Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 31 mars: ”Så ska sjukvårdens och apotekens beredskap stärkas”

Omfattande åtgärder för att stärka försörjningsberedskapen för läkemedel och sjukvårdsprodukter föreslås i ett nytt delbetänkande. Många som arbetar på LSS-boenden för barn, unga och vuxna saknar grundkompetens inom vård och omsorg, konstaterar Socialstyrelsen och fastighetsägare med enskilda VA-anläggningar utsätts för en rättslös myndighets­utövning, menar bland andra Villaägarna.

Publicerad: 31 mars 2021, 05:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Kompetensen hos personalen på LSS-boendena måste höjas

Många som arbetar på LSS-boenden för barn, unga och vuxna saknar grundkompetens inom vård och omsorg – trots att Socialstyrelsen rekommenderar sådan. Det visar en kartläggning som myndigheten presenterar under onsdagen. Det finns behov av flera insatser för att höja kompetensen och minska risken för tvångs- och begränsningsåtgärder, skriver Socialstyrelsens Kristina Lindholm och Karin Flyckt.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Liberalerna: Minska det demokratiska utanförskapet

Alla, oavsett funktionsvariation, ska ha reella möjligheter att engagera sig politiskt mellan valen. I dag brister dock ofta tillgängligheten till de olika partiernas lokaler samtidigt som de verktyg och stöd som krävs för att vissa grupper ska förstå politiken saknas, skriver liberalerna Roko Kursar, Ewa Bertz, William Hedendahl och Charlotte Hedendahl.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Så ska sjukvårdens och apotekens beredskap stärkas”

Regeringsutredaren Åsa Kullgren: I händelse av kris och krig riskerar patienter och hälso- och sjukvården att stå utan läkemedel med mera. I dag är försörjningskedjan för läkemedel och sjukvårdsprodukter sårbar. I ett delbetänkande som jag i dag överlämnar till socialminister Lena Hallengren föreslår jag omfattande åtgärder för att stärka försörjningsberedskapen
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Husägare rättslösa när avlopp döms ut”

Fastighetsägare med enskilda VA-anläggningar utsätts för en rättslös myndighets­utövning som i slutänden kan tvinga dem från hus och hem. Det skriver Lars-Göran Carlsson, VA-i-tiden, och Håkan Larsson, Villaägarna.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Pandemin kräver en ny industristrategi”

En europeisk industristrategi måste förbättra våra möjligheter att möta kommande kriser. Som pandemin gjort klart för oss alla är vissa varuflöden inte tillförlitliga i krissituationer. Vi måste diversifiera värdekedjor, inom unionen och globalt, skriver Hans Dahlgren, EU-minister (S) och Ibrahim Baylan, näringsminister (S).
Läs hela artikeln på Dagens Industri

”Sverigedemokraterna inget hot mot demokratin”

Den rödgröna regeringen är oduglig och ovillig att lösa Sveriges samhällsproblem. Därför välkomnar jag Liberalernas ställningstagande att gå till val för att bilda en borgerlig regering som tänker söka samsyn även med SD, skriver Robert Hannah (L), riksdagsledamot.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Akademisk frihet krävs för att försvara demokratin”

Genom att skriva in akademisk frihet i högskolelagen blir det något som gäller för hela högskolans verksamhet, både utbildning och forskning, skriver ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S) och ordföranden för utbildningsutskottet Gunilla Svantorp (S).
Läs hela artikeln på Nwt

”Vi ville inte tillsätta en tillväxtkommission”

Malmös ”tillväxtkommission” representerar det gamla, det förkastliga konsumtionssamhället där miljö och arbetare utnyttjas och förstörs. Kommissionen består av expertis på det gamla ohållbara, inte det nya gröna och hållbart mänskliga. Det skriver Emma-Lina Johansson och Anders Skans, företrädare för Vänsterpartiet i Malmö.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

”Pandemins osynliga offer lever i ett helvete”

En markant ökning av hemarbete och nedstängning av stora delar av samhället har skapat en ohållbar situation för många familjer – vilket har resulterat i en skrämmande ökning av misshandelsfall och stödbehov, skriver Nina Rung.
Läs hela artikeln på Expressen

”Varför står C och MP på slavdrivarnas sida?”

Fickpengar i lön, smällkalla sovsalar, beväpnade arbetsgivare och ständiga hot om utvisning. Delar av den svenska arbetskraftsinvandringen har övergått i slaveri. Varför fortsätter Miljöpartiet och Centerpartiet försvara den nuvarande ordningen, frågar företrädare för Fastighetsanställdas förbund.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

Håll koll på

9.30
SOM-institutet arrangerar årets SOM-seminarium digitalt och resultaten från den senaste nationella SOM-undersökningen presenteras.

10.30
Socialminister Lena Hallengren (S) tar emot ett delbetänkande från Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap. Digital pressträff med socialminister Lena Hallengren och utredare Åsa Kullgren.

12.00
Klimaträttsutredningen presenterar sitt delbetänkande för miljö- och klimatminister Per Bolund vid en digital pressträff. Utredaren har i uppgift att att se hur relevant lagstiftning kan ses över för att klimatmålen kan nås.

14.15
Institutet för framtidsstudier släpper rapporten "Överdödlighet och dödlighet i covid-19 i Sverige under 2020" som har tagits fram på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Rapporten presenteras digitalt av huvudförfattaren Martin Kolk, docent i demografi och forskare.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev