Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Är det nu som Löfven kommer erkänna SD?

Med bara dagar kvar till riksdagens omröstning kan man fundera över de alternativ Stefan Löfven står inför i sin första budget som statsminister. I ett fall får Sverigedemokraterna det erkännande partiet vill ha, och antagligen ändå kommer att få förr eller senare. I ett annat fall får vi politisk historia under rubriken ”kaffekrisen”. Ja, om inte Moderaterna begär ordet förstås!

Publicerad: 28 november 2014, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Låt oss anta följande scen i riksdagen. Det ska röstas om budgeten. Alla väntar med bävan på Sverigedemokraternas röstförklaring. Partiets företrädare för dagen, en av Socker-Connygrabbarna, går upp i talarstolen och vänder sig direkt till Stefan Löfven:

”Bäste statsminister. Vi Sverigedemokrater delar socialdemokratins uppfattning om att Sverige ska vara ett land för alla. Vi vill också bygga folkhemmet. Vi vill därför inte äventyra Sveriges framtid genom något taktiskt tumult här i riksdagen. Vi vill ta ansvar.

Vi kommer därför att följa det informella regelverket och lägga ner våra röster om vårt eget förslag faller.

Vi begär egentligen bara en enda sak i utbyte, nämligen respekt. Och då inte i första hand respekt för oss folkvalda. Ni behöver inte gilla oss mer än vad vi gillar er. Men ni ska visa respekt för våra väljare.

Vi har flera hundra tusen svenskar bakom oss, varav många alltid tidigare röstat på Socialdemokraterna. När vi säger att du ska prata med oss, så se på oss som representanter för alla dessa av era forna väljare.

Som hela Sveriges statsminister bör du lägga politiska skygglappar, taktik och småaktighet åt sidan. Nu är det inte ett torgmöte eller en partikongress. Nu är det omtanke om Sverige som gäller. Det här är allvar.

Så visa respekt! Visa respekt för oss, för våra väljare. Vi vill resonera med er i regeringen om Sveriges framtid och hur vi ska lösa det besvärliga läge som en minoritetsregering har. För Sverige, för svenskarna.

Således, Stefan Löfven. Jag vill att du här från talarstolen berättar att du är beredd att diskutera detta med oss. Gärna över en kopp kaffe. Om du står för javan så tar jag med en påse av mamsens bullar.

Så hur blir det?”

I det läget har statsministern Stefan Löfven fått bollen översparkad på sin planhalva. Han kan då välja att från talarstolen säga:

1) ”Visst, en kopp kaffe kan vi väl ta, det dör vi inte av, men några bullar behöver du inte ta med, jag har några pepparkakor på mitt rum som ni kan få. Det behöver ni.”

2) ”Vi kommer aldrig att dricka kaffe med er. Då låter vi hellre budgeten falla.”

I det förra fallet får Sverigedemokraterna det erkännande partiet vill ha, och antagligen ändå kommer att få förr eller senare. I det senare fallet får vi politisk historia under rubriken ”kaffekrisen”.

Eller så begär Moderaterna ordet och vänder sig till Löfven:

”Bäste herr statsminister. Drick inte kaffe med Sverigedemokraterna. När jag var barn fanns det ett tv-program som hette Fem myror är fler än fyra elefanter. På det temat vill vi moderater förkunna att 87 kaffekoppar är fler än 13 järnrör. Låt oss diskutera detta. Låt oss diskutera vad det innebär att ha ohemula vinster i välfärden, behovet av att Bromma flygplats finns kvar och att Förbifarten byggs. Låt oss diskutera utformningen av svensk säkerhetspolitik. Låt oss fundera över om järnvägen bör förstatligas, hur energipolitiken ska utformas, om vi verkligen ska vara genmodifieringens europeiska fiender.

Men prata med oss i stället. Och om Miljöpartiet vill vara med, visst, det är ert val. Men kom ihåg, politik är det möjligas konst  …”

Då har vi en öppning ur en kris. I stället för en kris utan öppning.

På det temat vill vi moderater förkunna att 87 kaffekoppar är fler än 13 järnrör. Låt oss diskutera detta.

Stig-Björn Ljunggren

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev