Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Använd Columbo-tekniken mot politiska floskler

Att låtsas vara lite trög och ställa naiva frågor är en utmärkt teknik även för den väljare som vill föra ett politiskt samtal bortom valaffischer, ihåliga slogans och diffust innehåll.

Publicerad: 22 augusti 2018, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Partipolitik

Med 18 dagar kvar till valet avlöser debatterna varandra snabbt. Dramaturgin är densamma som många tidigare val. Årets val är även det ett ödesval. Sverige står inför ett vägskäl; om vi inte gör något nu, kommer det att vara försent på valkvällen.

Samtidigt har den en gång i tiden knutna näven i fickan formats till en megafon som på ett öronbedövande sätt kanaliserar en ackumulerad frustration. Det är inte särskilt svårt att identifiera sig med åtminstone den sakliga delen av denna frustration. Hur mycket bristande kunskap, avsaknad av konsekvenstänkande, intetsägande slogans och kappvändande tål väljarna?

De som växte upp på 70-talet minns kanske den amerikanska serien om detektiv Columbo. Han var inte den välkammade, snygga och bländande skarpa detektiven. Nej, disträ och klädd i sliten regnrock, ställde han banala och dumma frågor som fick honom att snarare framstå som trög, vilket gjorde att hans motpartner öppnade sig mer än den tänkt.

Columbo har gett namn åt en terapiteknik. Genom att låtsas vara lite trög och naiv, kan terapeuten få klienten att öppna sig och förstå det motsägelsefulla i sin berättelse. Det är en utmärkt teknik även för den väljare som vill föra ett politiskt samtal bortom ihåliga slogans och diffust innehåll.

Vad menar exempelvis Centerpartiet egentligen med ”Framåt! För medmänsklighet”? Vilken medmänsklighet, vad leder den till, och kan det finnas också negativa konsekvenser med något så ädelt som medmänsklighet?

Centerpartiet är inte ensamma om otydligheten. Vad menar Liberalerna med ”Mot extremism.” Har något annat parti sagt sig vilja omfamna någon form av extremism? 2014 gick Socialdemokraterna till val på att Sverige höll på att gå sönder. Vi kan vara tämligen överens om att rikets tillstånd inte har förbättrats sedan dess. När samma parti idag säger att det vill ha ett Sverige där alla som kan jobba ska jobba, bör man inte bara fråga sig varför den visionen kommer efter fyra år vid makten, utan om det ens finns något parti som vill att människor ska ligga på sofflocket.

Och ­– alla de fina orden beaktat, hur tänker man egentligen hantera det stundande osäkra parlamentariska läge som kan uppstå om vissa partier inte lämnar sandlådan?

Columbos teknik låter sig vidare användas även när budskapet är tydligt – och dessutom tilltalande.  Alltså just när det kritiska tänkandet riskerar att försvagas. Skärpta straff, och utvisning av brottslingar, är ett utmärkt förslag som korsar mångas läppar. Men, varför är inkapacitering bra? Svaren visar om den som talar om hårdare straff verkligen har förstått varför det är ett bra verktyg för att stävja brottslighet eller inte.

Med Columbo-tekniken kan man utan fördömanden eller anklagelser syna tomma och motsägelsefulla uttalanden, utan att locka fram försvar. Det är ingen lätt teknik för de politiskt frustrerade, men resultatet gör det värt att låta frustrationen vila. Genom att bära sig åt som Columbo kan man få riktiga svar eller klä av kejsaren de illasittande kläderna.

Anosh Ghasri, frilansskribent och integrationskoordinator

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Partipolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev