida varje år som utsätts för en låg men faktisk risk, och en oro för att förlora sitt barn.

En annan allvarlig fara rör förtroendet för forskningen. Hur ska sjukvården kunna motivera patienter att delta i kliniska studier, om man inte är beredda att anpassa vårdens riktlinjer efter forskningsresultaten? Många som ger sitt samtycke till att delta i forskning har altruistiska skäl. De medverkar för att göra gott för andra människor. I fallet med denna studie finns det elva sjukhus som deltog i studien men som inte anser resultaten giltiga. Varför valde dessa sjukhus att delta i studien? Var det med förhoppningen att studien skulle visa motsatsen, att det inte var någon skillnad mellan grupperna?

Det finns andra faktorer som påverkar ett eventuellt antagande av nya riktlinjer, menar de sakkunniga bland annat i den region jag själv arbetar i. Det misstror jag inte, men vilka är dessa faktorer och vad händer härnäst? För att gravida ska känna sig trygga och för att sjukvård och forskning ska bibehålla befolkningens förtroende krävs snar och tydlig kommunikation till allmänheten i denna fråga. Till dess kommer varje barn som dör i magen efter vecka 41 skapa sorg, frustration och tidningsrubriker.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev