Debattsvepet
Debattsvepet 25 januari: ”Låt inte vaccinfrågan leda till splittring”
Vaccinationerna är vägen framåt – men de får inte innebära att arbetsgivarna överträder individens rätt att själv bestämma över sin kropp, skriver Vision. Utöver det diskuteras ordningsregler i skolan, privat skuldsättning och kärnkraft.
Publicerad: 25 januari 2022, 05:48
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Låt inte vaccinfrågan leda till splittring”
Vaccinationerna är vägen framåt – men de får inte innebära att arbetsgivarna överträder individens rätt att själv bestämma över sin kropp, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle
”Fokusera på värdigt liv i stället för dödshjälp”
Vi i DHR ser stora risker med lagstadgad rätt till dödshjälp, eftersom det strider mot livets okränkbarhet, skriver förbundsordförande Åsa Strahlemo.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle
”Personalen förlorarna i privat äldreomsorg”
Rapporten vi presenterar i dag visar att andelen som arbetar deltid och andelen som är visstidsanställda är högre inom privat driven äldreomsorg, samt att lönerna är lägre, skriver Malin Ragnegård, Kommunal.
Läs hela artikeln på Aftonbladet
”Ordningsregler på IES uppfyller inte sitt syfte”
Klädkoden på Internationella engelska skolan skapar studiero, trygghet och disciplin. Det anser grundaren Barbara Bergström. Men varför ger eleverna så låga betyg till verksamheten? Det skriver Åsa Plesner, grundare av Tankesmedjan Balans.
”Äldreomsorgens bekymmer i dag och i framtiden”
Coronakommissionen satte fokus på att äldreomsorgen aldrig varit högprioriterad i svensk politik. Det finns starka förhoppningarna om att äldreomsorgen ska förbättras. Men hur realistiska är förhoppningarna om att den ska förbättras? Det skriver seniorprofessor Per Gunnar Edebalk.
Läs hela artikeln på Hallandsposten
”Gör skillnad på idéburna och vinstutdelande friskolor”
Idéburna skolor drabbas negativt av behovet att reglera det som har blivit en skolmarknad. När vi har aktörer i skolsystemet som drivs av att tjäna så mycket pengar som möjligt krävs regler. Och reglerna drabbar alla skolor, oavsett ägarnas syfte. Det skriver Annika Hirvonen (MP) i en replik.
”Könsblindhet skadar arbetet med gängfrågan”
För ett framgångsrikt arbete med gängfrågan är det nödvändigt att fokusera på manlighetens betydelse för såväl rekryteringen och livet i gängen som för exitprocessen, skriver tre forskare.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet
”Jag skäms över det byråkratiska haveri som drabbar nyanlända”
Möter en lycklig ung människa. Som har fått jobb. Ögonen strålar av stolthet. En chans att tillföra något i det samhälle som har tagit emot en, om än bara på prov. Men så stoppas han av en byråkratisk mardröm med regler och krav som är oförenliga sinsemellan. Pinsamt, Sverige, skriver Matilda Brinck Larsen och David Nilsson, Frivilligorganisationen Agape.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten
”S schabblar än en gång bort svenska intressen”
Turerna kring Socialdemokraternas hantering av kärnkraften kopplad till EU:s taxonomi fortsätter. Det är djupt olyckligt då det är ett av Sveriges främsta energislag, skriver Tomas Tobé och Jessica Polfjärd (M).
Läs hela artikeln på Expressen
”Krafttag krävs för att stoppa den skenande skuldsättningen”
Svenskarnas skuldsättning fortsätter att skena och på tio år har skuldberget vuxit med över 32 miljarder kronor. Trenden med nätshopping ökar under pandemin, och med det också snabblånen. Finansinspektionen och Konsumentverket måste få större befogenheter att stoppa oseriösa aktörer, skriver ekonomerna Magdalena Kowalczyk och Shoka Åhrman.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter
Håll koll på:
9.00
Rättegång inleds i Malmö tingsrätt mot en man inom Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, som åtalats för mutbrott. Fortsätter 26, 27, 28 januari samt 1, 2 och 3 februari.
11.00
Förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley deltar vid Digital Currency Conference och talar om digitala centralbanksvalutor.
13.00
Riksdagen håller en särskild debatt om bristande trygghet i skolan. Debatten har begärts av Liberalerna. Från regeringen deltar skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S). Direkt därefter är det interpellationsdebatter med statsrådet Ardalan Shekarabi, utrikesminister Ann Linde, infrastrukturminister Tomas Eneroth och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, riksdagen.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.