Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 6 april: ”Låt oss hantera pandemin före nationella läkemedelslistan”

En nationell läkemedelslista bör inte tvingas fram när vården är hårt pressad, anser samtliga regioners sjukvårdsdirektörer. Friskolor som anställer obehöriga lärare borde få sänkt skolpeng, tycker Arena Idé. Debatten har under påskhelgen också handlat om läromedel, klimattullar, utsatta områden och undervisning på engelska.

Publicerad: 6 april 2021, 05:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

”Låt oss hantera pandemin före nationella läkemedelslistan”

Sveriges regioner kräver att regeringen förordar för riksdagen att lagen om nationell läkemedelslista skjuts upp. Att införa lagstiftningen i den pressade situation som pandemin och vaccinationsarbetet innebär vore att utsätta vården och patienterna för onödiga risker, skriver hälso- och sjukvårdsdirektörena i landets samtliga regioner.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Gör det olönsamt för friskolor att anlita obehöriga lärare”

4/4: Skolpengen påverkas inte av andelen obehöriga lärare. Det gör att en högre andel ökar friskolornas vinstmarginaler. Därför bör regeringen skyndsamt utreda hur andelen behöriga lärare kan ge utslag i ersättningen till fristående skolor, skriver Johan Enfeldt, Lisa Pelling och German Bender, Tankesmedjan Arena Idé.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Automatiserat beslutsfattande är snart verklighet”

Som politiker drömmer jag om en kommun som aldrig stänger. Med utredningsförslaget om att tillåta automatiserat beslutsfattande undanröjs ett av de allra största hindren för en sådan utveckling, skriver Jonas Bergman (M), kommunstyrelseordförande i Halmstad.
Läs hela artikeln på Hallandsposten

”Kommunernas inflytande ska inte slås undan när det gäller vindkraft”

Varken klimatet eller de svenska hushållen har tid eller råd att vänta på att Kristdemokraternas drömmar om kärnkraft ska bli verklighet. Det skriver Lorentz Tovatt, Mätta Ivarsson, Stefana Hoti och Emil Samnegård, Miljöpartiet.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

”Var är planen för att öppna samhället?”

4/4: När riskgrupperna är vaccinerade och fas 3 är avklarad finns inte längre fog för att låsa in oss. Sverige har inte råd med saktfärdighet när vi nu ska börja öppna upp, skriver Romina Pourmokhtari och Max Hjelm, Liberala ungdomsförbundet.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Nästan inga lärare får skaffa de läroböcker eleverna behöver”

5/4: Vi har undersökt hur läromedelsinköpen ser ut i svenska skolor eftersom offentlig statistik saknas. Bland annat framkommer att de flesta lärare, 86 procent, menar sig inte kunna köpa in de läromedel eleverna behöver, skriver Per Kornhall, ordförande i Läromedelsförfattarna.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Förvånansvärt tyst i Sverige om klimattullar”

Om Sverige menar allvar med sin klimatpolitik måste den inhemska koldioxidskatten kompletteras med en klimattull på import till EU. Det skriver Anders Olshov och Håkan Pihl, tankesmedjan Intelligence Watch.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Gränsregioner kan inte administreras fram av politiker.”

4/4: Den svenska regeringen tycks mena att en investerad krona i Skåne/Öresundsregionen riskerar att vara ett bidrag till Köpenhamns utveckling, skriver Christer Persson, docent i ekonomisk geografi och tidigare utvecklingschef inom Malmö stad.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

”Framtidens plan för Göteborgs utsatta områden håller inte”

4/4: AB Framtiden har presenterat en omfattande strategi för att utveckla Göteborgs utsatta områden. Problemet är att den inte bygger på relevant forskning och präglas av vinstintresse, skriver bland andra Håkan Thörn, professor i sociologi.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Marknadsskolan är ett hot mot valfriheten”

5/4: Den mångfald och valfrihet som vi ville se när friskolereformen infördes är nu hotad. Allt fler skolor är drivna av koncerner med ekonomisk vinst som främsta syfte. Det får negativa konsekvenser för de kommunala skolorna. och riskerar de idéburna skolornas överlevnad, skriver flera MP-kommunalråd.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

”Nej till fastighetsskatt”

Det finns ingen rättvisa i att beskatta en fastighet enbart på grund av dess läge och fiktiva försäljningsvärde. Många villaägare vrider och vänder på varenda krona för att få det att gå runt, skriver ledande centerpartister i Stockholms län.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

”Personalen borde inte behöva lära sig arabiska”

4/4: Vi förstår att språkförbistringarna försvårar bibliotekspersonalens arbete. Att de lär sig vardagsarabiska för att kunna bistå människor som invandrat är dock inte en lösning på problemet. Skattemedel ska användas klokt, skriver flera skånska SD-politiker.
Läs hela artikeln på Expressen

”Engelskspråkiga skolor förstör svenska språket”

4/4: Språkforskningen har länge lyft fram vikten av ett starkt modersmål. Detta riskerar vi med engelskspråkiga skolor. De urholkar språket, gör det fattigare, mindre nyanserat – och i förlängningen försvagas det svenska språket, skriver läraren Hai Phuong Tran.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

”Absurt att Sverige har spermabrist när Danmark exporterar”

Fem år efter att ensamstående kvinnor fick rätt till assisterad befruktning är köerna fortfarande långa. Ett av problemen är den spermabrist som föregår lagändringen och det känns absurt att Sverige har brist när vårt grannland Danmark exporterar sperma, skriver Rachel Irwin, doktor i antropologi.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

Håll koll på

08.00
Riksrevisionen publicerar granskning av den svenska krisberedskapen.

12.00
Arbetsförmedlingen publicerar veckostatistik om arbetssökande, lediga platser och varsel.

14.00
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19, vid en digital pressträff.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev