fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debattsvepet

Debattsvepet 23 mars: "Regeringens bluff om gängframgångarna"

Fransk polis har gjort mer för att knäcka de svenska gängen än regeringen, skriver åklagaren Daniel Larson. Krisberedskap, fetma, ungas framtid och mäns våld mot kvinnor är andra ämnen som tas upp på dagens debattsidor.

Publicerad: 23 mars 2021, 06:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Krisberedskapen behöver bli mer inkluderande

Under pandemin har redan existerande sprickor i välfärden blottats och samhällets ambition om tillgänglighet, delaktighet och likabehandling kommit på skam. Det står klart att vårt lands krisberedskap behöver utvecklas i förhållande till personer med funktionsnedsättning, skriver Smer och Funktionsrätt Sverige.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Sjukvård för fetma har blivit en klassfråga”

Fem intresseorganisationer: Fetma ökar risken för ett allvarligt sjukdomsförlopp i covid-19 och även dödligheten är högre. Men under pandemin har antalet fetmaoperationer minskat – förutom i den privata sektorn. Krafttag behövs nu för ökad och jämlik tillgänglighet av evidensbaserad vård av fetma.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Så gör vi Sverige fossilfritt på 15 år”

Med det största jobb- och välfärds­skapande programmet sedan efterkrigs­tiden kan vi ställa om industrin och ekonomin och göra Sverige fossilfritt på 15 år. Det skriver Reformisterna.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

Låt oss släppa in fler i våra kyrkor i påsk

Sveriges kristna råd: Reglerna för gym och köpcentrum borde även gälla för gudstjänsten
Läs hela artikeln på Aftonbladet

Regeringens bluff om gängframgångarna

Fransk polis har gjort mer för att knäcka de svenska gängen än regeringen. Det är en pinsam verklighet, så pinsam att Mikael Damberg måste ta till missledande information för att dölja den, skriver åklagaren Daniel Larson.
Läs hela artikeln på Expressen

100 nya åtgärder – för att förbättra ungas framtid

Efter det här året är det lätt att förstå att unga har en bister syn på framtiden, vilket vi som politiker har ett stort ansvar att förändra. Därför presenterar regeringen nu ett handlingsprogram med över 100 insatser för att stärka den psykiska hälsan, förbättra likvärdigheten i skolan och satsa på jobb för unga, skriver Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”En gräns har passerats. Det är oacceptabelt att politiska krafter försöker påverka universiteten.”

I en tid då universiteten ifrågasätts från olika håll är det viktigare än någonsin att låta de akademiska värdena om öppenhet, oberoende, akademisk frihet och integritet visa vägen. Det skriver Kerstin Tham och 
Erik Renström, rektor vid Malmös respektive Lunds universitet.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

Så får vi ett slut på mäns våld mot kvinnor

Att stoppa mäns våld mot kvinnor är avgörande för ett starkt och tryggt samhälle för alla, skriver bland andra Annika Strandhäll (S), jämställdhetspolitisk talesperson.
Läs hela artikeln på Se/asikter/artikel/sa-far-vi-ett-slut-pa-mans-vald-mot-kvinnor/lqnz881l

Bakom varje kostnadsstapel finns tusentals patienter som fått hjälp

Det blir bättre för patienterna som slipper långa telefonköer och väntetider, men det blir också mer kostnadseffektivt för vårdsystemet, skriver Krys Livia Holm och Erik Hjelmstedt.
Läs hela artikeln på Nwt

"Det behövs en total översyn av pensionssystemet”

”Pensionsnivåerna blir allt lägre, ofta räcker inte ens ett långt arbetsliv för en god pension. Allmän pension har sjunkit så pass att tjänstepension har blivit en nödvändighet. Behovet av att arbeta flera år efter 65 för en rimlig pension har ökat kraftigt för alla.”
Läs hela artikeln på Barometern

Håll koll på

08.45
DIGITALT. MSB och SKR arrangerar konferens om krisberedskap. Konferensen tar sin utgångspunkt i pågående pandemi, samtidigt som svensk säkerhet står inför stora utmaningar. Pågår till 24/3.

12.00
DIGITALT. Medieakademien presenterar förtroendebarometer om svenska folkets förtroende för politiker, samhällsinstitutioner och företag vid ett digitalt seminarium. Toivo Sjörén från Kantar Sifo och professor i statsvetenskap Henrik Ekengren Oscarsson medverkar.

12.15
DIGITALT. Uppsala kommun presenterar förslag till detaljplan för spårväg i Uppsala vid en pressträff där bland annat den planerade sträckningen visas.

14.00
DIGITALT. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19 vid en digital pressträff.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev