Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Även en blomstrande bygd kan slås ut över en natt

Debatten om i vilken grad den svenska landsbygden ska leva går het, men kärnkraftskatastroferna i Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima har lärt oss en sak. Kring ett kärnkraftverk är den utmaningen sekundär - där kan även en blomstrande bygd slås ut över en natt.

Publicerad: 19 maj 2015, 09:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RäddningstjänstenLandsbygdenRegionalpolitikSäkerhetKärnkraftGlesbygd

Hela Sverige ska leva, det är ett slagord som ofta klingar ihåligt. Men inte i norra Uppland. Närheten till Stockholm präglar trakten. Jag såg inte ett enda förfallet hus när jag nyligen blev omkringkörd på småvägar mellan Arlanda och Gimo, som var min hemort på 1970-talet.

Där finns även den lilla tätorten Alunda med flera caféer, ICA-butik, stor second hand-butik, bibliotek, tandläkare och bra bussförbindelser med Uppsala. Jag var inbjuden till ortens bibliotek för att tala om kärnkraft. Alunda ligger i södra delen av Östhammars kommun, Forsmark i norra.

Det var en läsecirkel som tagit initiativet. En av medlemmarna var Anita Sundgren, pensionerad psykoterapeut. Hon var vänlig nog att köra mig till Vattensta utanför Gimo så jag fick se stället där jag en gång bodde. Husen i bygden är bebodda året om.

Det var en strålande vårdag i lövsprickningen. En stor väg hade dragits i skogen men jag kände inte igen byggnaden heller. Den jag lämnade 1980 var gul, nu var den röd med lite andra proportioner och nytt stort garage. Ett gult uthus fanns kvar, jag var på rätt plats.

Efter folkomröstningen om kärnkraften laddades Forsmark. Då flyttade vi. Det var två och halv mil fågelvägen till Forsmark, ett avstånd som ingen mätte före Harrisburgolyckan.

Efter katastrofen i Tjernobyl 26 april 1986 evakuerades alla i Ukraina som bodde inom tre mil från kärnkraftverket. Nedfallet nådde norra Uppland. Korna fick inte beta utomhus.

Efter Fukushimakatastrofen 11 mars 2011 evakuerades en radie av två mil från kärnkraftverket. Jag tänkte på det under promenaden i området kring mitt gamla hem, när jag såg föräldralediga leka med små barn i vårsolen.

Jag kunde inte låta bli att tänka på japanen Toru Bové som flytt med sin familj från Fukushima och av en slump hamnat i Höganäs. ”Ingen anledning till oro för kärnkraften”, sa Japans premiärminister, men Toru Bové var anställd på Greenpeace och fick andra besked av deras advokater: Släpp inte ut barnen. Packa och bered er på att aldrig återvända.

Jag såg mig om i solskenet i norra Uppland: tänk om detta hade varit precis utanför den evakuerade zonen, som i Fukushima? Eller inom den zonen, som i Tjernobyl?

Veckan därpå var jag inbjuden till ett kärnkraftssamtal i med pensionärer från industrin, många kärnkraftsvänner. Diskussionen var respektfull från alla sidor. Efteråt frågade jag i ett mejl den kunnige kärnkraftsexpert som var min samtalspartner vilket råd han skulle ha gett sina barn om hans barnbarn hade bott ett par mil från katastrofreaktorerna i Fukushima. Han skulle inte ha krävt att de flydde: ”Men jag skulle självklart ha sett till att familjen väl kände till kärnkraftverket och de rutiner och larm som finns vid olyckor och incidenter.”

Men hur skulle kunskap om rutiner hjälpa vid en olycka som redan hänt? Utom kanske för att ge var och en möjlighet att fastslå att de inte kunde följas – den här gången heller? Precis som det inte fanns möjlighet att följa dem i Harrisburg 1979, i Tjernobyl 1986 eller i Fukushima 2011. Hela Sverige ska leva, men kring ett kärnkraftverk kan även en blomstrande bygd slås ut över en natt.

Efter folkomröstningen om kärnkraften laddades Forsmark. Då flyttade vi. Det var två och halv mil fågelvägen till Forsmark, ett avstånd som ingen mätte före Harrisburgolyckan.

Åsa Moberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev