fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debattsvepet

Debattsvepet 8 februari: "Unga i gängen släpps – innan de är förhörda"

Gängkriminaliteten debatteras. Över hälften av de 200 individer som ingår i den grova gängkriminaliteten i Malmö är under 22 år - vi måste förebygga tidigt men också ge polisen rätt verktyg för att agera, skriver kommunalråd (S). Debatterande polis anser att vi måste fråga oss hur vi hamnade i den här situationer "det handlar om decennier av misslyckanden".

Publicerad: 8 februari 2018, 06:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Vårdpersonal blir sjukare av moderat politik

Vårdens pengar ska gå till vård - inte till dyra konsulter och felbyggen. Grunden för en bra sjukvård och en god arbetsmiljö är att vi har tillräckligt många anställda, med rätt kompetens och rätt förutsättningar att göra sitt jobb. Därför gör regeringen en historisk satsning på vårdpersonalens arbetsmiljö och villkor på tre miljarder kronor, skriver socialminister Annika Strandhäll (S) och Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd (S) SLL.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Vård och omsorg i egna kläder ökar risken för smitta

I dag saknas lagstiftning som reglerar arbetsgivarens ansvar för att minska risken för smittspridning genom att tillhandahålla och bekosta arbetskläder för personal inom vård och omsorg. Det är djupt allvarligt och innebär stora risker för såväl anställda som för vård- och omsorgstagare. Det skriver ordföranden för Läkarförbundet, Vårdförbundet, Fysioterapeuterna och Kommunal.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

"Gör vi inte rätt nu så kommer alla att förlora"

Som man sår får man skörda. Den gängkriminalitet vi ser i dag är ett resultat av decennier av misslyckanden på många områden. Nu när vi förstått allvaret är det viktigt att göra rätt. Och för att göra rätt måste vi förstå vad som gick fel, skriver Amir Rostami, polis och sociolog.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

"Unga i gängen släpps – innan de är förhörda"

Över hälften av de 200 individer som ingår i den grova gängkriminaliteten i Malmö är under 22 år. Exempel finns på att kriminella försöker värva barn i låga tonåren vid skolor och fritidsgårdar. I början för att begå enklare former av brott för att sedan dra in barnet i grövre kriminalitet. Det skriver Andreas Schönström, kommunalråd med ansvar för teknik, miljö och trygghet i Malmö (S).
Läs hela artikeln på Aftonbladet

"Använd kollektivavtalen för att stoppa sextrakasserierna”

Förvånande nog saknar svenska kollektivavtal regler för de olika ­stegen i arbetsgivarens utredningsskyldighet och regler som anger offrets ­rättigheter. Det finns i Kanada och många europeiska länder. Vägen mot ett arbetsliv fritt från sexuella trakasserier ligger i en kombination av lag­regler, kollektivavtal och effektiv tillsyn, skriver Lena Svenaeus.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Elevernas stress går inte att behandla bort”

Att sänka kraven i skolan eller öka tillgången till behandling kan hjälpa kortsiktigt mot psykisk ohälsa hos unga. Men för att långsiktigt minska problemen behöver de underliggande orsakerna åtgärdas, skriver psykologen Carl Hellström.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

"Löfven måste ge besked om stödet från Åkesson"

Sverigedemokraternas ordförande har sagt att han stöder den regering har stramast migrationspolitik. Om det är S eller M är en öppen fråga. Sitter Stefan Löfven kvar om SD lägger ner sina röster i statsministeromröstningen, undrar Dan Olofsson, entreprenör.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

"Sluta strama åt – investera i Sverige"

Sverige behöver massiva investeringar för att klara både klimatomställningen och de akuta sociala utmaningarna. Det är dags att på allvar bryta med åtstramningsideologin och återigen lyfta parollen om arbete åt alla och en välfärd för de många, skriver Arash Gelichkan, skribent i Internationalen, medlem i Vänsterpartiet Solna, och Daniel Pérez Wenger, aktivist, Vänsterpartiet Solna.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

"Utvisningen av Miranda är en skam för Sverige"

Orimlig fyrkantighet: Ett enda litet misstag gör att hon måste lämna landet – med bara månader kvar till examen. Fallet med studenten Miranda Andersson kommer att skada Sveriges rykte, skriver Johanna Jönsson och Fredrik Christensson (C).
Läs hela artikeln på Expressen

”Sverige behöver överväga nya metoder där kriminella förbjuds att vistas i de områden där de begått brott.”

Utvecklingen när det gäller den grova våldsbrottsligheten går att vända. Vad som krävs är en ny kriminalpolitik som sätter brottsoffren i fokus och gör det svårare att vara livsstilskriminell. Det skriver Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson och ordförande för riksdagens justitieutskott.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

Håll koll på

10:00
Arbetsförmedlingen presenterar rapporten Var finns jobben? om framtidsutsikterna för närmare 200 yrken.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev