Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Antirasismen har inte varit större sedan apartheidtiden

Högerextremismens framgångar i Europa och Sverigedemokraternas intåg i riksdagen har länge gett rasistiska krafter en känsla av medvind. Men nu finns en växande folkrörelse som sätter stopp. Står upp för människorna och mot rasismen. Mitt hjärta bankar både hårt och hoppfullt.

Publicerad: 19 maj 2014, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Den här veckan väntas Jimmie Åkessons torgmötesturné nå min hemstad Luleå. När jag skriver det här har långt över tusen personer anmält sig till Facebookeventet ”Vänd rasismen ryggen”. Oerhört många luleåbor tänker alltså komma till torgmötet och vända sina ryggar mot Sverigedemokraterna. Planen är inte att överrösta Åkesson eller att störa honom. Utan att helt enkelt visa tyst avståndstagande.

De senaste veckorna har antirasister över hela landet gjort samma sak. Slutit upp i massiva manifestationer för människovärde och demokrati. Sverigedemokraterna vet inte alls hur de ska hantera alla dessa vända ryggar och hela denna tystnad. De kan inte längre spela martyrer i yttrandefrihetens tjänst. Därför talar de förvirrat om att ryggvändarna är ”snorvalpar” som uppträder ”lite larvigt”.

Expos vice vd Alex Bengtsson skriver: ”När pingstvänner står med ryggen vänd i Jönköping, när gamla gubbar och tanter står med ryggen till i Jönköping, när småbarnsmorsor med rosa barnvagnar står med ryggen till i Kungsbacka, när idrottsprofiler står med ryggen till i Eskilstuna, när schlagerstjärnor står med ryggen till i Varberg då går det inte att komma dragandes med epitet som ’vänsterextremister’.”

I Luleå anordnas manifestationen av Ett Luleå för alla, ett politiskt obundet nätverk för antirasister som arbetar ideellt. Ett Luleå för alla ingår i sin tur i Tillsammansskapet – Expos nätverk för lokala antirasistiska initiativ. Hela idén är att arbeta metodiskt och folkbildande mot rasism och för sammanhållning. Ickevåldsprincipen är grundläggande.

Bara sedan nyår har Tillsammansskapet vuxit från idé till Sveriges största antirasistiska rörelse sedan apartheidtiden. Inspirationen kommer från brittiska Hope Not Hate, som framgångsrikt har pressat tillbaka det rasistiska British National Party. I Tillsammansskapet skapar många människor som förut inte rymdes i samhällsdebatten egna forum att göra sina röster hörda.

Högerextremismens framgångar i Europa och Sverigedemokraternas intåg i riksdagen har länge gett rasistiska krafter en känsla av medvind. Men nu finns en växande folkrörelse som sätter stopp. Står upp för människorna och mot rasismen.

Natten mot påskdagen, och Hitlers födelsedag, hissades en nazistflagga utanför stadshuset i Luleå. En mer flagrant provokation mot människovärdet och demokratin går knappast att finna. Men luleåborna förstenades inte av sin ilska. Förra lördagen hängdes tusentals hjärtan – tillverkade på fritidsgårdar och av föreningar och privatpersoner – upp på två stora plank utanför stadshuset. Budskapet var tydligt. Rasismen har ingen plats här. Vi är en plats för sammanhållning. Ett Luleå för alla.

Sällan har mitt hjärta bankat hårdare eller mer hoppfullt än då.

Sverigedemokraterna vet inte alls hur de ska hantera alla dessa vända ryggar och hela denna tystnad.

Åsa Petersen, Frilansjournalist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev