fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debattsvepet

Debattsvepet 27 april: ”Ge vårdanställda en extra månads ledighet”

Sjuksköterskor bör få en månads ledighet som pandemibonus, anser KD. Fler heltidstjänster i välfärden, höjd a-kassa, klimatet och damfotboll är andra ämnen i debatten i dag.

Publicerad: 27 april 2021, 04:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Könsuppdelad idrottCoronakrisenArbetsmarknadArbetsgivareKlimat

 

”Heltidsarbete ger fler kvinnor trygghet och frihet”

Heltidsarbete som norm gör fler kvinnor ekonomiskt självförsörjande, minskar rekryteringsbehovet i välfärden och ökar jämställdheten, skriver Kommunal och SKR.

Läs hela artikeln på Dagens Samhälle 

”Ge vårdanställda en extra månads ledighet”

Alla vårdanställda som under pandemin arbetat under extrema förhållanden ska under 2021 erbjudas en månads samman­hållen extra ledighet. Det skriver kristdemokraterna Ebba Busch, Jakob Forssmed och Acko Ankarberg Johansson.

Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet 

”Behåll det höjda taket i a-kassan”

Pandemin har gjort bristerna i trygghetssystemen uppenbara, men problemen kommer att finnas kvar om inget görs. Det tillfälligt höjda taket i a-kassan måste ligga kvar och staten sluta skjuta över problemen på andra. Den offentliga arbetslöshetsförsäkringen ger inte tillräcklig trygghet för den enskilde, skriver TCO:s ordförande Therese Svanström.

Läs hela artikeln på Expressen 

”Artskydd kan inte få stoppa klimatskydd”

Skydd för biologisk mångfald krockar ofta med klimatåtgärder. Lyckas vi bara hantera den ena frågan kommer framgångarna ändå att raseras av den andra. För att undvika dessa målkonflikter behöver beslutsfattare, myndigheter och näringsliv ta ett helhetsgrepp, skriver Erik Lindblom och Eskil Mattsson, Svenska Miljöinstitutet

Läs hela artikeln på Dagens Industri 

”Vi har inget alternativ till att rädda klimatet”

I Aftonbladet artikelserie ”Klimatstriden” ställs frågan ”Hur långt är vi beredda att gå för att rädda klimatet?”. Det är en orimlig fråga. I stället för att diskutera om vi ska ställa om, måste samtalet handla om hur vi ska genomföra en nödvändig omställning, skriver Pär Holmgren, Amanda Palmstierna och Lorentz Tovatt, Miljöpartiet.

Läs hela artikeln på Aftonbladet 

”Stärk medicinsk forskning och utveckling inför nästa hälsokris”

Sverige kan genom medicinsk forskning och utveckling stå bättre rustade vid nästa hälsokris. Det handlar om att säkerställa forskningskompetens, kunna dela hälso- och vårddata samt öka möjligheten att genomföra patientnära studier i vården. Det skriver 32 företrädare för vård, akademi, företag och intresseorganisationer.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter 

”Långt kvar tills fotbollen är en arena för jämställdhet”

Herrfotbollen får 73 miljoner från regeringens stödpaket för corona medan damerna får 3,5 miljoner. En ny superliga för herrar skapar rubriker och debatt, men knappt ett ord nämns om klubbarnas damlag. Man behöver inte leta långt efter tecken på att fotbollen är långt ifrån en aktiv arena för jämställdhet, skriver Mathilda Bertills, tidigare fotbollsspelare och domare.

Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten 

”Freda lärare från politisk och religiös påtryckning”

Att en SD-politiker agerade mot en historielärare är det senaste kända exemplet på en utveckling som pågått under flera år. Det är inte bara ett arbetsmiljöproblem – utan också ett demokratiskt problem, skriver Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad.

Läs hela artikeln på Sydsvenskan 

”Låt besöksnäringen vara en del av lösningen”

Jobb och företag i besöksnäringen är bland de hårdast drabbade under pandemin. Men med rätt förutsättningar kan näringen vara en stor jobbskapare när det vänder. Stödet till nedstängda företag måste förstärkas och utlovade stöd måste utbetalas direkt. Det skriver Johan och Fia Alexandersson, företagare i Västerbotten.

Läs hela artikeln på Västerbottens-kuriren

Håll koll på

8.00 

Riksrevisionen publicerar granskning av avregleringen av fordonsbesiktningen.

9.30

Riksbanken publicerar det penningpolitiska beslutet.

13.00

Interpellationsdebatter i riksdagen med näringsminister Ibrahim Baylan (S), statsrådet Anders Ygeman (S), infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), statsrådet Jennie Nilsson (S) och statsrådet Märta Stenevi (MP).

14.00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19.

 

 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev