Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 9 mars: Socialförsäkringen har slutat fungera

Socialförsäkringen, sexköp, villkoren i kvinnosjukvården och coronarestriktionernas effekter på ekonomin. Det är några av de ämnen som tas upp i tisdagens debattflöde.

Publicerad: 9 mars 2021, 06:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Låt inte pris gå före kvalitet i offentlig upphandling

Med mindre fokus på lägsta pris, mindre tidskrävande formalia och färre men relevanta krav i offentliga upphandlingar skulle fler företag kunna bidra till samhällsutvecklingen. Upphandlande myndigheter måste dessutom jobba aktivt med uppföljning och kontroll av kvaliteten i leveransen. Det visar en ny rapport från Almega, skriver organisationens Andreas Åström och Ulrica Dyrke.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Socialförsäkringen har slutat fungera

Ideologiska låsningar kan inte få stå i vägen för en socialförsäkring som måste fungera när den väl behövs. Systemet har upphört att fungera – det är ni politiker ytterst ansvariga för. Vad tänker ni göra? skriver Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

Nya sjukförsäkringsreglerna – ett plåster

Sjukförsäkringen måste göras om i grunden. De förändringar som nu kommer kan kanske medföra vissa förbättringar. Men de stora felaktigheterna i det infekterade systemet består. Det nya förslag som träder i kraft nästa vecka kommer inte att bli mer än en plåsterlapp. Det skriver Tomas Lundmark från IF Metall.
Läs hela artikeln på Vk

Läkare: Orimliga villkor för kvinnosjukvården

Är Region Stockholm år 2021 inte beredd att betala för kvinnosjukvård av hög kvalitet? Det frågar ett antal läkare vid Danderyds och SÖS kvinnokliniker.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Coronastrategin har varit bra för svensk ekonomi”

Nationalekonomerna Lars Persson och Fredrik Sjöholm: Regeringens utökade restriktioner oroar då stöd till företag och anställda inte säkerställts. Ny statistik visar att Sverige har klarat sig bra jämfört med andra europeiska länder, både när det gäller överdödlighet och samhällsekonomi.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

Det går inte att lagstifta bort sexualitet

När lagens armar inte kan hindra människor från att fritt sälja pornografiskt material på nätet börjar motståndarna tala om ”gigprostitution”, där plattformar som Onlyfans jämställs med organiserat sexköp. I själva verket har plattformen skapat ett tryggt forum där sexarbetare världen över kan verka, skriver Dana Pourkomeylian, jurist och liberal samhällsdebattör.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

Konsumentupplysning till alla er som köper sex

På en madrass någonstans i Sverige ligger en rumänsk flicka och gråter. Hennes kropp har blivit en handelsvara på EU:s inre marknad.  Vi vänder oss till dig som köper sex. Det är dags att du får fakta och korrekt ”konsumentupplysning” innan du nästa gång överväger att köpa en annan människas kropp. Vi kommer fortsätta vårt arbete för att sätta stopp för det i Sverige och i resten av EU, skriver Annika Strandhäll, Heléne Fritzon och Fredrik Lundh Sammeli (S).
Läs hela artikeln på Expressen

”Många kan arbeta på distans – men chefer i Region Skåne säger nej.”

Chefernas bristande insikt i medarbetarnas arbetsuppgifter har blivit uppenbar under pandemin. Det skriver Fanny Born, styrelseledamot i fackförbundet Visions avdelning för Region Skåne.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

Var är utredningen om knarkdöden?

Jämfört med hur det ser ut i andra EU-länder är Sverige ett land där många dör på grund av narkotika. Stigmatiseringen har ökat, utsattheten har ökat. Narkotikapolitiken håller inte ihop längre, skriver en grupp politiker från Vänsterpartiet.
Läs hela artikeln på Etc

Stå upp för barnkonventionen – låt dagmammorna vara kvar

I olika kommuner runtom i Örebro län kan vi se hur pedagogisk omsorg, i vardagligt tal ”dagmammor”, läggs ner (Nora) eller är på väg att läggas ner (Kumla). Det är vi kristdemokrater djupt kritiska till. Förslaget kan tolkas gå emot både skollagen och barnkonventionen. Det är ett förslag som visar på ännu ett steg i en utveckling där det offentliga anser sig veta bättre än den enskilda medborgaren, i det här fallet vårdnadshavarna, skriver kristdemokrater i Örebro län.
Läs hela artikeln på Nerikes Allehanda

Håll koll på

10:00
Vagabonds Resebarometer presenteras på en digital presskonferens. Både fritids/semesterresor och arbetsresor, resor med minst en övernattning och dagsresor mäts. Nytt för i år: hur, när, var etc reser vi i Sverige,

10:00
Svenskt Näringsliv arrangerar digitalt seminarium om hur inkomstskatter påverkar etableringar i Sverige. Medverkande är Johan Fall, skattechef Svenskt Näringsliv, Nils Lindqvist, manager Tax EY, Magnus Meyer VD WSP Europe och Lena Sellgren, chefekonom Business Sweden.

12:00
Ratio arrangerar digitalt seminarium om kompetensbrist och matchningsproblem som anses vara en av de största utmaningarna för svensk ekonomi. Docent Kristina Nyström presenterar rapport, följt av en diskussion med Einar Botten från Spendrups Bryggeri, Monica Haider (S), Anders Knape från SKR, Maria Rosendahl från Teknikföretagen och Johanna van Schaik Dernfalk från Formas.

13:00
Röda Korset har dragit slutsatser av coronapandemin och lanserar rapporten "Människan i krisen - ett humanitärt perspektiv på Sveriges krisberedskapssystem" vid ett digitalt seminarium.

14:00
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19 vid en digital pressträff.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev