fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debattsvepet

Debattsvepet 3 april: "Utvisningarna är inget annat än ren dumhet"

Tidigare M-kommunalråd uppmanar svenskarna att se de ensamkommande "tusentals arbetssugna individer" som en viktig resurs som vi investerat i. Andra debattämnen denna morgon är ojämlik cancervård, nätläkare och mediernas nya etiska system.

Publicerad: 3 april 2018, 04:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Du ska kunna lita på vården – vem du än är

Cancerfondens senaste rapport visar att cancervården är ojämlik, exempelvis får den som är lågutbildad sämre vård. Slutsatsen måste bli att vi behöver ett nationellt huvudansvar för vården, skriver KD:s Acko Ankarberg Johansson.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Utvecklingsledighet är fel svar på rätt fråga

Förslaget om utvecklingsledighet är ett ärligt och ambitiöst försök att lösa en av de viktigaste framtidsfrågorna. Problemet är att förslaget grundar sig i en gammal syn på lärande, att göra halt mitt i arbetslivet för att utvecklas fungerar inte längre, skriver Ann-Therése Enarsson, vd för tankesmedjan Futurion.   
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

"Utvisningarna är inget annat än ren dumhet"

Att utvisa människor som talar vårt språk, vill arbeta och göra rätt för sig är inget annat än ren dumhet. Om man kom före eller efter ett visst datum är utan betydelse, skriver tidigare M-kommunalrådet Jan-Erik Wallin.
Läs hela artikeln på Expressen

”Nätläkare ger nya möjligheter – låt inte prestige stå i vägen”

Digitaliseringen av vården har skakat om branschen. Nätläkarna innebär stora möjligheter till mer vård för alla, men då krävs att landstingen inte låter revir och starka traditioner stå i vägen för nya gemensamma lösningar. Det är ersättningssystemen som ska reformeras, inte patienternas efterfrågan på vård, skriver Mårten Blix, forskare vid Institutet för Näringslivsforskning, och Johanna Jeansson, fristående omvärldsanalytiker och krönikör i Dagens Industri .
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

"Medier: Vi har enats om ett nytt etiskt system"

Mediebranschen har enats om att inrätta ett nytt medieetiskt system. Det nya systemet med en allmänhetens medieombudsman (MO) och en medieetisk nämnd (MEN) ska värna den personliga integriteten, omfatta publiceringar på alla plattformar och dessutom göra det enklare för allmänheten. Det skriver företrädare för branschen.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

"Segregation måste inte alls vara något dåligt"

Integration ses som en mirakelkur mot motsättningar i samhället av samtliga riksdagspartier. Resonemanget visar på en bristande respekt för människors frihet och förmåga att till exempel själva välja var de vill bo, skriver Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

"Alla elever får inte chansen att klara skolan"

Att skolan i dag misslyckas med sitt kompensatoriska uppdrag har inget med friskolesystemet att göra. De skolor som lyckas är i stället de som använder sig av undervisningsmetoder där ansvaret inte läggs på eleven, utan på skolan och lärarna. Bland dessa skolor finns både friskolor och kommunala, skriver Annika Westh (L).
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Gruvdrift på djuphavsbotten kan leda till att växt- och djurarter försvinner.”

Det är i det närmaste chockerande att så viktiga beslut som gruvdrift på havsbotten fattas utan insyn och utan möjlighet att utkräva ansvar, skriver Linnéa Engström (MP), EU-parlamentariker.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

"Kan vi lita på våra myndigheter"

Den stora frågan är hur den här broschyren ens kunde nå tryckeriet? Ett stort antal tjänstemän på de två myndigheterna borde ha skrikit ut barnperspektivet vid ett tidigt stadium. Vi kräver att regeringen omgående tillsätter en haverikommission, skriver 16 kvinnorättsdebattörer.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

"Bankföreningen: Låt inte FI detaljstyra lånen"

Regeringens förslag att ge Finansinspektionen rätt att detaljstyra bankernas prövningar för bolån och företagskrediter riskerar att försämra kreditförsörjningen. Finansinspektionen bör redovisa konsekvenserna av sina föreskrifter. Frågan behöver underställas regeringens godkännande, skriver Hans Lindberg och Åsa Arffman, Bankföreningen.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

Håll koll på

8:30
Swedbanks/Silf: Inköpschefsindex, tillverkning,

12:00
Finansminister Magdalena Andersson (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) presenterar regeringens fortsatta satsning på Polismyndigheten.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev