Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Är biologiska könsskillnader på väg att utplånas? 

70 är det nya 50, sägs det i rapporteringen om den stora Göteborgsstudien H70 där fem årgångar av 70-åringar har bidragit med data. Och ja, vi blir friskare. Men det mest sensationella resultatet är ändå något annat: män och kvinnor blir allt mer lika varandra.

Publicerad: 6 februari 2019, 04:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ÄldreVetenskapJämlik vård

I den stora Göteborgsstudien H70 har fem årgångar göteborgare bidragit med data genom att lämna prover och svara på frågor när de fyller 70. Undersökningen gjordes första gången 1971, på personer som var födda 1901 och 1902. Det många hoppas på är svar på frågan hur alzheimers sjukdom uppstår. Vetandets värld i P1 berättade om den konferens där forskarna bjudit in sina studieobjekt för att informera dem om resultaten. 350 deltog.

De 1 200 utvalda har fått svara på utförliga frågor om allt. Ett moment som många avstod från i den senaste omgången var ryggmärgsprovet, men 300 ställde upp även på det. Det är viktigt för att mäta beta-amyloid, ett äggviteämne som kan finnas i ryggmärgsvätska långt innan det bildar alzheimer-plack på hjärnan.

Enligt Johan Skoog, doktorand vid psykologiska institutionen i Göteborg, rensar sömnen hjärnan på beta-amyloid. Att behandla sömnstörningar kan kanske bidra till att förebygga alzheimers.

Även de insamlade intervjusvaren används för att studera hur hälsa och prestationsförmåga utvecklas, fysiskt och psykiskt. Erik Westman, forskare i klinisk geriatrik, är glad över alla friska hjärnor som nu scannats, så att forskningen kan följa dem och undersöka varför några insjuknar och, minst lika viktigt, varför andra inte insjuknar.

- Vi följer alla deltagare tills de dör, en del blir över 100 år, sa forskningsledaren Ingmar Skoog, chef för AgeCap. Åldrandet i dag påverkas av helt nya faktorer .som datorer, mobiltelefoner och långa flygresor. Hanna Falk Erhag, docent i vårdvetenskap, har funnit ett samband mellan hur mycket äldre använder internet och deras välbefinnande. Internetanvändning är ett tecken på bibehållen självständighet, att kunna klara sig själv är en viktig faktor för välbefinnandet.

Ur de senaste studierna av 70-åringar i Göteborg har kommit många rubriker på temat ”70 är det nya 50”. Det tog 30-40 år innan den minskade rökningen började synas i statistiken, men nu är den tydlig. Dagens 70-åringar kanske är den första äldre generation som i stor skala har fattat att vi måste anstränga oss för att hålla oss friska?

Kanske är det viktigaste resultatet ändå något annat, mindre uppmärksammat. Det handlar om den politiskt förgiftade genusfrågan. Forskningsledaren Ingmar Skoog konstaterade att män och kvinnor blivit mer lika varandra i olika personlighetsdrag. Kvinnor är fortfarande något mer deprimerade, men skillnaden minskar. 1971 var det stora skillnader mellan kvinnor och män både i personlighet och blodtryck. Så är det inte längre.

I dag har blodtrycket gått ner rejält hos både män och kvinnor. Nu är det är lika för båda könen. Samma sak gäller hjärt- och kärlsjukdomar; ”Det visar att det är inte gener, utan vi kan påverka saker.” När de första resultaten presenterades var det en stor sensation att äldre var så pigga och friska. Nu kan sensationen vara att det som uppfattats som biologiska könsskillnader är på väg att utplånas. Om skillnaden i blodtryck mellan kvinnor och män har utplånats på 50 år, vilka skillnader kan då försvinna de kommande 50 åren?

Åsa Moberg, journalist och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News