fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debattsvepet

Debattsvepet 27 september: ”Kunskapsskolan en chans för alla att uppnå sin dröm”

Vi måste uppvärdera skolan och skapa förutsättningar för alla barn att få en utbildning, skriver bland andra Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Dagens debattsvep handlar mycket om skolan, men också klimatet, tandvård och brottslighet.

Publicerad: 27 september 2021, 05:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vinster i skolanSkolanUtbildningKlimatLäkareBrottslighet

 

”Regeringens digitaliseringsskryt saknar grund”

Regeringen recenserar digitalieringsarbetet i budgetpropositionen och ger det mesta betyget väl godkänt. Men från forskningen ställer vi oss frågande till denna bedömning, skriver professorn i informatik Johan Magnusson.

Läs hela artikeln på Dagens Samhälle 

”Skolreformer borde handla om kvalitet – inte driftsform”

Utbildningsminister Anna Ekström vill förbjuda vinster och lägga mer resurser på redan dåligt fungerande skolor. Samtidigt struntar hon i åtgärder som faktiskt kan höja kunskapsresultaten. Det skriver Timbros Benjamin Dousa och Kajsa Dovstad.

Läs hela artikeln på Dagens Samhälle 

”Kunskapsskolan en chans för alla att uppnå sin dröm”

För oss liberaler ska kunskapsskolan ge alla barn en chans att hitta sin väg och uppnå sin dröm. Det finns inget viktigare för ett barns möjligheter i livet än skolan. Därför måste vi uppvärdera skolan och skapa förutsättningar för alla barn att få en utbildning, skriver bland andra Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Läs hela artikeln på Norran 

”Klimatet räddas inte med konsumentinformation”

Påfallande ofta bygger politiska utspel på önsketänkande om informationstörstande konsumenter som gör fria konsumentval. Trots att det saknas vetenskapligt stöd för att man kan förändra privat konsumtion genom att informera konsumenter om produkters hållbara egenskaper dominerar sådana metoder, skriver forskarna Cecilia Solér, Robin Bankel, Katarina Graffman och Jacob Östberg.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter 

”Digitaliseringen är på väg att stjälpa folkbiblioteken”

(25/9) Utlåningen av e-böcker och ljudböcker håller på att spränga bibliotekens budgetar. Folkbiblioteken är på väg in i ett moment 22. De vill låna ut digitala medier för att utveckla sin verksamhet och fullgöra sitt uppdrag. Det är uppenbart att något måste göras, skriver Grethe Rottböll, Jörgen Gassilewski och Per Wirtén från Sveriges författarförbund.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Har vi redan glömt vårdkön före covid?”

(25/9) Tillgänglighets­problemet i svensk sjukvård är mycket värre än de nya coronaköerna – det har varit en skamfläck i decennier. Det skriver Gunilla Gunnarsson, särskild utredare.

Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet 

”Även kollektivtrafik kräver prioriteringar”

(25/9) Vi invänder mot att ökat statligt stöd skulle vara den enda möjliga vägen för att täppa till kollektivtrafikens finansiella hål. Det finns andra sätt att lösa problemen, skriver två trafikforskare i en replik.

Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet 

”Gör billigare tandvård till ett vallöfte från S”

(26/9) Stödet bland väljarna för att jämställa tandvården med övrig vård är stort och S bör göra tandvården till en av de stora valfrågorna 2022. Vi är övertygade om att det är en valvinnande fråga, skriver Henrik Fritzon, Talla Alkurdi och Håkan Linnarsson, socialdemokratiska regionpolitiker.

Läs hela artikeln på Aftonbladet 

”Svenska folket vill se åtgärder mot plasten”

En ny opinionsundersökning visar att svenskar ställer sig positiva till en rad regleringar för att vi ska kunna komma till rätta med problemen kring plast. Därmed finns gynnsamma förutsättningar för beslutsfattare att ta itu med plastens problem.

Läs hela artikeln på Aftonbladet 

”Är vi på väg mot nästa covid-skandal i vården?”

(26/9) Covid-19 kan återigen få fäste inom äldreomsorgen. Var har de äldre tagit vägen i diskussionen? Ska en multisjuk 85-åring tvingas ta emot kroppsnära hjälp av personer som inte är vaccinerade? skriver Håkan Jönson, professor vid Socialhögskolan i Lund.

Läs hela artikeln på Expressen 

”Privatisera lågpresterande kommunala skolor”

(25/9) Av de 28 skolor som pekats ut av Skolinspektionen för undermåliga skolresultat är bara två fristående. Ett första steg för de mest segregerade områdena vore att privatisera de skolor som presterat dåligt under en längre tid, skriver Bijan Fahimi, vd Tellusgruppen.

Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten 

”Varken klass eller kultur förklarar brottsligheten”

Ännu dominerar två förklaringsmodeller när det handlar om grogrunden till den ofta debatterade brottsligheten i förorterna. Problemet med dessa förklaringar är tudelat. För det första är de så dominerande att det verkar svårt att tänka sig några alternativ, för det andra så är de riktigt dåliga, skriver kriminologen Christoffer Carlsson.

Läs hela artikeln på Expressen 

”Barn blir offer i den ”hållbara” migrationspolitiken”

Att en treåring utvisas till Nigeria utan skyddsnät visar hur barnkonventionen viftas bort som mindre betydelsefull än andra lagar. I detta fall migrationslagstiftningen, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro, Unga Örnars Riksförbund.

Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Det är dags att regeringen tar fram en lag om fast läkare till alla.”

(26/9) Flera regioner kan idag inte erbjuda en fast läkarkontakt till dem som önskar att ha det. För fem år sedan hade omkring 40 procent av befolkningen en fast läkare på en vård- eller hälsocentral. I år är siffran nere på 26 procent, skriver Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund. 

Läs hela artikeln på Sydsvenskan 

”Hindra kommuner från att nedmontera språkundervisningen”

(26/9) Vi måste bryta den onda cirkeln med färre som läser främmande språk i skolan och bristen på språklärare. Det är avgörande inte bara för individen utan även för Sverige som nation. Det skriver Åsa Fahlén, Lärarnas riksförbund och Mia Smith, Språklärarnas riksförbund.

Läs hela artikeln på Altinget 

Håll koll på:

11.30
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tillsammans med ekonomisk-politiske talespersonen Elisabeth Svantesson presenterar ett trygghetspaket ur Moderaternas budgetmotion, riksdagens presscenter.

13.30
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Lina Nordquist, sjukvårdspolitiska talesperson, presenterar ny sjukvårdspolitik för landsbygden inför höstens landsmöte på en pressträff, Pansalen i The Great Northern på Storgatan 53, Skellefteå.

15.30
Estlands president Kersti Kaljulaid gör ett officiellt besök i Sverige och talman Andreas Norlén tar emot i riksdagen. Statsminister Stefan Löfven tar emot president Kaljulaid för att diskutera aktuella frågor.

Hela dagen
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia besöker Norrbottens län.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev