Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Daniel Persson: Använd kommunernas kunskap för att bekämpa gängen

Även i utsatta områden bedriver kommunen verksamhet av olika slag. Det leder till en stor kunskapsbas som kan och bör nyttjas för att bekämpa gängen och skapa en bättre plats för alla invånare.

Publicerad: 6 september 2021, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

GängkriminalitetKommunerSamverkan

I den nya rapporten Narkotikamarknader konstaterar Brottsförebyggande rådet (Brå) att kriminella gäng involverade i narkotikaköpenskap strävar efter att kontrollera lokala bostadsområden. Det lär inte förvåna någon eftersom det speglar vad alla kan observera.

Det torde också vara tämligen självklart. Ju mindre den som ägnar sig åt något så förbjudet som affärsmässig handel med narkotika behöver oroa sig för polisen desto lättare blir tillvaron. En fristad är alltid att föredra och därför utmanar gängen hela den offentliga apparaten för att skydda den egna verksamheten.

LÄS OCKSÅ: Så kan kommuner bekämpa organiserad brottslighet 

Att statens våldsmonopol är utmanat framför allt i särskilt utsatta områden är ingen nyhet. Olika politiska partier gör, med varierande grad av trovärdighet, också sitt bästa för att lova så många nya poliser som möjligt. Fler poliser är både bra och nödvändigt för att ta tillbaka kontrollen i vissa områden och för att behålla den i andra. Men polisen är inte den enda viktiga aktören i sammanhanget.

Statliga myndigheter är på reträtt överallt och inte bara i utsatta områden. Osynligheten har knappast gagnat känslan av inkludering. Där finns mycket att göra – något som ofta påpekas.

En annan viktig, men ofta bortglömd, komponent i sammanhanget är kommunerna som är unikt positionerade för att bidra i arbetet med att både återupprätta offentlig kontroll och förtroendet för det offentliga.

LÄS OCKSÅ: Så ska kommuner arbeta mot brott – insatsgrupp föreslås 

Från bibliotek och gatu- och parkförvaltning till socialarbetare och hemtjänst. Kommunen har verksamhet av olika slag även i otrygga områden. Detta leder till en stor kunskapsbas som kan och bör nyttjas för att skapa en bättre plats för alla invånare.

Det förefaller troligt att det inte är möjligt att vända utvecklingen i dessa områden utan kommunens hjälp. Till viss del handlar det förstås om offentlig närvaro även här, att exempelvis hålla bibliotek öppna. Värdet att tillämpa ordningsregler i sådana lokaler kan dock knappast överdrivas. Det är avgörande för att över huvud taget ge en bild av att det offentliga har någon form av kontroll.

LÄS OCKSÅ: Jiang Millington: Gängen kan bara krossas med långsiktigt och systematiskt arbete 

Samarbete är således den springande punkten. Kommunerna kan göra mycket, både vad gäller närvaro och kunskapssamling. Men utan till exempel polisens uppbackning går det inte att upprätthålla ordningen och verksamheterna blir omöjliga att bedriva.

Kommuner bör dock vinnlägga sig om att samla den kunskap som hela tiden skapas om dessa områden och se till att den kommer till användning. Viss individrelaterad information, som exempelvis socialtjänsten har kunskap om, kan inte spridas hur som helst, men där finns likafullt en stor kunskap om övergripande förhållanden som inte kan kopplas till enskild.

Tillsammans kan kommunerna och staten målmedvetet göra mycket mer för att öka säkerheten och tryggheten i utsatta områden. Mycket görs förstås redan på flera håll men nästan överallt skulle samarbetet behöva utvidgas och förbättras. 

Strukturera informationsinsamlingen och skapa varaktiga samarbeten med myndigheter och polis för att gemensamt komma åt problemen. Det går.

Alla förvaltningar sitter på viktig kunskap. Använd den.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Daniel Persson

Politisk redaktör, Norrbottens-Kuriren

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev