Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Alla som kan jobba hemifrån bör jobba hemifrån

Människor blir smittade av att träffa människor. Vi vill inte att människor ska bli smittade och alltså bör vi träffa människor i så liten grad som möjligt. Är du en tjänsteperson och läser det här på jobbet? Gå hem.

Publicerad: 13 mars 2020, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SmittskyddCoronavirusetJämlikhetLäkareVårdplatser

Det finns inget viktigare just nu än hejda den här förbannade Corona-smittan. Det är mycket viktigare än att försöka räkna ut vem som har gjort fel och hur och när.

Smitteländet är här och lär vara det ett tag. Men det är besvärligt att inte peka finger när vad som ska vara den ledande stjärnan i smittobekämpningen häver ur sig dumheter som det är var och ens skyldighet att ignorera. Jag tänker på statsepidemiolog Anders Tegnell och intervjun med Expressens Niklas Svensson där Tegnell inte tycker det är en bra idé att jobba hemma, eftersom alla inte har den möjligheten.

Alla som kan jobba hemifrån bör jobba hemifrån. Alla företag bör göra det enklare att jobba hemifrån. Alla myndigheter och förvaltningar bör göra det enklare att jobba hemifrån. Ja, det är så att alla inte har möjlighet att jobba hemifrån. Man kan inte bygga hus eller arbeta som barnskötare på förskola. Det är möjligt att det kan upplevas orättvist om man bara ser det ytligt. Nu är det inte orättvist, men även om det hade varit det så hade det fortfarande varit rätt.

Människor blir smittade av att träffa människor. Vi vill inte att människor ska bli smittade – alltså bör vi träffa människor i så liten grad som möjligt. Antagligen kommer större delen av mänskligheten drabbas av viruset och de allra flesta kommer att bli friska. Några av oss kommer behöva vård.

Att i det läget uppmuntra till att alla ska gå till jobbet av jämlikhetsskäl och  därmed riskera att utsätta sig själv och andra för smitta är outsägligt obegåvat. Om man inför ett mått på hur illa man kan missbedöma jämlikhet och rättvisa så skulle enheten heta tegnell.

Vi har en kraftigt underfinansierad sjukvård som dessutom är utsatt för new public management. Den klarar helt enkelt inte av om alla som kommer behöva sjukhusvård i den här pandemin behöver få den samtidigt. Genom att jobba hemifrån drar vi ut processen.

Visst, de flesta kommer kanske bli smittade, men så länge vi inte behöver en sjukhussäng eller en respirator samtidigt så kommer sjukvården klara det här. Vi har sjukvård i världsklass. Men vi måste ge den förutsättningar.

Medier rapporterar från Italien att läkare måste prioritera bland patienterna de behandlar. Vissa får inte vård, eftersom någon annan har större chans att överleva. Båda patienterna hade överlevt under normala förhållanden. Men nu är det inte det. Respiratorerna är upptagna. Bättre att sätta in resurserna där sannolikheten för överlevnad är störst.

Nu är vi i Sverige fortfarande i början av epidemin. Vi kan fortfarande agera. Vi kan inte hindra den – men vi kan faktiskt dra ut på den. Att alla, på grund av missriktade jämlikhetsideal, ska riskera behöva intensivvård samtidigt är inte rättvist. Det är inte ens jämlikt. Det jämlika är att i bästa mån försöka se till att det finns vårdplatser tillgängliga till alla som behöver dem – när de behövs.

Det är en himla tur att vi lever i en tid där man inte behöver sitta i samma rum för att ha möte. Tekniken och infrastrukturen finns. Vi kan till och med se varandra i ögonen utan vara nära varandra. Är du en tjänsteperson och läser det här på jobbet? Gå hem.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev