Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 30 mars: ”Cancerrehabiliteringen är lika olika överallt”

Tillgängligheten till bröstcancerrehabilitering varierar stort i landet och lagstiftning och nationella riktlinjer följs inte. Det och andra oroande fakta framkommer i en gemensam granskning gjord av Bröstcancerförbundet och Cancerfonden som publiceras under tisdagen. Utöver det handlar svepet bland annat om skolpengen, sexuella trakasserier i skolan och vårdpersonalens säkerhet.

Publicerad: 30 mars 2021, 05:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

”Cancerrehabiliteringen är lika olika överallt”

Tillgängligheten till bröstcancerrehabilitering varierar stort i landet och lagstiftning och nationella riktlinjer följs inte. Det och andra oroande fakta framkommer i en gemensam granskning gjord av Bröstcancerförbundet och Cancerfonden som publiceras under tisdagen (30/3). Nu är det dags för både nationella och regionala beslutsfattare att agera, skriver Susanne Dieroff Hay och Ulrika Årehed Kågström.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

"En friskoleelev bör vara lika mycket värd som en kommunelev"

I de 113 kommuner som Kunskapsskolans elever kommer från varierade skolpengen förra året mellan 73 000 kronor och 129 000 kronor. Vi får också alltid mindre än kommunernas skolor. Skolpengen måste bli likvärdig, skriver Peje Emilsson.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

"Vårdpersonal dör i onödan – av cancer"

100 000 människor dör varje år av cancer som orsakats av farliga ämnen och mediciner på jobbet. Många av dem jobbar i vården. De åtgärder vi presenterar kan rädda livet på tusentals anställda som går till arbetet varje dag i Sverige – och hela Europa, skriver Johan Danielsson (S), Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S) och Sineva Ribeirio, förbundsordförande Vårdförbundet
Läs hela artikeln på Aftonbladet

"Privatiseringarna är en stöld från folket"

Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket. Den välkända socialdemokratiska devisen har inspirerat oss att nu starta Skattebetalarnas Riksförbund, som ska granska och stoppa stora ideologiskt motiverade skattesänkningar, misshushållning och slöseri med skattemedel via privatiseringar av välfärden, skriver företrädare för det nya förbundet.
Läs hela artikeln på Expressen

"Sexuella trakasserier hör inte hemma i skolan"

Precis som i resten av samhället är sexuella trakasserier förekommande i skolmiljön. Oavsett om skolan bedrivs på distans eller fysiskt måste vi ta tag i de här problemen, skriver ordförandena för Moderat skolungdom Göteborg och Halland.
Läs hela artikeln på Altinget

”Brist på data om hudfärg och etnicitet hindrar integration”

Svensk färgblindhet leder till farliga stereotyper, ökad polarisering och hindrar integrationen. Utan jämlikhetsdata kan vi inte utforma evidensbaserad policy och vidta åtgärder som gynnar integrationen bortom den förenklade polariseringen som driver kulturkrig och identitetspolitik i Sverige, skriver forskarna Lin Lerpold och Sayaka Osanami Törngren.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Elektrifieringen kräver snabba lagändringar”

Om transportsektor och industri ska ställa om med hjälp av elektrifiering så börjar det bli bråttom. Lagstiftningen måste reformeras nu, skriver Gunilla Andrée, Energiföretagen.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Arbetet måste börja med att män granskar sina attityder.”

Om våldet mot kvinnor och flickor ska stoppas behöver många fler män engagera sig, skriver Alán Ali, ordförande för organisationen MÄN tillsammans med de brittiska forskarna Nicole Westmarland, Stephen Burell och Sandy Ruxton.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

Håll koll på

8.00
Riksrevisionen publicerar granskning om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning av arbetet för att arbetssökande över 55 år ska återgå i arbete.

9.00
Konjunkturinstitutet: Konjunkturbarometern, mars.

12.30
Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi tar emot slutbetänkandet från utredningen Samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande.

14.00
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19 vid en digital pressträff.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev