tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Arbetarklassen bygger SD

781 000 svenskar valde SD. Väljarna är inte rasister, utan arbetare, tjänstemän och enkla småföretagare.

Publicerad: 18 september 2014, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Första Internationalen bildades i London 1864 av arbetare samt intellektuella. Där myntades kända slagord som ”arbetarklassens frigörelse måste vara dess eget verk”.

Bakom bildandet låg bland annat Friedrich Engels och Karl Marx. Sången ”Internationalen”, skriven för att hylla mötet i London, nynnas fortfarande av politiskt och fackligt aktiva.

”Upp till kamp..” och så vidare.

Ända sedan 1800-talets mitt har arbetarklassen tilldelats en särställning i samhällsdebatten. Framför allt har industriarbetaren fungerat som en idealiserad, god förebild för fattiga och utsugna till skillnad mot kapitalister, kälkborgare och överklass.

Arbetaren har tillskrivits solidariska egenskaper medan borgarna betraktats som egoistiska. Om arbetaren misskött sig har hans beteende setts som följden av ett orättfärdigt samhällssystem.

Jag är född och uppvuxen i svensk arbetarklass. Mina föräldrar var enkla proletärer från Norrland och socialdemokrater. Jag kan inte minnas att det var något speciellt ädelt som kännetecknade min släkt. Det var vanligt hyggligt folk, ungefär som Stefan Löfven.

Trots att verkligheten har nyanserat arbetarklyschorna och låtit dem bli komplexa individer lever ändå den så kallade ”klassanalysen” kvar i olika skepnader. Utan detta filter kan man inte förstå samtiden, hävdar fortfarande skrivbordstänkare och radiopoeter.

På något sätt verkar arbetarklassen ha tappat greppet om sina egna söner och döttrar. Eller är det arbetarklassen som förlorat kontakten med sin rörelse? Hur förklarar man Jimmie Åkesson? Vilka rörelser betyder mest för arbetarnas politiska preferenser?

• 2002 röstade 50 procent av arbetarna på Socialdemokraterna. I årets val bara 40 procent, enligt SVT:s valundersökning.

• 2002 röstade inga arbetare på Sverigedemokraterna. 2014 lade 12 procent av arbetarna sin röst på SD.

Varje år sedan 2006 har SD:s stöd i arbetarklassen fördubblats. Många av de arbetare som gick från S till Nya Moderaterna 2006-2010 tycks nu, sin ”klassbundna” godhet till trots, anse att Åkesson är rätt uttolkare av deras missnöje med samhällsutvecklingen.

Samma trend syns för tjänstemän och företagare/jordbrukare. I bägge dessa grupper, där hantverkare och andra småföretagare ryms, ökade SD med 100-200 procent 2010-2014. Ska man göra någon ”klassanalys” så är det att urkällan till SD är arbetarklassen, men att partiet nu är så stort att det börjar fästa i medelklassen.

781 000 valde SD. Väljarna är inte rasister, utan arbetare, tjänstemän och enkla småföretagare. De som i dag vill frysa ut SD-väljarna och tiga ihjäl deras frågor är ansvariga för det mörker som i så fall väntar.

Mina föräldrar var enkla proletärer från Norrland och socialdemokrater. Jag kan inte minnas att det var något speciellt ädelt som kännetecknade min släkt. Det var vanligt hyggligt folk, ungefär som Stefan Löfven.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev