Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Reimer: ”Alla har fortfarande inte förstått allvaret”

Om vi inte lyckas platta ut smittkurvan kommer varken respiratorer eller personal räcka till alla som behöver vård. Läkare kommer att behöva prioritera mellan sina patienter – en del av dem kommer inte att få den intensivvård de behöver för att överleva. Trots det gör inte alla vad de kan för att minska smittspridningen.

Publicerad: 20 mars 2020, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetLäkareIntensivvårdSmittskyddSocialstyrelsen

Får läkare ljuga för patienter? Förr mörkade läkare ofta en dålig prognos. I dag är de flesta eniga om att läkaren måste berätta det den vet för patienten, men att man får vara lyhörd för om patienten kanske vill slippa få precis hela sanningen. Och man kan välja hur man vill framföra ett budskap, som att två procent dör eller att fyrtionio av femtio överlever.

Får landets ledning ljuga för befolkningen? Förr i tiden, när kungariket skrev ned kronans värde då och då, var det underförstått att sådana planer alltid mörkades ända fram till att devalveringen var ett faktum. Och kanske kan man argumentera för att ledare vid pandemier och andra kriser får undvika att berätta sanningar som kan skapa panik. Men risken är att det skadar förtroendet.

Det är vanskligt för oss amatörer att avgöra vilken expert man ska lita mest på när de gör olika bedömingar. Efter hand lär det klarna om Storbritannien och Sverige gjorde rätt som inte stängde skolorna redan i starten av epidemin. Våra nordiska grannar valde en annan väg.

I smittans spår sker nu allt så fort, och på de få dagar som går mellan att denna text författas tills den publiceras kan det ni läser här bli obsolet. Norra Italien hade inte respiratorer tillräckligt, och varken Sverige eller USA verkar ha tillräckligt många respiratorer för att ge full intensivvård till alla kommande svårt sjuka coronapatienter som ändå skulle kunna överleva. Och vi har knappast tillräckligt med hjärt-lung-maskiner för dem som inte respiratorn kan rädda.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell har bekräftat att myndigheten har en medicinsk expertgrupp som tar fram rekommendationer om corona-prioriteringar efter önskemål från regionernas chefsläkare. Sannolikt kommer detta dokument likna det som nyligen tagits fram i Italien (min översättning med Googles hjälp): Kliniska etiska rekommendationer för inledande och avbrytande av intensivvård, under exceptionella förhållanden med obalans mellan behov och tillgängliga resurser:

”Det kan bli nödvändigt att sätta en åldergräns för intensivvård. Det handlar inte om att fatta beslut utifrån patienters värde, utan om att reservera knappa resurser till i första hand de som har större chans att överleva, och i andra hand för de som har längre återstående livslängd, för att maximera nyttan för de flesta.

”All tillgång till intensivvård måste dock betraktas och kommuniceras som ett ’IVA-försök’ som omprövas dagligen … Om en patient … inte svarar positivt på en längre tids behandling … bör inte övergången till enbart palliativ [enbart lindrande] vård skjutas upp, i ett scenario med ett exceptionellt högt inflöde av nya patienter.”

Det finns mediauppgifter från läkare i Italien att dessa hjärtskärande prioriteringar görs, och att man väljer att inte respiratorbehandla patienter över 60 år. Om vi inte lyckas ”platta ut kurvan” extremt mycket kommer varken respiratorer eller personal räcka till alla som behöver intensivvård. I Europa lär det bara vara Portugal som har färre IVA-platser i förhållande till befolkningen än Sverige. Och de drygt 4 000 respiratorer vi kunde mobilisera 1993 sägs ha krympt till knappt 600.

I december lades 36 influensapatienter in på landets olika IVA, i januari 44 stycken, i februari 54, men nu i mars minskar influensan. Hittills har denna månad har bara 17 patienter lagts in på IVA på grund av influensa medan corona dominerar, i skrivande stund 36 inläggningar för intensivvård enligt Svenska intensivvårdsregistret. Imorgon är siffran högre. Det är tyvärr bara början på vad som kommer bli en förfärlig tid.

Och alla har fortfarande inte förstått allvaret. Samtidigt som universiteten stänger eller går över till distansundervisning festar en del studentföreningar vidare i universitetsstäderna. Hundratals odödliga tjugoåringar kalasar tillsammans. Få av dem kommer bli svårt sjuka, men de bidrar till att smittan sprids snabbare än vården kommer att mäkta med. Österrike begränsar sammankomster till fem personer; de svenska studenterna håller sig inom regeringens regel om max 500. Vilken gräns som var klokast får vi se efter hand.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev