Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Äldre låser fast yngre vid gammal samhällsstruktur

Tung är bördan de äldre tvingas bära när de begåvats med ett långt liv. Den äldre generationen har för detta uppbådat flera motstrategier. En är att via rösträtten hålla den yngre generationen fången i en gammal samhällsstruktur.

Publicerad: 8 augusti 2016, 08:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Offentlig sektorPensionärer

Det finns många fördelar med att folk lever allt längre. Men det skapar också en del trassel.

Ohemula kostnader för offentlig sektor. Fler bostäder eftersom de gamla bor kvar, i stället för att dö av och lämna över till kommande generationer.

Inte ens barnbarnen kan räkna med att få ärva ett boende innan de redan tagit språnget in i medelålder.

Allt detta ser vi. Men ett annat problem, sällan observerat, är att den äldre generationen under sin levnad tvingas få sin uppfostrargärning recenserad.

Det uppväxande släktet kan köra upp sitt eländes historia i nyllet på föräldrarna. Domen över död man kommer nuförtiden under dennes levnad.

Snubborna från de egna barnen räcker långt, men ångesten förstärks också av att behöva se hur de egna bristerna i uppfostran förs vidare till barnbarnen. Folk skrivs därmed på näsan att de misslyckats. En nesa som döden tidigare förhindrade.

Tung är således bördan den äldre generationen tvingas bära när de begåvats med ett långt liv, betydligt längre än vad mänsklighetens traditionella mentala strukturer är skapade för att bära.

Den äldre generationen har för detta uppbådat flera motstrategier.

För det första kan de äldre nuförtiden skaffa sig ett nytt liv vid en tidpunkt när de enligt den samhälleliga grundprogrammeringen borde dö. De kan vända sin släkt ryggen, kasta sig in i en ny självförverkligandeprocess, utan hänsyn till omgivningen. En logisk konsekvens av att vi utrotat hederskulturen.

Dessutom infaller pensionsåldern enligt den gamla ordningens logik, och folk lämnar därför yrkeslivet när de egentligen befinner sig på toppen av sitt livs högtryck.

Istället för att vara farfar med käpp, virrigt skrockande medan snuset rinner i mungipan, är gubben istället en högst aktiv extrafarsa med mer tid och pengar än ordinarie pappa.

Och farmor, hon har flyttat ihop med sin nya pojkvän....

Den andra motstrategin är att samla en egen berättelse om vad som egentligen förehavit. Det är nämligen inte bara barnen som kan recensera föräldrarna, utan dessa kan också göra kraftfulla genmälen. Därmed skapas en slags historieskrivningens terrorbalans. Vi tjallar inte på varandra.

Och föräldrar som har ett varumärke att försvara, även postumt, samlar på sig ett material som kan aktiveras om barn eller barnbarn försöker sig på någon litterär nidskrift eller avslöjande biografi.

Den tredje motstrategin som den äldre generationen tagit sig till med är att via sin rösträtt försöka hålla den yngre generationen fångna i gammal samhällsstruktur.

När väljarstrukturen gerontiseras blir också samhällets utveckling hämmad. De äldre väljarna, som av naturliga skäl tycker att det var bättre förr, skapar dessutom en koalition med de yngre förlorarna i samhället. De övergivna går hand i hand med övervintrarna.

Därmed har också samhället låst in sin vitala förnyelsekraft i ett självdestruktivt system som är svårt att argumentera emot.

För vem kan väl argumentera för att det inte är bra att folk lever länge? Och att vi trots detta bör ha demokrati?

Domen över död man kommer nuförtiden under dennes levnad.

Stig-Björn Ljunggren

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev