fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debattsvepet

Debattsvepet 24 april: "Företagens missnöje med AF ökar"

Arbetsförmedlingens verksamhet väcker debatt. En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att över hälften av deras medlemsföretag som använt sig myndighetens tjänster är missnöjda. Nu måste uppdraget begränsas, skriver debattörerna. Andra frågor som debatteras denna morgon är SJ och tågkonkurrensen, kulturens behov av en rosa period samt WWF:s kostråd.

Publicerad: 24 april 2018, 04:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Staten hindrar den fria tågkonkurrensen

I Sverige kan inte tågresenärer jämföra avgångar och priser mellan alla tågbolag samt köpa sina biljetter på ett ställe. Vem skulle som jämförelse idag vilja gå till alla flygbolags webbsidor för att hitta rätt resa? Det här måste ändras för att fler ska välja att ta tåget istället för bilen eller flyget, skriver   Mats Johannesson, vd MTR Express & Mats Nyblom, styrelseordförande Saga Rail.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Slut på ryggdunkandet, kulturmän!

Kulturen är i stort behov av en rosa period, skriver Feministiskt initiativ som menar att tiden när kulturmännen kunde härja fritt och dunka varandras ryggar i slutna rum är förbi. Fi avsätter nu fem miljoner till kvinnohistoriskt museum i Stockholm.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Företagens missnöje med Arbetsförmedlingen ökar”

Andelen företag som anser att Arbetsförmedlingen fungerar bra eller ganska bra har minskat med 17 procentenheter på bara två år. Sverige kan inte fortsätta att spendera nästan dubbla försvarsbudgeten på en verksamhet som inte fungerar. Vi föreslår att förmedlingen nu kraftigt reformeras, skriver Peter Jeppsson och Edward Hamilton, Svenskt Näringsliv.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Politisering hotar myndigheters oberoende”

Det finns uppenbara risker att myndigheter blandar samman rollen som opinionsbildare med myndighetsutövningen. Detta är särskilt tydligt när det gäller Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket, skriver Markus Uvell, vd Nordic PA Research.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

Jurister: C bör säga ja till lag för ensamkommande

Den nya gymnasielagen är troligtvis den enda chansen till att få stanna i Sverige för en grupp personer som lidit faktisk rättsförlust av svenska myndigheters hantering av deras ärenden, skriver tre jurister.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

"Ökat samarbete med Japan"

Japan är Sveriges fjärde största exportmarknad utanför EU och vår handel med Japan står redan i dag för 40 miljarder kronor per år. Den ska vi öka med nya avtal och direktflyg mellan Stockholm och Tokyo, skriver handelsminister Ann Linde och energiminister Ibrahim Baylan.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

"Byta kött mot grönt kan vara hälsofarligt"

Världsnaturfonden (WWF) ”vägleder” oss konsumenter med att göra klimatsmarta veckomenyer fyllda med fullkorn, frön och andra vegetabilier. Ransonen av mejeriprodukter för en vecka är två skivor ost och tre glas mjölk, i övrigt föreslås havredryck och liknande. Enda köttet som föreslås under hela veckan är en middag med naturbeteskött, vilket ironiskt nog är det kött som har största klimatpåverkan när man räknar växthusgasutsläpp. Inte minsta fotnot finns om att den för oss människor giftiga tungmetallen kadmium finns i betydligt högre halter i vegetabiliskt kost.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

"Pengarna ska inte gå till facket, Andersson"

Regeringens vårbudget har varit en het potatis sedan den presenterades förra veckan. Regeringen själv understryker satsningar på polisen, pensionärer och miljön. Men 2,6 miljarder kronor går också till att subventionera fackavgiften till fackmedlemmar. Det ska staten inte bidra till, skriver Jan Björklund, partiledare (L) och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L).
Läs hela artikeln på Aftonbladet

"S och M sprider myter om miljözoner"

Det sprids många myter om miljözoner. Socialdemokraterna och Moderaterna bidrar till att sprida dem. Dessutom med stenåldersargument. Liberalerna driver samma linje som MP, men vågar inte gå ut i frågan. Hur kan både S och M strunta i barn som drabbas av astma? skriver Ulf Kamne (MP).
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Fotbollsplaner utan läckage av mikroplaster bidrar till att rädda planeten.”

Användningen av gummigranulat i verksamheter för barn och unga måste minska med tanke på den osäkerhet som trots allt råder om hälsoriskerna. Det skriver Björn Berséus och Kerstin Åkerwall, miljödirektör i Lund respektive Malmö.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

Varför är offentlig ekonomi så svår att begripa?

Vad säger egentligen de olika anslagen i vårbudgeten skattebetalarna? Det är som i ”Kejsarens nya kläder” man fattar inte, men törs inte säga det i rädsla för att framställa sig dum. Det system vi har idag för att redovisa den totala offentliga ekonomin är helt enkelt inte användarvänligt, konstaterar Minna Fröjdholm.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Håll koll på

8:00
Riksrevisionen publicerar granskning om sjuk- och aktivitetsersättning (SA)

9:30
SCB: Undersökningarna av levnadsförhållanden, Arbetskraftsundersökningarna.

10:15
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren tar emot delbetänkandet om framtidens socialtjänst, "Ju förr desto bättre - vägar till en förebyggande socialtjänst".

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev