Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 5 mars: "En kommission bör utreda vaccinhaveriet i Stockholm"

Varför frångicks principen om att låta de sköraste vaccineras först i Stockholm? Det undrar den socialdemokratiska oppositionen i regionen och kommunen och kräver en äldrekommission. Skolans styrning, avfall och vindkraft är andra ämnen i debatten i dag.

Publicerad: 5 mars 2021, 06:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Socialchefer: Hallå där samhället, vi måste hjälpas åt!

Det räcker inte att vikten av förebyggande insatser framhålls i utredningen om en ny socialtjänstlag. Om vi vill ha samhällsmedborgare som tar ansvar för sina egna liv behöver samhällets alla aktörer göra en insats, skriver ordföranden för Föreningen Sveriges socialchefer, Monica Persson.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

"En kommission bör utreda vaccinhaveriet i Stockholm"

Region Stockholm och Stockholms stad bör tillsätta en oberoende äldrekommission, som särskilt granskar varför regionen frångått principen om att låta de sköraste vaccineras först. Utomstående experter måste nu granska vad som har gått fel, skriver Aida Hadžialić (S) och Karin Wanngård (S).
Läs hela artikeln på Expressen

”Sopbranden i Kagghamra vittnar om naiv syn på avfall”

Organiserade avfallsekonomin är internationell och har enligt Interpol snart växt om den globala narkotikahandeln. Sopbranden i Kagghamra söder om Stockholm vittnar om en syn på avfall som vi måste göra upp med. Låga straff för miljö- och avfallsbrott gynnar bara de som ser Sverige som ett lukrativt land att dumpa avfall och bedriva brottslighet i. Vi uppmanar alla våra seriösa kollegor att sopa rent, skriver vd:ar på flera fjärrfärmeföretag.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Statlig styrning löser inte skolans problem”

Hårdare statlig styrning framhålls som en lösning för att vrida skolsystemet rätt. Den fråga som aldrig tycks ställas är om resultat­styrningen i sig kan vara problemet, skriver debattörer från Idéburna skolors riksförbund.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Urholka inte lärarutbildningen”

Fortsätter regeringen och samarbetspartierna, Liberalerna och Centern, på den inslagna vägen kanske examensbevis och legitimationer till slut delas ut likt konfetti till alla som råkar passera förbi utbildningsdepartementets lokaler i Stockholm. Det skriver Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, och Lina Hading, ordförande för Lärarnas riksförbunds studerandeförening.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

"Räddningen för norra Sverige – vindkraften"

Det hörs ofta bakåtsträvande röster om att ”det byggs i norr medan elen behövs i söder”. Det är ett storstadsorienterat synsätt som helt missar vad god tillgång på förnybar el betyder för den nya gröna industrin i norr, skriver Linda Burenius, ordförande 100% förnybart.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

"Säkerställ att studentbostäder går till studenter"

Bristen på bostäder hindrar unga från att utbilda sig. Att bygga mer är viktigt, men minst lika viktigt är att de studentbostäder som faktiskt finns, hyrs ut till just studenter. För att säkerställa detta måste studiekontroller göras regelbundet, skriver Linn Svärd från Sveriges förenade studentkårer och Stina Olén, vd Studentbostadsföretagen.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

"Vi möjliggör Tierp Motorfestival och Gefle Metal Festival"

Risken för en tredje pandemivåg är påtaglig, och smittbegränsande åtgärder är därför vårt främsta fokus här och nu. Men för att evenemang av olika slag ska kunna genomföras när läget så medger behöver staten nu gå in och dela på risken som det innebär att planera för en oviss framtid, skriver moderata talespersoner.
Läs hela artikeln på Gd

"Så vill vi stärka den liberala demokratin"

Det pågår för närvarande en livlig debatt om den liberala demokratin och hur den kan värnas. Det innebär stora möjligheter för en borgerlighet med självförtroende att lägga fram en konkret reformagenda. För låt det inte råda några tvivel: det är borgerligheten som måste göra jobbet, skriver Gunnar Strömmer (M).
Läs hela artikeln på Dagens Industri

Håll koll på

9.00
Riksdagen håller en särskild debatt om Sveriges elförsörjning.

11.00
Region Kronoberg håller digital pressträff om coronaläget i länet.

Lördag 12.55
Ekots lördagsintervju med Elisabeth Rynning, chefs-JO, sänds i SR:s P1.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev