Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 29 mars: "Upphandlad busstrafik ger mer kollektivtrafik för pengarna"

En ny rapport visar att konkurrensutsättning av kollektivtrafik innebär minskade totalkostnader och är en klok strategi för att värna skattepengar, skriver Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag. Andra saker som debatteras är rasism i vården, L:s inriktning och försvar av dödshjälp.

Publicerad: 29 mars 2021, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

"Upphandlad busstrafik ger mer kollektivtrafik för pengarna"

En ny rapport från framtagen av E&Y på uppdrag av Sveriges Bussföretag slår fast det som blev tydligt redan när svensk kollektivtrafik öppnades för upphandling i konkurrens på 1990-talet: konkurrensutsättning av kollektivtrafik innebär minskade totalkostnader och är en klok strategi för att värna skattepengar, skriver förbundets branschchef Anna Grönlund.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

1 011 läkare: Agera mot rasismen i vården

27/3. Vittnesmålen om rasism i svensk sjukvård är många och väldokumenterade. Patienter far illa på grund av sin hudfärg. Läkare utsätts för rasism av både patienter och kollegor. Nu vill vi se åtgärder från ansvariga myndigheter, skriver över 1 000 läkare och läkarstuderande i ett upprop.
Läs hela artikeln på Expressen

”Vi är benhårda i att värna EU:s öppenhet mot omvärlden”

Diskussionen i EU om strategisk autonomi kan i förlängningen ge stor påverkan på många människors vardag. Regeringen kommer att arbeta aktivt för att EU-samarbetet stärks, utan att den inre marknadens grundläggande principer om öppenhet, innovation och frihandel äventyras, skriver EU-minister Hans Dahlgren (S).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

Nyamko Sabuni: Politiken får aldrig kantra åt höger

27/3. Mitt besked är att jag vill se en liberal och borgerlig regering som med integritet är beredd att samtala och söka samsyn med alla partier. Det skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

Damberg: SD:s nolltolerans är borta – då växer extremhögern

28/3. Samtidigt som högerextremas rörelser på alternativa digitala plattformar ökar, ser vi att SD nu öppet försvarar sin närvaro på just dessa. Partiledningens nolltolerans verkar mer eller mindre ha suddats ut, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S).
Läs hela artikeln på Aftonbladet

”Låt läkaren behålla sin legitimation trots dödshjälpen”

28/3.  Ivo vill att den pensionerade läkaren Staffan Bergström fråntas sin läkarlegitimation efter att han hjälpt en person med als-diagnos att ta sitt liv. Vi menar att läkaren gjort sin medmänskliga plikt då han hjälpt personen att slippa fortsatt lidande och att han bör få behålla sin läkarlegitimation, skriver PC Jersild, författare och läkare samt Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

KD: Migrationen har lett till ökad antisemitism

27/3. Den extrema ökning av antisemitism vi ser i Sverige kan till del kopplas till den migrationspolitik som bedrivits de senaste decennierna. Det behöver sägas för att problemet överhuvudtaget ska kunna bekämpas, skriver KD:s partiledare Ebba Busch med flera.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

”Sabuni och Liberalerna är blinda för hur Liberalernas ekonomiska politik slår mot jämställdheten.”

28/3. Det går alldeles utmärkt för mig att vara obekväm och radikal. Jag tänkte inte sluta upp med att ta den positionen som statsråd, skriver Märta Stenevi (MP), jämställdhetsminister.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

"Ge sjukhusen långsiktiga ekonomiska förutsättningar"

27/3. Regionens sjukhus behöver få stabila, hållbara och rimliga ekonomiska förutsättningar för att bedriva vård istället för den ständiga underfinansiering som den politiska ledningen har ägnat sig åt. Att köpa sig ur situationen genom att upphandla mer vård är som att ta ett SMS-lån för att betala huslånet, skriver regionråden Helén Eliasson (S) och Håkan Linnarsson (S) i Västra Götalandsregionen.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

"Höjda skatter ökar inte jämlikheten"

Höjda skatter på sparande, investeringar, jobb och företagande har kostnader i form av lägre tillväxt och färre jobb. Det ökar inte jämlikheten, skriver Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

”Humanitära skäl kan stoppa orimliga beslut”

Regeringens tilläggsförslag kring humanitära skäl i migrationslagen är nödvändiga för att lagen inte ska få orimliga konsekvenser. Det skriver debattörer från ett antal organisationer.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

"Döm IS-kvinnorna och utvisa dem på livstid"

28/3. IS-kvinnorna har genom sina handlingar visat att de skyr svenska värderingar. Således varken kan eller ska Sveriges långtgående rättigheter gälla dem.  Genom sitt agerande har de förbrukat sin rätt till dessa rättigheter – för all framtid, skriver Filip Haugland och Denisé Cassel (KD).
Läs hela artikeln på Expressen

"Granska miljonerna i ADHD-branschen"

Det finns stora belopp att tjäna i ADHD-branschen. Bästa sättet är att starta privata utredningsföretag och sluta avtal med godtrogna regioner som blir ständiga förlorare i pengakarusellen, skriver John Lapidus, forskare  i ekonomisk historia.
Läs hela artikeln på Expressen

"M, KD och SD bör forma Sveriges nya kriminalpolitik"

Fram till 2017 var det svårt att urskilja ett politiskt alternativ utformat för att möta den ökade brottsutvecklingen. De senaste åren kan dock konturerna av en ny inriktning skönjas inom M, KD och SD. Nu bör partierna gå fram med en gemensam kriminalpolitisk plattform inför valet 2022, skriver Arvid Hallén, Tankesmedjan Oikos.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

"Flyget är med och lyfter Lycksele"

En av de faktorer som är avgörande för att Lycksele ska kunna fortsätta utvecklas i rätt riktning är flygplatsen. Även medborgare i inlandet ska kunna resa på ett enkelt sätt. Flygplatsen är viktig för näringslivet och en förutsättning för att locka nya etableringar. När pandemin är över ger flyget kommunen chansen att fortsätta lyfta. Det skriver företrädare för sju olika partier i Lycksele.
Läs hela artikeln på Vk

Håll koll på

09.00
Regeringens särskilda utredare Ingeborg Simonsson överlämnar sitt betänkande Översyn av vissa frågor på tobaksområdet till socialminister Lena Hallengren.

13.00
Region Gävleborg tillsammans med Länsstyrelsen Gävleborg arrangerar en digital presskonferens med anledning av coronapandemin.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev