Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 26 mars: ”Politisk polarisering behövs i en levande demokrati”

Forskare ifrågasätter föreställningen att Sverige skulle vara väldigt politiskt polariserat. Moderaternas skolpolitik kritiseras av Lärarnas riksförbund. Bussförare och butiksanställda bör få gå före i vaccinkön, anser skånskt regionråd. Debatten idag handlar även om marknadshyror och lokala folkomröstningar.

Publicerad: 26 mars 2021, 05:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

LR: Våga tänka längre om en likvärdig skola, moderater!

Det är dags för Moderaterna att börja leverera lösningar på lärarbristen och komma underfund med vad skolans bristande likvärdighet bottnar i. Våga ge er på skolans grundproblem i stället för att försöka bota symptomen, skriver Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén inför Moderaternas Sverigemöte.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Så kan våra kontor bidra till att framtidssäkra välfärden”

Efter pandemin kommer fler att vilja arbeta mer flexibelt. Region Skåne inleder därför ett arbete som syftar till att se över och anpassa de administrativa lokalerna. Om de används effektivare kan den totala lokalkostnaden minska, vilket frigör resurser till verksamhetens kärna: vården, skriver företrädare för Allians för Skåne.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Politisk polarisering behövs i en levande demokrati”

Stark polarisering har varit ett grundackord i svenskt politiskt liv. Den intressanta frågan är hur vi så framgångsrikt har kunnat hantera mycket djupa samhällskonflikter och en hög grad av polarisering, skriver professor Henrik Ekengren Oscarsson och ytterligare tre forskare.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Att vara arbetare är en riskfaktor för covid-19”

Arbetarna har haft det jämförelsevis svårt att skydda sig mot smittan. Barn­skötare, bussförare, butiks­anställda med flera bör vaccineras före den breda allmän­heten, skriver regionrådet Henrik Fritzon i Skåne tillsammans med fackliga företrädare.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Bostadskonsumenterna vinner på marknadshyror”

Fri hyressättning i nyproduktion innebär att hyran sätts i direkt förhandling mellan hyresgästen och fastighetsägaren. Det kommer att leda till mer konsumentmakt, på bekostnad av inflytandet för partsorganisationer som Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, skriver Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna i Göteborg.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Marknadshyra skulle stå hyresgäster dyrt”

Vi befarar att regeringens utredning om fri hyressättning i nyproduktion är första steget på vägen mot marknadshyror för alla hyresgäster. Vår nya undersökning visar att det skulle leda till kraftiga hyreshöjningar runt om i landet, skriver Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder och förbundschef Erik Elmgren.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

SD: Stärk den kommunala demokratin

Demokratin mår bättre av att fler får möjlighet att kunna påverka sitt hem och samhälle. För att uppnå detta föreslår vi bland annat att staten ska kunna gå in och betala hela eller delar av kostnaden för att genomföra en kommunal folkomröstning som uppstått till följd av ett folkinitiativ, skriver tre riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna.
Läs hela artikeln på Nerikes Allehanda

"Akademisk frihet krävs för att försvara demokratin”

Möjligheten att fritt söka och sprida kunskap är en viktig del av en demokrati, men den kan inte tas för given. Regeringen föreslår nu att det i lag ska skrivas in att den akademiska friheten ska främjas och värnas, skriver Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, med flera.
Läs hela artikeln på Barometern

”Frivillig distansering bättre än tvång”

Det finns i princip två vägar för att öka den sociala distanseringen och dämpa smittspridningen: antingen en strategi byggd på tvång eller att ansvarstagande medborgare av fri vilja anpassar sitt beteende. Frihet under ansvar har visat sig fungera bra, skriver nationalekonomerna Fredrik NG Andersson och Lars Jonung.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

Håll koll på

09.00
Riksdagens konstitutionsutskott frågar ut Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, med anledning av regeringens agerande i samband med coronapandemin.

10.00
Studieförbundet näringsliv och samhälle arrangerar digitalt seminarium om Demokratirådets rapport ”Polarisering i Sverige”. Rapporten kommenteras av partisekreterarna Lena Rådström Baastad (S) och Gunnar Strömmer (M).

11.15
Riksdagens konstitutionsutskott frågar ut den tidigare generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Dan Eliasson, med anledning av regeringens agerande i samband med coronapandemin.

12.00
Ledarna arrangerar digitalt seminarium om chefernas arbetsmiljöansvar när medarbetarna arbetar i hemmet.

Lördag 12.55
Ekots lördagsintervju med Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev