Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 24 februari: ”Aborter bör kunna genomföras i hemmet”

Dagens debattörer vill ändra abortlagen, skrota migrationspolitiken och främja läsning. Timbro kritiserar Moderaternas förslag kring arbetskraftsinvandring och chefer på 1177 vill inte att deras verksamhet bantas.

Publicerad: 24 februari 2021, 05:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

M: Skrota Socialdemokraternas migrationspolitik

Den oansvariga och rättsligt oklara migrationspolitiken vi tvingas underkasta oss får långtgående och svåra konsekvenser för kommunerna. Den S-ledda regeringen har år efter år kört över kommunerna. Det har blivit regeringens signum att hafsa igenom godtyckliga och oansvariga lagförslag och urholka det kommunala självstyret, skriver fyra moderata kommunstyrelseordförande.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”God el, mycket el och el i rättan tid”

Kapacitetsutmaningarna i det svenska elnätet är väl kända vid det här laget och kanske allra mest i Skåne. Nya förutsättningar krävs och vi tar därför ett unikt initiativ för att komma tillrätta med elförsörjningsfrågan, skriver företrädare för Region Skånes Effektkommission.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Aborter bör kunna genomföras i hemmet”

Vissa av abortlagens formuleringar har blivit föråldrade och närmast begränsar möjligheten till abort i dag, inte minst under en pandemi. En snabb lagändring behövs, skriver flera debattörer, bland annat från Svensk förening för obstetrik och gynekologi.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

Timbro: M riskerar sänka kunskapsnationen Sverige

Moderaterna föreslår att den som tjänar mindre än medianlönen i Sverige, knappt 32 000 kronor, inte ska få stanna i landet. Det är högre än en stor andel av ingångslönerna även i högkvalificerade yrken och skulle innebära att utländska studenter inte får stanna i Sverige och arbeta efter examen. Det vore en stor förlust, skriver Simon Edström från SFS och Caspian Rehbinder från Timbro.
Läs hela artikeln på Expressen

”Här skulle vården inte gynnas av bantat 1177”

Att sprida ut sjuksköterskorna på vårdcentralerna innebär att rationaliteten för vidareutbildning, samtalshandledning och specialiserat it-stöd försämras. Det kan leda till försämrad tillgänglighet och påverka patientsäkerheten, skriver Ola Palmquist och Jill Johnsson, chefer på 1177 i Västra Götaland.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

”Ny stiftelse ska främja läsning bland Sveriges unga”

I dag lanserar vi en stiftelse vars syfte är att främja läsning bland unga i Sverige. Stiftelsen kommer med start i vår att dela ut ett årligt stipendium till en individ eller organisation som lyckas göra skillnad genom läsfrämjande, skriver Pascal Engman Murchio, Gunilla Herlitz och Axel Granath.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Sverigefinnar ska inte integreras, assimileras eller läras svenska”

Vi är redan svenskar fast på två språk, skriver Johanna Parikka Altenstedt, sociolog och jurist.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

”Återlämnad narkotika kontrolleras inte - kan spridas fritt”

Det saknas rutiner för kontrollen av återlämning och förstöring av narkotikaklassade läkemedel. Ett okänt antal opioider kan därför bli föremål för illegal handel och sprida död bland, oftast unga, missbrukare, skriver Ingemar Härd, byggnadssnickare och författare.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Tro på att folk vill jobba – det gynnar arbetsmarknaden”

En del borgerliga politiker tycks tro att arbetslöshet är något som du själv väljer. Ofta kommer det en antydan om att personen som är arbetslös är lat och inte vill arbeta. Nu under pandemin verkar fler ha fått upp ögonen för att arbetslöshet främst är ett strukturellt problem, skriver riksdagsledamoten Anders Österberg (S) och fackligt aktiva Cassandra Solback.
Läs hela artikeln på Etc

Håll koll på

09.30
Region Skåne arrangerar digital pressträff om aktuellt covid-19-läge i Skåne. Regiondirektör Alf Jönsson, landshövding Anneli Hulthén, hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom, smittskyddsläkare Eva Melander samt vaccinationssamordnare Maria Landgren medverkar.

09.30
Riksgälden publicerar ny prognos för svensk ekonomi, statens finanser och upplåning.

10.00
Finansinspektionen publicerar konsumentskyddsrapport. Generaldirektör Erik Thedéen presenterar rapporten i en digital sändning på fi.se.

12.15
Region Västerbotten håller en digital presskonferens om covid-19-läget. Smittskyddsläkare Stephan Stenmark, hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa och vaccinsamordnare Ronny Lestander medverkar.

13.00
Västra Götalandsregionen håller en digital pressträff om covid-19-läget. Smittskyddsläkare Leif Dotevall, hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström och vaccinationssamordnare Kristine Rygge medverkar.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev