Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Stefan Jutterdal: 14 personer dör i hjärtstopp utanför sjukhus – varje dag

Det behövs politiska beslut och åtgärder för att öka andelen personer som överlever ett hjärtstopp utanför sjukhus.

Publicerad: 20 april 2021, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SjukhusAmbulanssjukvårdRegioner

I dessa pandemitider har vi tyvärr vant oss vid att matas med siffror över antalet döda. Andra halvåret 2020 dog enligt Socialstyrelsens statistik 19 personer/dag i covid-19. De är en hög siffra. Men jag vill vidga perspektivet. Under samma period dog 70 personer/dag i hjärt- kärlsjukdomar och 6o personer/dag i tumörsjukdomar. 

En anledning till att jag reflekterar extra över detta är att jag själv drabbades av ett hjärtstopp, mitt under en cykeltur på Bornholm 2017. Jag var död, men blev mirakulöst nog räddad tillbaka till livet av rådiga människor som genom hjärt -lungräddning (HLR) höll i gång mitt hjärta i 20 minuter, innan ambulans, ambulanshelikopter och Rigshospitalet i Köpenhamn tog vid och avlägsnade en propp som täppte till mina kranskärl. Jag hade en ofattbar tur. I dag mår jag bra och är förstås gränslöst tacksam! 

Men långt ifrån alla har samma tur. Varje dag drabbas 16 personer i Sverige av hjärtstopp utanför sjukhus där HLR påbörjas. Av dessa överlever endast 11 procent eftersom behandling med HLR och hjärtstartare oftast dröjer för länge. För 20 år sedan var överlevandesiffran endast ca 4 procent, så det har ändå gått framåt. Sannolikt skulle mer än dubbelt så många kunna räddas – med tillräckligt snabba insatser.

Arbetet för att förbättra överlevnadschansen bedrivs föredömligt av många, till exempel av forskare, av ideella organisationer som Hjärt- Lungfonden, Riksförbundet HjärtLung, Svenska HLR-rådet och av Svenska hjärt- lungräddningsregistret. Det finns också olika nätverk där överlevare efter hjärtstopp och deras närstående arbetar för att sprida information och för att skapa möjligheter att träffa andra som drabbats, dela berättelser och få tips, råd och stöd. Det är nämligen en omtumlande upplevelse att överleva hjärtstopp, både för den drabbade och för närstående. 

Men jag efterlyser en ännu bredare kraftsamling från hela samhället, likt den satsning som gjorts på trafiken. Genom kraftfulla åtgärder, grundade i politiska beslut, bland annat en nollvision beslutad av riksdagen redan 1997, har antalet döda i trafiken minskat drastiskt, från 540 döda/år 1997 till dagens siffror på ca 250 döda/år. Genom bättre vägar, mitträcken, 2+1 vägar, fartkameror information om trafiksäkerhet med mera har dödstalen pressats ned – 250 döda i trafiken är dock fortfarande 250 för många. 

Jämför då med hjärtstopp utanför sjukhus, där cirka 6 000 (!) personer dör varje år, av vilka sannolikt minst 1 000 skulle kunna räddas! Förutom det föredömliga arbete som till stor del bedrivs ideellt skulle samhället behöva en systematisk storsatsning. 

Bland annat behövs detta: 

Politiska beslut på nationell, regional och kommunal nivå med mål att öka överlevnaden efter hjärtstopp, från dagens 11 procent till 20 procent före år 2030. 

Kunskap om HLR för alla i samhället och årlig träning. Särskilt viktigt är det att alla elever inom grundskolan och gymnasiet utbildas.

Hjärtstartare, som är tillgängliga dygnets alla timmar, inte som i dag, där de flesta hjärtstartare finns inom lås och bom utanför kontorstid.

Utlarmning av räddningstjänst, polis och frivilliga livräddare (SMS-livräddning) i hela Sverige.

14 personer dör i hjärtstopp utanför sjukhus - varje dag. Det är hög tid att samhället tar detta på största allvar. Det behövs politiska beslut och åtgärder snarast.  

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stefan Jutterdal

Senior rådgivare med mångårig ledarerfarenhet från regioner och fackförbund

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev