fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debattsvepet

Debattsvepet 24 augusti: ”Myt att hyresrätten ger det billigaste boendet”

Låneregler och amorteringskrav är ett större problem än brist på hyresrätter, menar HSB. I debattflödet i dag också en varning från arbetslivsforskare för övertro på det virtuella kontoret. En socionom som sagt upp sig berättar om hopplösheten han känner inför framtiden och Friskolornas riksförbund vill se utbyggt skolval.

Publicerad: 24 augusti 2021, 05:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenBostadsbristenFria skolvaletSkolvalBrottslighetArbetsmiljö

 

”Nu måste alla kommuner prioritera klimatanpassning”

Klimatförändringarna gör att Sverige behöver rusta sig för att hantera såväl översvämningar som torka. Ska vi minska samhällets sårbarhet har kommunerna en central roll, skriver företrädare för IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring.

Läs hela artikeln på Dagens Samhälle 

”Det är en myt att hyresrätten ger det billigaste boendet”

Hyresrätten har visserligen flera förtjänster men att den skulle vara den billigaste boendeformen, som ofta hävdas, är en myt. Det visar vår nya undersökning. Det är ett problem att regeringen lägger så mycket politisk kraft på hyresrätten som en universalräddare i bostadsnöden, skriver Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter 

”Socialtjänsten kan inte kompensera för vad som helst”

Jag har under mina elva år som socionom inte sett en utveckling som ger hopp om en bättre framtid. Om det är något som verkar prägla det framväxande samhället är det snarare socialt tumult. Välfärdsstaten klarar inte sitt uppdrag, skriver författaren och tidigare socialsekreteraren Jeremiah Karlsson.

Läs hela artikeln på Expressen 

”Välj inte ett virtuellt kontor av misstag”

Vad är ett kontor? Många vill omdefiniera detta med pandemins distans­arbete i färskt minne. Men det finns en risk med att överlåta en stor del av beslutet till varje individ, skriver två arbetslivsforskare.

Läs hela artikeln på SvD 

”Bygg ut skolvalet i stället för att avveckla det”

Fler än någonsin väljer att plugga i friskola. För många har friskolan varit räddningen och ett alternativ som har stått för kunskap, ordning och reda. Nu behöver skolvalet utvecklas, inte avvecklas, skriver Friskolornas riksförbund och Almega tjänsteföretagen.

Läs hela artikeln på Aftonbladet 

”Det allvarligaste är den stora vårdskuld som byggts upp under pandemin.”

Det är inte konstigt att Skåne har rekordlånga vårdköer. Alliansen har valt att använda statsbidragen till att förbättra regionens bokslut, skriver Henrik Fritzon, Anna-Lena Hogerud och Carina Svensson, Socialdemokraterna.

Läs hela artikeln på Sydsvenskan 

”Dags att köra över MP för att förebygga storskalig elbrist”

Sverige går en spännande och omvälvande framtid till mötes. Stora batterifabriker ska byggas i norr. Transportsektorn ska ställas om till eldrift. Stål utan kol ska produceras fossilfritt, men det förutsätter stora mängder el. Frågan om slutförvaring av kärnavfallet måste lösas, skriver Gudrun Brunegård, riksdagsledamot för KD.

Läs hela artikeln på Barometern 

”Bygg ny väg i tunnel till Öckeröbron”

Öckeröbron är varken beslutad eller påbörjad, men redan nu föreslår Trafikverket hur trafiken ska dras. I ett öppet brev pekar vi på att det bästa alternativet är en ny väg genom en tunnel till det kommande brofästet, skriver Niels Elvhammar och Matti Skogerstrand, för nätverken i Hjuvik och Övre Hällsvik.

Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten 

”Vi är inte manshatare – vi vill bara slippa diskriminering i Sverige”

Ordet feminism har kastats och just nu finns det alldeles för få som vet vad feminism egentligen är och vad feminism står för. Så vi vill räta ut några missförstånd, skriver en grupp 16-åringar som arbetar som kommunutvecklare hos barnombudet i Uppsala län.

Läs hela artikeln på ETC 

”Vad är planen för att nå målet om 1,5 graders uppvärmning?”

Värmland kommer enligt klimatforskare att bli varmare och blötare, och är ett av riskområdena för både översvämning och jordskred. Satsningar för att möta ett förändrat klimat har satts i verket med översvämningsskydd, medan satsningarna för att förhindra ett förändrat klimat är desto svagare, skriver företrädare för miljöorganisationer i Värmland.

Läs hela artikeln på NWT 

Håll koll på

10.30
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller sommartal i Stockholm.

11.15
Partiledare Ebba Busch och partisekreterare Peter Kullgren presenterar Kristdemokraternas nysatsning på politik som berör landsbygden och småorter.

11.15
Region Kronoberg håller digital pressträff om nuläget gällande vaccinationerna mot covid-19 och om smittoläget inför hösten.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev