fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debattsvepet

Debattsvepet 28 november: ”Kärnkraft behövs i det svenska energisystemet”

Partiledarna för M, KD och L kräver att regeringen ska sätta ett skarpt datum för ingåendet av en ny energiöverenskommelse. Andra ämnen som diskuteras på dagens debattsidor är bland annat sjukvårdens organisation, att barn med autism och adhd slås ut från skolan, Pisa-testets värde och Systembolagets överlevnad.

Publicerad: 28 november 2019, 05:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

I bra vård går patienten före managementidéerna

De riktigt bra verksamheterna börjar inte med att skära ned, utan med att skapa värde för dem verksamheten är till för. Det är dags att sjukvårdens politiker och tjänstemän ändrar tankemönster, skriver organisationsforskaren Henrik Eriksson apropå varslen i Region Stockholm.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Elever med autism och adhd fråntas sin skolgång

Barn med autism och adhd slås ut från skolan och står utan någon framtid. Risken är nu hög att de blir ännu fler. Det är ovärdigt ett land där politikerna säger sig värna mänskliga rättigheter och där likvärdigheten är ett honnörsord, skriver företrädare för Autism- och Aspergerförbundet och Riksförbundet Attention.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Kärnkraft behövs i det svenska energisystemet”

Det saknas politiskt genomförbara förslag som löser de problem som svensk energipolitik står inför. Samtliga riksdagspartier måste nu bjudas in till nya energiförhandlingar. Regeringen måste sätta ett skarpt datum för ingåendet av en ny energiöverenskommelse före årsskiftet, skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD), Nyamko Sabuni (L).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Problematiskt att grunda skolpolitiken på Pisa-rapporter”

Den 3 december är det dags igen. Då presenterar OECD resultaten av de senaste Pisa-testen. Då kommer facit och återigen får vi veta om vi måste slå på stora trumman, trycka på alarmknappen och utlysa allmän masshysteri över svenskt skolväsende. Men låt mig presentera en djärv tanke – tänk om Pisa inte visar hela sanningen? skriver läraren Maria Wiman.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Sänk skatten på öl och rädda Systembolaget”

Systembolagets förslag på en budgetöl för 6,90 kronor för att komma åt smugglingen är en tankevurpa som riskerar att underminera Systembolaget självt. Det skriver Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”FI: Dags att skärpa kapitalkraven för banklån till kommersiella fastighetsbolag”

Låga räntor medför hot mot den finansiella stabiliteten. I den stabilitetsrapport som  Finansinspektionen (FI) publicerar på torsdagen varnar vi för att lågränteläget kan trappa upp jakten på avkastning bland fastighetsbolag och att storbankerna förlitar sig för lite på eget kapital när de finansierar dessa risker genom lån, skriver FI:s Erik Thedéen och Henrik Braconier.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

”Vi vill bota sjukdomar, frågan är har vi råd?”

Om vi ska erbjuda bot och behandling för patienter med sällsynta sjukdomar måste vi fråga oss hur det ska lösas i praktiken. Till vilken prislapp, kostnad och risk, och från vilken budget, frågar ordförandena för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten Anna-Lena Danielsson (S) och i Region Örebro län Karin Sundin (S).
Läs hela artikeln på Norran

” Vi borde prata mer om kvinnor som slår sina män”

Jag vänder mig emot den polariserande retorik som Roks använder – att enbart lyfta fram mäns våld mot kvinnor när man diskuterar en så viktig fråga. Se till att pengarna används rätt och se till att även inkludera våldsutsatta män, skriver Johan Rylander, ordförande för Akillesjouren Uppsala.
Läs hela artikeln på Expressen

”Utforma ett stöd till idrottsföreningar som tar samhällsansvar”

Nya grepp kring finansiering krävs för att idrottsföreningar ska vilja och kunna bidra till möjligheten för alla att idrotta. Det skriver Matilda Ottelid, basketklubben Eos chef för externa relationer och Irene Otamiri, projektledare för Skånes basketbollförbunds Hemmaplan.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

”Er klimatpolitik håller inte, Ulf Kristersson”

Är Moderaternas klimatpolitik för konservativa möjlig? Nej, vi tror att den riskerar att försvåra och i värsta fall förhindra den svenska klimatomställningen. Ni försöker ständigt hitta nya skäl att ”vänta tills i morgon”, skriver forskarna Eric Brandstedt och Henrik Thorén.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

Håll koll på

8.00
Riksrevisionen publicerar en granskning av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som skapades för att tillsynen skulle bli effektiv och strategisk.

8.00
Stockholm: Kommunal och PRO arrangerar samtal om utmaningar och lösningar inom äldreomsorgen.

9.00
Malmö: Sveriges stadsmissioner Malmö stad arrangerar Bostad Först-konferens med Nordens och Sveriges främsta experter och aktörer inom hemlöshet.

9.00
Konjunkturinstitutet publicerar Konjunkturbarometern.

11.45
Stockholm: Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller en pressträff om Arbetsförmedlingen – läget på myndigheten och reformeringen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev