Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Åkesson säger nolltolerans - men var är piskan?

De flesta ser det absurda i sverigedemokraten Anna Hagwalls motion om mediapolitiken. Frågan är varför SD – med tanke på Jimmy Åkessons uttalanden om nolltolerans – valde att inte använda partipiskan. \

Publicerad: 14 oktober 2016, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaSverigedemokraterna

Peter Sundin arbetar numera för Brottsförebyggande centrum i Värmland men under många år var han hängiven nazist. Vi träffades i slutet av sommaren när han föreläste på en konferens i Göteborg om hur kommuner kan förebygga våldsbejakande extremism. ”Mycket” blev Peters svar på frågan om hur levande antisemitismen fortfarande är inom vit makt-miljön. Muslimer är måltavlor för hat men det är  judarna som ligger bakom flyktingvågen från Mellanöstern för att knäcka den vita rasen.

Under en lunch berättade Peter för mig om sin radikalisering. Han växte upp i ett hem präglat av rasism och tog klivet in i nazismen efter en temadag om Förintelsen. Peter och några vänner kände sig utpekade av skolan och gick i försvarsställning. En vecka efter att en förintelseöverlevare besökt högstadieskolan startade pojkarna Nationell ungdom i Arvika. De fick klistermärken och flygblad att sprida om stundande raskrig. Peter lärde sig att inte lita på skolans läroböcker eftersom de var publicerade av Bonnier och ingick i en judisk konspiration. När Peter även nämnde att han som nazist undvek hamburgerkedjor och Coca Cola eftersom det är livsmedel skapade av judar för att försvaga den vita rasen blev jag nästan full i skratt. Det är svårt att tro att så galna idéer existerar sjuttio år efter andra världskrigets slut.

Jag kom att tänka på mitt samtal med Peter när jag hörde om sverigedemokraten Anna Hagwalls motion i vilken hon absurt och helt utan belägg hävdar att åttio procent av svenska medier kontrolleras av en ägare. I en skriftlig kommentar till Aftonbladet framgår att riksdagsledamoten avser Bonnier och att ingen etnisk grupp ska tillåtas kontrollera mer än fem procent av media. Alltså judar. För att motverka Bonniers makt ska presstödet slopas. Vi var många som vädrade unkna föreställningar från en svunnen tid. Det är en klassisk antisemitisk konspirationsteori att judar styr medierna.

Reaktionerna mot Anna Hagwalls uttalanden har med rätta varit kraftfulla. Något som emellertid förtjänar uppmärksamhet är att SD inte tycks använda partipiskan för enskilda motioner. Det framgår i podcasten Studio SD avsnitt 29 med partiets riksdagsledamöter Linus Bylund och Paula Bieler. Man får intrycket att SD:s folkvalda har frikort under allmänna motionstiden.

Jag har kontaktat övriga riksdagspartier och samtliga har upparbetade rutiner för att granska motioner så att de inte strider mot partiets värderingar, politik eller budget. Den fria motionsrätten är skyddad i regeringsformen men om frågetecken uppstår tar partiet en dialog, som kan bli tuff, med riksdagsledamoten.

SD har sina rötter i högerextrema rörelser. 2012 skrev Jimmy Åkesson ett brev till partiets förtroendevalda där han deklarerade från och med nu råder nolltolerans och arbetet med att städa upp i leden ges högsta prioritet. Att inga varningsklockor ringer 2016 när en tidigare andre vice partiordförande konspiratoriskt fabulerar att hela åttio procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare” är knappast ett gott betyg för Åkessons så kallade nolltolerans.

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev