Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Malcom Kyeyune: Aktivera statens immunförsvar mot våld och hot som drabbar tjänstemän

Tillåter vi tystnadskulturen att breda ut sig i den offentliga förvaltningen riskerar vi en politisk radikalisering – som inte på något vis kommer begränsa sig till högerkanten.

Publicerad: 19 augusti 2021, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HotGöteborgTjänstemänRadikaliseringTystnadskulturen i Göteborg

För ungefär en vecka sedan kom nyheten att en rapport just färdigställts om så kallad ”tystnadskultur” inom förvaltningen i Göteborg stad. Rapportens namn var i själva verket ”Finns det en tystnadskultur inom Göteborg stad?”, och svaret på frågan blev ett ja, men med brasklappen att situationen nere på golvet är mångbottnad, och att det finns flera olika problemkomplex som tjänstemän måste tampas med. 

LÄS OCKSÅ: Så kan tystnadskulturer stoppas 

Chefer som ”tystar” sina anställda därför att de inte vill att allt för negativa rapporter ska skrivas om de områden de själva ansvarar för är tyvärr tämligen vanligt i de flesta mänskliga byråkratiska strukturer. Det kan självklart leda till en hel del dysfunktionella resultat, men det är också något som man alltid behöver vara på sin vakt inför eftersom sådana beteenden ligger i den mänskliga (eller i alla fall den byråkratiska!) naturen.

Den mer hotfulla ”tystnadskulturen” ligger dock utanför det normala. Göteborgs stad har problem med kriminella och människor med extrema åsikter och/eller ett stort våldskapital, såsom IS-återvändare – som på olika sätt utövar påtryckningar och lovar repressalier mot tjänstemän som vågar göra sina jobb. Detta är en potentiellt mycket farlig situation i längden – men kanske inte riktigt av de anledningar som folk tror vid första anblicken.

Svensk förvaltningskultur är på inget sätt perfekt: men Sverige är ett land som satt en fungerande, objektiv och effektiv förvaltning mycket högt på dagordningen i mer än ett halvt millennium. Kriminellas intrång på detta område, och deras försök att genom hot och påtryckningar underminera eller förvanska denna förvaltning, kan mycket väl få stor inverkan i enskilda fall och för enskilda människor. 

Men det är inte där den sanna faran ligger. I Göteborg fick en tjänsteman motta hot om att barnen skulle få ”besök” och att ”huset skulle brinna”. Men vad skulle egentligen hända om dessa hot faktiskt gick från ord till handling – i ett land som Sverige?

Sverige sägs vara en konsensuskultur, och om det finns konsensus om något så är det att stat och kommuner ska fungera, och fungera någorlunda objektivt och rättvist. Den dag som barn börjar utsättas för våld eller värre finns en risk det att det sker en extremt snabb normalisering av riktigt, riktigt hårda tag för att förhindra just detta, snarare än att folk ger upp idén om att vi ska fortsätta ha en fungerande förvaltning i Sverige. 

En politisk radikalisering – som inte på något vis kommer begränsa sig till högerkanten – är, både på gott och ont, ett mycket mer sannolikt utfall av dessa tystnadskulturers utbredning än att svenskarna plötsligt vänjer sig vid att leva som i Syrien eller Irak.

Det vore verkligen önskvärt att situationen aldrig gick så långt, och tur nog finns det ingenting som säger att detta är ett problem som måste bli mycket värre framöver. Det vore dock en riktigt bra idé att börja fundera på allvar – både på lokal och nationell nivå – hur man bör gå tillväga för att åtgärda den här sortens våld och hot mot tjänsteman. Detta är ett område där kommuner bara kan gynnas av att i förväg ha planer på vad man bör göra när den här sortens situationer uppkommer.  

All form av brottslighet som riktar sig mot offentliga tjänstemän i syfte att förhindra dem från att göra sina jobb bör behandlas med högre prioritet än andra brott. Ju tidigare statens immunförsvar aktiverar sig, desto mindre är risken att det börjar överreagera. 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Malcom Kyeyune

Skribent, debattör samt medlem i Tankesmedjan Oikos förtroenderåd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev