Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 3 mars: Hur många kronor är en patients säkerhet värd?

Debatten denna onsdag handlar om patientsäkerhet kontra ekonomiska besparingar. Därutöver debatteras vitt skilda ämnen som samernas inflytande över sitt kulturarv, bostadsbolags hantering av vaccinköer och Göteborgs planer på att resa en staty över en korv.

Publicerad: 3 Mars 2021, 06:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Hur många kronor är en patients säkerhet värd?

Socialstyrelsen förespråkar att vården ska återanvända medicintekniska engångsprodukter – på flera patienter. Argumenten som lyfts handlar i huvudsak om ekonomi. Vi ser tvärtom att besparingarna man räknat med vilar på skakig grund, skriver företrädare för sju organisationer som företräder patienter, vårdprofessioner och tillverkare av medicinteknik.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Stockholmshem fortsätter att tränga sig före i vårdkön

Svenska Bostäder säger upp försäkringen – men Stockholmshem fortsätter att tränga sig före i vårdkön.  Är det kommunala bolagets anställda viktigare än övriga medborgare? Har de någon särskild egenskap som låter dem bryta mot lagens skrivningar? skriver forskaren John Lapidus.
Läs hela artikeln på Expressen

S gör som Trump – kastar skit på andra

KD: Prata politik i stället för att sprida lögner
Läs hela artikeln på Aftonbladet

”Hotet mot resurs­skolor finns här och nu”

Barnen med störst behov i Stockholm står inför en akut situation som behöver akut hantering. Det skriver flera debattörer i en slutreplik.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

Res en staty av en varvsarbetare – inte en korv

Glöm planerna på en staty av en halv special. Göteborg borde resa en staty som hyllar stadens varvshistoria. Helst genom att avbilda en varvsarbetare, skriver Jan Strömqvist, tidigare grovplåtslagare på Arendalsvarvet.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

Svenska samer måste få mer inflytande över det egna kulturarvet

FN:s deklaration om urfolkens rättigheter är mycket tydlig i kulturarvsfrågor: urfolken ska ha rätt att upprätthålla, skydda och utveckla sitt materiella och immateriella kulturarv. Ändå förvaltas kulturarv ofta utan samiskt inflytande, skriver Charina Knutson.
Läs hela artikeln på Altinget

Adrenalinet rann till för alla k-gubbarna

Sverige har elbrist! Du kan inte dammsuga, snart stänger fabrikerna. Debatten har blivit osaklig, konstaterar Valter Mutt och Peter Bodach-Söderström.
Läs hela artikeln på Etc

Växla upp tempot med bygget av Norrbotniabanan

Norrbotniabanan kommer att vara till gagn för hela Sverige. Om regeringen och Trafikverket menar allvar med sina miljö- och klimatsatsningar på att flytta över gods från väg till järnväg måste arbetet nu intensifieras och prioriteras i den nationella planen för infrastruktursatsningar som regeringen ska presentera under våren. Det skriver Mats Boström.
Läs hela artikeln på Vk

Håll koll på

10.45
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson håller digital pressträff tillsammans med Juno Blom, Liberalernas partisekreterare och talesperson i barnrättsfrågor.  Pressträffen webbsänds på regeringen.se och på Regeringskansliets Youtube.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev