Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 24 mars: ”S och MP ska inte få köra över kommunerna när det gäller vindkraften.”

Marknadshyror, det kommunala vetot mot vindkraft, fortbildning för vårdpersonal och amorteringskravet. Det är något av det som debatteras på onsdagsmorgonen.

Publicerad: 24 mars 2021, 07:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Se till att vi får rätt till fortbildning, regeringen!

Regeringen har länge sagt nej till att reglera legitimerad hälso- och sjukvårdspersonals rätt till fortbildning, trots att bristande fortbildning både är kostsamt för samhället och patienten, skriver ordförandena för Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet, Sveriges tandläkarförbund, Svenska barnmorskeförbundet, Sveriges farmaceuter och  Svensk sjuksköterskeförening.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”S och MP ska inte få köra över kommunerna när det gäller vindkraften.”

Utbyggnad av vindkraft måste ske med stor försiktighet. Lokalbefolkningen måste ha kvar dagens skyddsmekanism i form av det kommunala vetot, skriver Ebba Busch och Camilla Brodin, Kristdemokraterna.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

Hur länge ska Ygeman få svika landsbygden?

Många eldsjälar har lagt ner åtskilliga timmar på att lösa något som egentligen borde vara ett statligt ansvar. Du är välkommen till min hemkommun, Anders Ygeman, för att se effekterna av statens misslyckande på landsbygden, skriver Daniel Jönsson Lyckestam (M).
Läs hela artikeln på Expressen

”Ska vi bara fortsätta att överlåta makt till EU?”

Den samlade makt­förskjutningen till EU är nu så stor att det borde vara befogat med en avstämning med svenska folket. Det skriver debattörer knutna till Forum för EU-debatt.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

Vi behöver mer liberal politik mot populismen

Populistpartiernas retorik bidrar till att förgrova den politiska debatten, att leta syndabockar i stället för lösningar och att försvåra handlingskraftiga parlamentariska majoriteter. Sverige och Europa behöver mer liberal politik, skriver Centerpartiets Annie Lööf och Abir Al-Sahlani.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

Vem vinner på marknadshyror?

Chockhöjda hyror och en allt större del av inkomsten som går till hyra. Förlorarna är många – vilka är egentligen vinnarna om marknadshyra införs, undrar Ronny Bengtsson, tf regionordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Dags att bromsa bolånen – amorteringskrav återinförs”

Erik Thedéen, Finansinspektionen: Risken är att en tro på att priser bara kan gå uppåt lägger grunden för en snabb och obehaglig vändning. För att underlätta i coronakrisen har bankerna kunnat låta kunder slippa att amortera. Men trots osäkerheter rusar nu priserna på delar av bostadsmarknaden och skuldsättningen ökar. Det är dags att dra åt bromsen. Finansinspektionen kommer därför att låta undantaget från amorteringskraven att löpa ut i augusti.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

Lyft Öresundsregionen

I takt med att vaccinationen pressar tillbaka pandemin är det viktigare än någonsin att få bort de gränshinder som på kort och lång sikt hämmar Öresundsregionens tillväxt, skriver vd:arna för Sydsvenska och danska handelskamrarna.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

Region Västerbotten blundar för verkligheten?

Det är upprörande att Region Västerbotten inte väljer att använda verkligheten som utgångspunkt. Om man vill riskminimera, och arbeta enligt en försiktighetsprincip, måste ansvariga se till att släppa prestigen och snabbt få fram en mobil station för snabbtest av covid-19 i Hemavan Tärnaby under den kommande påskhelgen. Testning och smittspårning i tidigt skede är avgörande för att hålla smittan stången. Det skriver H-P Carlson (L).
Läs hela artikeln på Vk

Initiativkraft är viktigare än vårt eget partibygge

Det har kallats ett pr-trick. Men nej, vi vill stöpa om Feministiskt initiativ till ett klimatinitiativ med öppna listor för att det är vad klimatkrisen kräver av oss, skriver Gudrun Schyman tillsammans med 17 andra partimedlemmar inför den stundande kongressen.
Läs hela artikeln på Etc

Håll koll på

8:30
Socialstyrelsen arrangerar ett digitalt seminarium om utmaningarna med långvariga eller sena symptom efter en avslutad covid-19-infektion, så kallad postcovid. Professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, bitr överläkare Hedvig Glans, ordförande för Covidföreningen Åsa Kristoferson Hedlund, Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, Generaldirektör, Socialstyrelsen samt Thomas Lindén från Socialstyrelsen medverkar.

8:30
Kairos Future arrangerar digitalt seminarium om värderingsförändringar och åsiktstrender 2021 och framåt, ”Svenskarna, Samtiden, Framtiden”. Om långsiktiga värderingsförändringar såväl som tidiga tecken på vad som rör sig i folkdjupet, teman, trender och tendenser inom politik, livsstilar, miljö och inte minst synen på framtiden.

9:00
Gymnastik- och idrottshögskolan, Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden arrangerar ett digitalt seminarium om stillasittande med den senaste forskningen och intressanta paneldebatter i samband med releasen av boken "Långvarigt stillasittande – en hälsofara i tiden?"

9:30
Region Skåne håller en digital pressträff om aktuellt covid-19-läge. Regiondirektör Alf Jönsson, smittskyddsläkare Eva Melander, hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom, förvaltningschef primärvården Sofia Ljung samt vaccinsamordnare Maria Landgren medverkar.

10:00
SSAB, LKAB och Vattenfall arrangerar digital pressträff om projektet Hybrit, ett initiativ för att utveckla världens första fossilfria malmbaserade järn- och stålframställning.

10:00
Finansinspektionen (FI) presenterar årets bolånerapport vid en digital webbsändning på fi.se. Rapporten Den svenska bolånemarknaden (2021).

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev