fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debattsvepet

Debattsvepet 27 september: ”Antipluggkultur bland pojkar är en myt”

Med rätt undervisning vill pojkar prestera, hävdar forskare. Energieffektivisering bättre än bara högkostnadsskydd, anser Installatörsföretagens vd. Dagens debatt handlar i övrigt om it i skolan, bankregler och avloppsslam.

Publicerad: 27 september 2022, 05:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Likvärdig skolaFlyktingmottagandeVal 2022MiljöPolitikIt

 

”Energieffektivisering måste prioriteras”

Delar av stödet till elanvändare bör användas för att energieffektivisera. Här är den kommunala energirådgivningens roll avgörande, skriver Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

Läs hela debattartikeln på Dagenssamhalle.se 

”Antipluggkultur bland pojkar är en myt”

Pojkarna har halkat efter mer och mer i den svenska skolan. Och inte mycket har gjorts för att försöka vända utvecklingen. Istället har skulden ofta lagts på pojkarna själva, skriver forskaren Fredrik Zimmerman.

Läs hela debattartikeln på SvenskaDagbladet.se 

”Kasta ut allt postmodernt flum från skolan”

Vi står inför ett läge där vi akut behöver få in kunskapsfokus i skolan. Men om lärarna åter ska bli en intellektuell elit måste de få vara ämnesexperter, likt doktorander, och därför behöver studenterna grillas i faktakunskaper, hellre än postmodernt flum. Det bör vara den kommande regeringens främsta fokus, skriver Samuel Hedlund, gymnasielärare.

Läs hela debattartikeln på GöteborgsPosten.se 

”Liberalerna kommer att verka för ett borgerligt regionstyre”

Liberalerna bör verka för ett borgerligt styre i Region Skåne. Detta innebär att Liberalerna vill ingå i regionledningen tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, skriver regionrådet Gilbert Tribo och Camilla Mårtensen, gruppordförande för Liberalerna i Region Skåne.

Läs hela debattartikeln på Sydsvenskan.se 

”Bättre IT-verktyg i skolan med mer samverkan”

Med sitt uppdrag att ta fram en ny nationell digitalisering strategi för skolan skulle Skolverket kunna ta initiativ till arbetet tillsammans med skolans huvudmän kommunerna. Det skriver Tina Thörner, grundare av YourAcademy och Fredrik Svensson, affärsutvecklingschef på Redpill Linpro.

Läs hela debattartikeln på Altinget.se 

”Valrörelsen var ett sammanbrott för dialogen mellan ekonomer och politiker”

Under den elkris som seglade upp i valrörelsen kan man närmast tala om ett totalt sammanbrott för dialogen mellan ekonomer och politiker, skriver Lars Calmfors, professor och nationalekonom.

Läs hela debattartikeln på Dagensindustri.se 

”Absurt att bankerna stoppar Ukraina-stöd”

Bankernas rigida regeltolkning sätter stopp för de privatkunder som vill samla in pengar på egen hand till Ukrainas sak. Konsekvensen blir absurd, skriver Alina Zubkovych, Jakob Gottlieb och Lars Jederlund.

Läs hela debattartikeln på Aftonbladet.se  

”Nej, 'vänsterliberaler' har inte lockat hit flyktingar”

SD menar att ”vänsterliberaler” på något vis ska ha lockat resursstarka män till Sverige, som lämnat kvar kvinnor och barn. Vi tror att det är viktigt att försöka bevara vissa grundläggande krav på att fakta överensstämmer med verkligheten, skriver flera jurister som arbetat med asylrätt i en replik till SD. 

Läs hela debattartikeln på Expressen.se 

”Flytta ut administrativ personal från centrum”

Administrationen ökar i stort men minskar ute i verksamheterna – där den verkligen behövs, skriver Henrik Nyström, ordförande för Distriktsläkarföreningen Västra Götaland.

Läs hela debattartikeln på Dagensmedicin.se 

”Avloppsslam med miljögift måste bort från åkrarna”

Svårnedbrytbara kemikalier som PFAS breder ut sig i vår miljö och utgör en växande hälsofara. Ett skäl är att förorenat avloppsslam från reningsverk sprids som gödningsmedel på jordbruksmark, vilket är ett resultat av vilseledande marknadsföring. Detta är antingen ett kunskapsmässigt eller moraliskt totalhaveri, skriver Anders Wijkman och ytterligare tre miljödebattörer.

Läs hela debattartikeln på DagensNyheter.se  

 

Håll koll på

08.30

SNS arrangerar seminarium om balansgången mellan industripolitik och klimatpolitik.

14.00

Riksmötets öppnande.

17.37

Nytt försök att i USA skjuta upp den problemdrabbade månraketen Artemis 1 som är en obemannad rymdfärd till månen och den första flygningen i Artemisprogrammet.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev