Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 26 februari: ”Väljarna vill att valet 2022 handlar om sakfrågor”

Förtroendet för politiken skadas om inte sakfrågorna får vara i centrum, kommuner ska inte behöva ta ansvar för kaos vid ambassader och digitala vaccinationsintyg behövs. Det är några av budskapen i fredagens debattflöde.

Publicerad: 26 februari 2021, 06:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Oregistrerad övertid mörkar det faktiska slitet

Att läkare inte ersätts för övertidsarbete är inte bara ett problem för individen. Det är dessutom ett stort strukturproblem, som kan leda till att underbemanning osynliggörs och att verksamheten inte dimensionerar antalet tjänster efter behoven, skriver Sjukhusläkarnas Karin Båtelson, Bengt von Zur-Mühlen och Elin Karlsson.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Fler verksamheter borde upphandlas av regionerna

Om en region kan upphandla en tjänst till en lägre kostnad men till samma eller bättre kvalitet så borde det inte vara möjligt att avstå. Det viktigaste borde alltid vara att lägga så stor del som möjligt av våra skattekronor på att möta, vårda, behandla och bota patienter, skriver Daniel Forslund (L) och Pia Kinhult.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Väljarna vill att valet 2022 handlar om sakfrågor”

73 procent av väljarna anser att sakpolitiken är viktigare än vilka partier som samarbetar efter valet. Om Sverige under ytterligare en mandatperiod skulle komma att ledas av en partikonstellation som bygger på taktiska överväganden är risken stor att förtroendet för politiken får sig ytterligare en törn, skriver Per Rosencrantz och Markus Uvell.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Vaccinationsintyg kan ge oss frihet igen”

Digitala intyg om vaccination mot covid-19 skapar nya möjligheter till rörelsefrihet igen. Möjligheten att fritt smitta andra är varken etisk eller bra för demokratin, skriver professor Gunnar Klein som är med i WHO:s expertgrupp.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

Elmarknaden saknar två saker: El och en marknad

Vid en störning riskerar det skånska elsystemet att helt slås ut under en längre tid och uppfyller inte grundläggande lagkrav om nöddrift och återuppbyggnad. Regeringen och energiministern Anders Ygeman (S) har lämnat Skåne åt sitt öde, skriver de skånska liberalerna Louise Eklund och Torkild Strandberg.
Läs hela artikeln på Expressen

Avföring, bråk och misär vid Afghanistans konsulat

I åratal har det funnits problem runt Afghanistans konsulat på Lidingö. Vi har fått nog av ordningsstörningar, nedskräpning och avföring. Jag ska inte behöva göra utrikesministerns jobb, skriver kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M), och bjuder in Ann Linde till ett samtal.
Läs hela artikeln på Expressen

Vinstdrivna aktiebolag är bra för hållbarheten

EU-kommissionen håller på att utarbeta ett förslag om hållbar bolagsstyrning. Initiativet kan inom kort resultera i ett förslag till lagstiftning som innebär genomgripande förändringar av spelvillkoren för näringslivet. Det motverkar sina syften och riskerar att försämra välfärdsutvecklingen i Europa, skriver Niklas Arvidsson, Rolf Dotevall, Krister Moberg och Per Samuelsson.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

Orimligt att kriminella kan kartlägga brottsoffer via bilregistret

Det kan inte vara rimligt att kriminella kan inhämta personuppgifter på flera tusen personer utan någon form av kontrollfunktion från en svensk statlig förvaltningsmyndighet, skriver Peter Ehrngren, kriminolog.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

Bättre för klimatet att skrota motorvägen

Vägplanen för motorvägsprojektet Tvärförbindelse Södertörn har varit ute för granskning till 23 februari. I en akut klimatkris fortsätter Trafikverket arbetet med en omodern motorväg söder om Stockholm som gör att vi riskerar att missa klimatmålen, skriver Beatrice Sundberg och Alexandra Blomqvist på Naturskyddsföreningen.
Läs hela artikeln på Etc

Tyvärr M, det finns bara ett miljöparti

Gång på gång visar Moderaterna att de bara är för miljön så länge ingen föreslår att det ska kosta pengar att förstöra den. När det kommer till kritan väljer de alltid fossilindustrin framför klimatet, skriver Per Bolund och Lorentz Tovatt, MP.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

Håll koll på

10:00
SNS Konjunkturråd presenterar analys av hur marknader stöps om och nya konkurrensproblem uppstår i digitaliseringens kölvatten. Slutsatserna kommenteras av näringsminister Ibrahim Baylan, Telias vd Allison Kirkby samt Google Sveriges samhällspolitiska chef Sara Övreby,

11:00
Region Kronoberg håller digital pressträff om coronaläget i länet. Smittskyddsläkare Christian Blomkvist, vaccinationssamordnare Lena Andersson Nazzal, verksamhetschef för läkemedelsenheten Magnus Munge, regiondirektör Martin Myrskog och Mikael Johansson (M) medverkar.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev