Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Årets valrörelse är minoriteternas kamp

De flesta partier har i dag över 90 procent av väljarna emot sig. Dessa förhållanden borde främja större ödmjukhet och samarbetsvilja i politiken. I synnerhet hos de som gör anspråk på att leda hela Sverige. \ \

Publicerad: 4 september 2014, 07:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Häromdagen skrev Sveriges mest arrogante partiledare ett brev till några kända välfärdsföretag, samtliga till ­98 procent finansierade av svenska pensionsfonder, statliga AP-fonder och ­privata institutionella kapitalförvaltare. Brevet inleddes med ”Den 14 september tänker vi vinna valet  …” och därefter förklarade partiledaren att företagen hade att välja mellan att packa ihop eller omvandla sig till ideella bolag.

Partiledaren, ett borgarbarn och Östermalmsbo som hatar så där lagom fint, hade därefter vänligheten att meddela företagen ”Tveka inte att höra av er om ni har några frågor” och därefter avslutades brevet med ett sarkastiskt ”Lycka till!”. Han var ungefär lika finkänslig som när FP-ledaren och dåvarande arbetsmarknadsministern Per Ahlmark 1977 önskade de varslade metallarbetarna på LM ­Ericsson i Olofström ”lycka till” i jakten på ett nytt jobb.

Det som är mest intressant är denne partiledares totala brist på ödmjukhet och respekt för sin egen plats i marginalen. Ta bara brevets inledning: ”Den 14 september tänker vi vinna valet  …”.

Vilka är ”vi” som ska ”vinna” valet? Såvitt jag kan bedöma opinionsläget har hans parti 7 procent bakom sig. 93 procent av väljarna tänker rösta på något annan än honom. Om det är någon som vinner valet så inte är det den lättast vägande politikern på re­spektive planhalva.

Självfallet är ordet ”vi” relevant när man eldar på de egna skarorna. ”Nu vinner vi valet!” är mantrat som hörs från höger till väns­ter på de interna mötena. Men att offentligt skriva ”Den 14 september tänker vi vinna valet” – när just hans opinionsstöd är det lägsta på ett år – är hybris.

När opinionsinstituten frågar folk vad de tänker rösta på är det lätt att glömma att svaret också avslöjar motsatsen. Faktum är att alla partier som har en chans i årets val representerar en absolut minoritet av väljarna.

Samtliga partier är i dag så små att de till och med har en kvalificerad majoritet (mer än 66,7 procent) emot sig, vilket framgår av tabellen här.

Fem av riksdagens åtta partier har över 90 procent av väljarna emot sig. Dessa förhållanden borde främja större ödmjukhet och samarbetsvilja i politiken. I synnerhet hos de som gör anspråk på att leda hela Sverige.

Att regera handlar om att ta ansvar för ett land, ett folk, mängder av minoriteter och intressen. Då sätter man sig inte på sina futtiga 7 eller 10 procent och tror sig vara Universums härskare. Då lägger man partiegoismen på hyllan och söker brett stöd.

Högmod går som bekant före fall. Och årets val, det kan sluta hur som helst.

Att regera handlar om att ta ansvar för ett land, ett folk, mängder av minoriteter och intressen. Då sätter man sig inte på sina futtiga 7 eller 10 procent och tror sig vara Universums härskare.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev