Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 8 mars: ”Den feministiska regeringen har inte förbättrat kvinnors liv”

Kvinnors rättigheter är fokus för många av debattörerna i dag på internationella kvinnodagen. Sveriges kvinnolobby med flera anser att kvinnors liv försämrats på en rad områden de senaste fem åren. Somaya kvinno- och tjejjour skriver att det blir allt svårare för kvinnor som utsätts för våld att få myndigheters hjälp och två generaldirektörer anser att unga kvinnors situation är oroande.

Publicerad: 8 mars 2021, 06:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Offer för våld i nära relationer ska inte behöva förtjäna hjälp

Hur kan vi acceptera att myndigheters ekonomiska förutsättningar, politiska prioriteringar och fördomar får gå före kvinnors rättigheter ? Vi ser både brister i myndigheters bemötande och att det blir allt svårare för kvinnor som utsätts för våld att få myndigheters hjälp, skriver Zenobia Rizvi verksamhetschef på Somaya kvinno- och tjejjour.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Regionråd: I förtvivlan och sorg blir polariseringen tydlig

Sorgen är stor efter det vansinnesdåd som drabbade kommuninvånarna i Vetlanda. Det är i tider som dessa som vi behöver hålla ihop, men efter dådet inleddes snabbt ryktesspridning och drev i olika forum. Hot och hatiska inlägg riktades särskilt mot kvinnliga politiker, skriver regionråden i Region Jönköpings län Jimmy Ekström (L) och Mikael Ekvall (V).
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Den feministiska regeringen har inte förbättrat kvinnors liv”

Sveriges kvinnolobby med flera: Ojämställdheten består och kvinnors liv har försämrats på en rad områden de senaste fem åren. Den feministiska regeringen har suttit vid makten i snart två mandatperioder, men ännu lyser de stora reformerna med sin frånvaro. Vi ställer nu 120 krav för att förbättra kvinnors livsvillkor.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Unga kvinnors situation i Sverige oroande”

Vi kan aldrig ta jämställdheten mellan kvinnor och män för given. Att leva som ung kvinna idag är i många fall att leva med situationer som är oacceptabla i ett modernt samhälle, skriver generaldirektörerna på två av landets tyngsta myndigheter för jämställdhetsarbete.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Sverige behöver jämställdhetsförkämpar som vågar vara obekväma och radikala”

Mitt råd är att du som ny jämställdhetsminister måste orka öka takten inom åtminstone tre områden. Det skriver Liberalernas partiledare och Sverige tidigare jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (L) till landets nya jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

”DO har bagatelliserat diskriminering”

Tyvärr har de senaste tio åren med DO inneburit en nedmontering av skyddet för individer mot diskriminering och av det förebyggande arbetet. Det skriver Lena Svenaeus, tidigare Jämo.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Det är dags att lyfta kvinnor i arbetaryrken”

(7/3) Kvinnorna som fått samhället att rulla genom krisen ska inte betala det högsta priset. Därför måste de extra pengar som går till kommuner och regioner användas till att stärka välfärden och förbättra förhållandena för de kvinnor som arbetar där, skriver Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), Annika Strandhäll, jämställdhetspolitisk talesperson (S) och Susanna Gideonsson, ordförande LO.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

”Sverige har lång väg kvar till jämställdhet”

(7/3) För att Sverige ska bli ett jämställt land räcker inte nya myndigheter och politiska slagord, nu krävs riktiga reformer. Vi presenterar i dag tre viktiga reformområden för en modern jämställdhetspolitik, skriver moderaterna Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Josefin Malmqvist.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

”Ta bort preskriptionstiden för grov våldtäkt och höj straffen”

Det är långt viktigare att tjejers trygghet från sexualbrott ökar, än att barns lekar på förskolan styrs utifrån elitfeministernas genusteorier. Bygg ut kriminalvården, höj straffen och ta bort preskriptionstiden för grov våldtäkt, skriver Ebba Busch och Désirée Pethrus (KD).
Läs hela artikeln på Expressen

”Gör upp med ålderismen och synliggör årsrika kvinnors psykiska ohälsa”

(6/3) Vi kräver bättre vård och mer förebyggande insatser när det gäller psykisk ohälsa bland kvinnor, skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, Christina Allaskog och Alexandra Charles von Hofsten.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

”Mäns våld mot kvinnor ökar i Göteborg”

(7/3) Göteborg borde sätta mäns våld mot kvinnor högst upp på den trygghetsskapande agendan – något som borde ha gjorts för länge sedan, skriver Stina Svensson, gruppledare Feministiskt initiativ.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”L vill att januarisamarbetet avvecklas inför valet 2022”

(6/3) Nyamko Sabuni (L): Efter budgetpropositionen för 2022 vill vi att samarbetet i ordnad form avvecklas. Liberalernas partistyrelse har nu slagit fast att förutsättningarna för liberal politik är bäst om Sverige efter nästa val får en ny statsminister och en ny regering. Vi är ett parti som håller ingångna avtal och vi kommer att bidra till att januariavtalet slutförs.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Rensa upp marknaden för plastikkirurgi”

(6/3) Det är hög tid att städa upp på marknaden för estetisk kirurgi för att öka skyddet för patienterna. Det skriver företrädare för Svensk plastikkirurgisk förening.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Nazismens historia har blivit lekstuga för svenska politiker”

(7/3) Historiken om nazismen, andra världskriget och Förintelsen har på kort tid blivit en lekstuga för politiserad historieförfalskning. Historiska fakta utsätts för angrepp utifrån en strategi som hämtats från förintelseförnekare – inte bara av Sverigedemokraterna, utan även av företrädare för etablerade partier. Det är oacceptabelt och ovärdigt den svenska demokratin, skriver Henrik Arnstad och Mikael Nilsson.
Läs hela artikeln på Expressen

”Ägarna bör driva på hållbarhet”

Intresset för hållbarhet har ökat bland ägare och investerare. Men fortfarande görs för lite för att åstadkomma reella förändringar. Det skriver Sussi Kvart, valberedare och lärare i bolagsstyrning.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

Håll koll på

6.00
Stiftelsen Allbright firar tio år och publicerar rapport på internationella kvinnodagen om vad som har hänt gällande jämställdheten det gångna decenniet.

10.00
Europaparlamentets i Sverige arrangerar digitalt panelsamtal om hur EU kan stärka kvinnors rättigheter under covid-19-krisen. EU-parlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C), Alice Bah Kuhnke (MP), Heléne Fritzon (S), Arba Kokalari (M), Jessica Stegrud (SD), professionsanalytiker Ulrika Husmark samt Peter Vikström från Jämställdhetsmyndigheten medverkar.

12.00
Entreprenörskapsforum lanserar rapport om kvinnors entreprenörskap. Rapporten är författad av Pernilla Norlin, vice vd Entreprenörskapsforum, och Per Thulin, forskare Entreprenörskapsforum och KTH, och är huvudsakligen baserad på data från Global Entrepreneurship Monitor.

Vecka 10
Sportlov inleds i följande län: Jämtland, Norrbotten, Västerbotten samt Västernorrland.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev