Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 7 april: Pandemin har satt en hel generations hälsa på spel

Hoten mot barn och ungas fysiska och psykiska hälsa, risken för kompetensbrist vid språkkrav för permanent uppehållstillstånd och större frihet för äldre som har blivit vaccinerade. Det är några av de ämnen som tas upp i onsdagens debattflöde.

Publicerad: 7 April 2021, 05:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Är inte alla människors liv och hälsa lika viktiga?

Varför har ingen myndighet eller organisation uppdraget att sluta det hälsogap som i dag finns mellan personer med intellektuell funktionsnedsättning / autismspektrumtillstånd och Sveriges övriga befolkning? Det frågar flera debattörer som uppmanar regeringen att inrätta ett nationellt kompetenscentrum om intellektuell funktionsnedsättning och hälsa.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Pandemin har satt en hel generations hälsa på spel

Coronapandemin må inte ha skördat många dödsoffer bland barn och unga. Ändå har den påverkat deras fysiska och psykiska hälsa. En hel generations välmående står nu på spel och det dags att agera, skriver bland andra Carolina Klüft, verksamhetschef Generation Pep.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

Välfärden viktigare än någonsin när ungas psykiska ohälsa ökar

En stark välfärd skapar arbetstillfällen, tryggare barn och ett samhälle bättre rustat för kris. Varje slant som går till att förstärka skola, vård och omsorg är en så viktig investering för att säkerställa att barnen som nu drabbas hårt kan fångas upp och hjälpas, skriver Martha Wicklund (V), kommunalråd i Örebro.
Läs hela artikeln på Nerikes Allehanda

Äldre har stuvats undan – släpp ut dem när de fått vaccinet”

Är ett förbud för äldre vaccinerade att träffas i grupper med mer än åtta personer förenligt med grundlagen? Varför skulle inte vaccinerade kunna få träffas i större grupper på restauranger om alla kan uppvisa vaccinationsintyg? Och varför ska man förbjuda vaccinerade att gå på teater, konserter eller religiösa sammankomster annat än i smågrupper? Det skriver Ulf Dahlsten, ordförande i framtidssmedjan Elders.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Nya migrationskrav skapar kompetensflykt”

Om Sverige kräver språk- och samhälls­kunskapskrav för permanent uppehålls­tillstånd riskerar vi att tappa tusentals forskare och ingenjörer. Det skriver Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer och Mats Ericson, Sveriges universitets­lärare och forskare.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

Sluta dalta med dem som är här illegalt

Fyra år efter terrorattacken på Drottninggatan har Sverige tiotusentals individer som vistas illegalt i landet. Den politiska viljan att ta itu med denna typ av potentiella säkerhetshot har inte funnits hos regeringen. Vi har förslagen, skriver Jimmie Åkesson (SD).
Läs hela artikeln på Aftonbladet

”Regeringen bör snabbt ta ställning till om Sverige ska starta en inhemsk vaccinproduktion.”

En inhemsk vaccinproduktion kan ge färre dödsfall, färre allvarligt skadade, minskade kostnader för sjukhus och vårdpersonal och bättre förutsättningar för näringslivet och övriga samhället genom att det inte behöver ske några nedstängningar. Det skriver Roland Andersson, nationalekonom.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

Förbättra villkoren för klimatneutral industri

Den svenska industrin ligger långt fram med planeringen för hur verksamheten ska bli klimatneutral till 2045. Men ska Sverige bli aktuellt som investeringsland för framtidens industrianläggningar måste bland annat lagstiftning ändras och eltillgången säkras, skriver företrädare för branschorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

Skrämmande utveckling när färdtjänsten begränsas

Att kommunen har makten att inskränka så många människors liv är både beklämmande och skrämmande, skriver representanter för Synskadades riksförbund i Skellefteå.
Läs hela artikeln på Se/asikter/debatt/artikel/skrammande-utveckling-nar-fardtjansten-begransas/r17oq7kr

Håll koll på

8:00
Riksrevisionen publicerar uppföljningsrapport om vad tidigare års granskningar har lett till.

9:00
Socialstyrelsen publicerar statistik om insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2020.

9:30
SCB publicerar analyser och statistik om befolkningens utbildning, 2019-2020.

12:30
Länsstyrelsen och Region Örebro län håller digital pressträff om klimatarbetet i länet. Ett 20-tal företag, branschorganisationer, kommuner, intresseorganisationer ska samlas i ett nytt energi- och klimatråd. Vid pressträffen medverkar bland andra landshövding Maria Larsson, regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn och representanter för företag.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev