Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 25 februari: "Åtta av tio kommuner saknar plan för att förebygga självmord"

230 av landets 290 kommuner saknar övergripande plan för att förebygga självmord. Det är helt oacceptabelt skriver Rickard Bracken generalsekreterare Suicide Zero. Andra ämnen som tas upp på dagens debattsidor är förtroendevalda revisorer, kärnkraft, EU:s kamp mot terrorism, bostadsbrist och äldreomsorg.

Publicerad: 25 februari 2021, 06:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Begränsa de förtroendevalda revisorernas uppdrag

Förtroendevalda revisorer har en viktig roll att spela i den kommunala revisionen, inte minst inom verksamhetsrevisionen. Men det är dags att ta bort ansvaret för den finansiella revisionen från dem, skriver ordföranden för kommunrevisionen i Vaxholms stad Anders Haglund.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Domstol ger fullmäktige rätt att strunta i gemensam nämnd

Det kan förefalla självklart att en gemensam nämnd endast ska fatta beslut enligt det avtal och reglemente som kommunerna kommit överens om. Men så är det inte – åtminstone inte om Förvaltningsrätten i Göteborg får bestämma, skriver vänsterpartisterna Stig Henriksson, Ingvar Eriksson och Emil Broberg.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Kommuner följer inte upp självmordslarmen

230 av landets 290 kommuner saknar övergripande plan för att förebygga självmord. Det är helt oacceptabelt att kommuner saknar genomtänkta strategier, fasta budgetar och planer för att fånga upp våra sköraste medmänniskor, skriver Rickard Bracken generalsekreterare Suicide Zero.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

Nu får det vara nog med fulargument för kärnkraft

Ute i Europa undrar man varför den svenska energidebatten bortser från kärnkraftens avgörande nackdelar.  Hur någon med ansvar för klimat, ekonomi och säkerhet kan förorda investeringar i ny kärnkraft är obegripligt, skriver Göran Bryntse, ordförande i Sveriges energiföreningars riksorganisation.
Läs hela artikeln på Expressen

”Skapa fler elområden och låt elpriserna öka runt storstäderna”

Två energiforskare: Alternativet med elbrist framsttår nog som ett större hot för många företagare än vad högre priser gör. Elförsörjningen i Sverige står inför stora utmaningar. För att klara dessa bör elmarknaden utvecklas. Särskilt bör elpriserna bättre återspegla resursbristen i elsystemet. Den politiska osäkerheten som rör elmarknaden behöver minska, nödlösningar riskerar att bli dyra för samhället.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

Svensk export gynnar klimatet

Beräkningarna visar att svensk export redan 2018 genererade klimatnytta motsvarande 26 miljoner ton koldioxid till följd av undanträngning av smutsigare produktion i andra delar av världen. En fossilfri framtida svensk elproduktion är en nyckel till växande global klimatnytta, skriver Jan-Olof Jacke Vd Svenskt Näringsliv.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

”Dagens EU i väsentliga delar ett misslyckande”

Strävan mot ett djupare Europa­samarbete är något som jag stödjer helhjärtat. Men dagens EU är i väsentliga delar ett misslyckande med den ökande centralismen som största svaghet, skriver Olof Stenhammar entreprenör och grundare av OMX.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

Effektivisera EU-samarbetet för att bekämpa terrorismen

Svenska folket vill att EU bekämpar terrorismen och den organiserade brottsligheten. Det är nu hög tid att leverera detta. EU:s fria rörlighet ska inte gälla för kriminella och terrorister, skriver Tomas Tobé (M) Europaparlamentariker.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Gör en åtgärdsplan för hur skillnaderna i livsvillkor ska minska efter pandemin.”

Regeringen bör ta initiativ till en analys och en åtgärdsplan för hur staten, regionerna och kommunerna tillsammans ska nå målen kring jämlik hälsa och minska skillnaderna i livsvillkor. Det skriver styrelsemedlemmarna i Healthy Cities nätverk i Sverige.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

Vi löser inte bostadsbristen med uppdrivna markpriser

Göteborgs stad äger en stor del av den byggbara marken i kommunen. Markinnehavet ger goda förutsättningar att styra inriktningen på bostadsbyggandet.Att ta maximalt betalt för byggrätter, utan hänsyn till vad man får för pengarna, får konsekvenser för vilken stad vi bygger för framtiden, skriver Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Göteborg.
Läs hela artikeln på Expressen

Svalöv ska vara stolt över HBTQI-certifiering

Medarbetarna i Svalövs kommun ska kunna känna sig stolta över att de blivit HBTQI-certifierade och de skall också få ge uttryck för detta. Även på Facebook. Regnbågsflaggan är kvar med sin givna plats i Svalövs kommuns flaggreglemente och det flaggas skall ni veta, skriver Svalövsliberalernas gruppledare Torbjörn Ekelund.
Läs hela artikeln på Expressen

Resurser, tillit och handlingsutrymme behövs för att bygga äldreomsorgen starkare

Resurser, tillit och handlingsutrymme för välfärdens medarbetare behövs för att bygga äldreomsorgen starkare, skriver Åsa Wiklund Lång, S och Elisabeth Carlson Cederholm, C.
Läs hela artikeln på Gd

Håll koll på

11.00
NORRTÄLJE. Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) och vårdbolaget Tiohundra arrangerar en digital pressträff om läget och insatser mot smittrisker i kommunen, om vaccinationer i kommunen och läget på Norrtälje sjukhus. Bino Drummond (M), Maria Johansson från KSON och chefläkare Susanne Bergenbrant Glas.

13.00
DIGITALT. Region Gävleborg håller en digital presskonferens med anledning av coronapandemin. Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Kaarme, smittskyddsläkare Shah Jalal och bitr hälso- och sjukvårdsdirektör Tina Mansson Söderlund medverkar.

14.00
DIGITALT. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19 vid en digital pressträff.

14.00
STOCKHOLM. Frågestund i riksdagen med utbildningsminister Anna Ekström (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S), arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och civilminister Lena Micko (S).

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev