Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 4 mars: "Det är inte SKR:s uppgift att försvara enskilda medlemmar"

Ett regionråd kräver att SKR slutar att till varje pris försvarar vad regioner och kommuner gör. LO-ledningen skriver att pandemin har slagit särskilt hårt mot kvinnor i LO-yrken, inte minst inom kommuner och regioner. Och 26 forskare och läkare anser att regeringen nu måste ställa krav på att medborgarna använder munskydd. Detta och mer i dagens debattsvep.

Publicerad: 4 mars 2021, 06:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

"Det är inte SKR:s uppgift att försvara enskilda medlemmar"

Om vi medlemmar ska fortsätta ha förtroende för SKR måste vi kunna lita på att både tjänstepersoner och politiker som uttalar sig i organisationens namn verkar oberoende – inte som megafoner för en enskild medlem eller för ett visst parti, skriver regionrådet i Region Sörmland Jacob Sandgren (S).
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Myndighet: Se inköpen som ett ledningsverktyg

Upphandlingsmyndigheten har identifierat fem viktiga områden som kommuner och regioner bör arbeta med under rådande pandemi. Det är nu vi har möjlighet att genomföra de nödvändiga förändringar som gör att vi står rustade när nästa kris kommer, skriver Maria Öhman, strateg på myndigheten.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Kvinnor i LO-yrken hårt drabbade av pandemin”

Pandemin har drabbat hela samhället. Men som alla kriser har den slagit värst mot dem som redan har det svårt. Särskilt riskutsatta har kvinnor i LO-yrken varit. Det har varken regering, myndigheter eller arbets­givare tagit tillräcklig hänsyn till, skriver Susanna Gideonsson, Therese Guovelin, Lisa Bengtsson och Torbjörn Johansson i LO:s ledning.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

"Nej Anders Tegnell, munskydd hjälper inte bara på marginalen"

FHM:s motstånd är obegripligt. Idag är Sverige nästan det enda landet i världen utan generella munskyddsrekommendationer – och det är inte vårt land som har vetenskapen på sin sida. Munskydd räddar liv. Regeringen måste nu kräva att befolkningen använder dem, skriver 26 forskare och läkare.
Läs hela artikeln på Expressen

SD: Utred elförsörjningen

Två av tre svenskar vill behålla kärnkraften, trots det hörsammas inte folkets åsikt. Det orsakar skada på demokratins grundfundament och politikerföraktet späs på. Det skriver Jimmie Åkesson (SD) och Mattias Bäckström Johansson (SD).
Läs hela artikeln på Dagens Industri

"Sverige sviker cancerdrabbade unga vuxna under pandemin"

Att drabbas av cancer när livet knappt hunnit börja är redan en svår uppgift, att leva som ung vuxen cancerdrabbad under en pågående pandemin är ännu svårare, skriver Emma Tonnes, generalsekreterare, Ung Cancer.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

"Politikerna måste säga nej till aborter hemma"

Att distansaborter som infördes i Storbritannien på grund av pandemin har varit så säkra som Moderaterna påstår, råder det delade meningar om. Vi anser att försiktighetsprincipen bör tillämpas, och uppmanar Moderaterna och övriga riksdagspartier att säga nej till distansaborter i Sverige, skriver Johanna Byman, Brita Storlund och Cecilia K. Björfjell, Organisationen Människovärde
Läs hela artikeln på Aftonbladet

"Det är maten som är av störst vikt - inte träning"

Idag är det Världsfetmadagen och vi kan konstatera att mer än var åttonde vuxen svensk har fetma och mer än halva den vuxna befolkningen har övervikt eller fetma. Mycket sägs om livsstil och om träning men inte mycket om hur kaloriinnehåll i mat och dryck är relaterat till vikten. Fysisk aktivitet kan inte kompensera för den ökade risk för ohälsa som fetma innebär, skriver Ingrid Larsson och Björn Eliasson, vid Regionalt Obesitascentrum i Västra Götalandsregionen.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

S: Det saknas en tydlig vaccinationsplan i Stockholm

Nu är det omedelbart dags för en tydlig plan för hur vaccineringen ska gå till snabbt och på rätt sätt i Region Stockholm, skriver Talla Alkurdi (S).
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

"Vi väljare är inte dumma i huvudet"

Försvarsminister Peter Hultqvists debattartikel fick bägaren att rinna över för Jenny Egerborn, tidigare lokalpolitiker (L): ”Sluta behandla oss väljare som om vi vore dumma i huvudet. Politikerförakt är vad det leder till. Skärp er!”
Läs hela artikeln på Expressen

Håll koll på

09.00
LO släpper rapport om vad pandemin kostat i form av försämrad arbetsmiljö och ökad smittorisk, "Vi som inte jobbade hemma".

11.00
Stockholms tingsrätt meddelar dom i ärendet där en lastbilschaufför stämt Transport för att ha uteslutits därför att han var aktiv i Sverigedemokraterna.

14.00
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19 vid en digital pressträff.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev