Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 22 mars: ”Ny ekonomisk politik krävs för Vänsterpartiet”

Vänsterpartiet tar fram ett nytt ekonomiskt-­politiskt program. En tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn är samhällsekonomiskt lätt att motivera, menar tidigare statssekreterare. Centerpartiet vill göra ändringar i skolvalets utformning och slopa kö-systemet. Det är några ämnen som tagits upp på debattsidorna de senaste dagarna.

Publicerad: 22 mars 2021, 06:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Bygg en tunnelbana till Danmark!

Efter drygt 20 år med bron är det naturligt att ta nästa steg för att skapa en mer integrerad Öresundsregion genom en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn. Samhällsekonomiskt är projektet lätt att motivera – av miljöskäl, arbetsmarknadsskäl och för att möjliggöra mer gods- och fjärrtågstransporter skriver ordföranden för Öresundsmetron Executive Leif Jakobsson (S).
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Ny ekonomisk politik krävs för Vänsterpartiet”

Vårt parti strävar mot ett mer jämlikt samhälle, men det kräver också ett trovärdigt svar på hur Sverige kan nå full sysselsättning och ekonomisk utveckling. Där har vi inte varit tillräckliga. Nu tar vi fram ett nytt ekonomiskt-­politiskt program efter tre bärande principer, skriver företrädarna för Vänsterpartiet: Nooshi Dadgostar, Ulla Andersson och Sandro Scocco.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”C-toppar om skolvalet: Slopa kösystemet”

Skolvalet måste bli bättre, enklare och mer rättvist så att alla får del av dess fördelar. Ingen elev får lämnas efter oavsett bakgrund. Därför vill vi göra ändringar i skolvalets utformning, skriver Martin Ådahl, Karin Ernlund, Claes Nyberg, Réka Tolnai och Erik Johnsson (C).
Läs hela artikeln på Expressen

”Tre förslag på hur Malmö och hela Sverige ska få bukt med antisemitismen”

(21/3) Antisemitismen är ett hot mot judar, men också mot omistliga värden i det svenska samhället. Det skriver Ulf Kristersson och Torbjörn Tegnhammar, Moderaterna.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

”L och SD delar inte samma världsbild”

(20/3) Som liberala kvinnor och feminister är vår fasta övertygelse att ett liberalt parti inte har något att göra i ett regeringsunderlag med högerkonservativa och högernationalistiska partier. En regering förhandlad med eller beroende av SD gör inte Sverige till ett bättre land för någon – särskilt inte för kvinnor, skriver tio L-politiker.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

”Regionens sjukhus behöver mer resurser– inte nya sparkrav”

(21/3) År av underfinansiering har skapat stora problem för sjukhusen. Men inte ens mitt under den pågående pandemin lyckas regionens blågröna styre se behovet av att stärka den egna vården. Det är inte bara illa, det är rent av skamligt, skriver Helén Eliasson (S) och Håkan Linnarsson (S).
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Svenska folket lever allt mer ohälsosamt”

Folkhälsan i Sverige stod redan innan covid-19 inför stora utmaningar. Vi äter mindre hälsosamt samtidigt som stillasittande och fysisk inaktivitet ökar. Nu krävs handling, därför måste regeringen besluta om en nationell handlingsplan för ökad fysisk aktivitet och bättre matvanor, skriver 54 organisationer.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

”Lägg ner Sveriges onödigaste flygplats”

(20/3) När det gäller flygandet kan man lita på centerpartister. Gång efter gång har de ställt sig på flyglobbyisternas sida och främjat ökat flygande – på klimatets bekostnad. Så även denna gång, där de rider ut till försvar för Sveriges kanske mest olönsamma och minst behövda flygplats, skriver Miljöpartiets Lorentz Tovatt och Markus Lindgren.
Läs hela artikeln på Expressen

”Höghastighetståg kräver avsteg från viktiga principer”

(20/3) Frågan om höghastighetståg hålls vid liv av olika särintressen. Men för att genomföra projektet i Sverige krävs att man bortser från en rad principer som fastställts i riksdagen eller genom lagstiftningen. Det kan få långtgående konsekvenser, skriver Per Kågeson, fil dr i miljösystemsanalys.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Stärk Sverige som industrination”

En av de viktigaste uppgifterna för en ny borgerlig regering är att möjliggöra för fler jobb och högre tillväxt. För det krävs goda villkor för den svenska basindustrin. Löfven-regeringen håller på att slarva bort de framgångsfaktorer som byggt Sverige som ledande industrination, skriver Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, Moderaterna.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

”Grönt kunskapslyft handlar inte bara om ingenjörer”

Den gröna omställningen kommer förändra svensk arbetsmarknad från grunden. Många jobb kommer skapas. Men många kommer också försvinna. Trots detta saknas en politisk debatt som tar denna förändring på allvar, skriver Simon Källman, biträdande forskare vid Göteborgs universitet
Läs hela artikeln på Etc

”Mindre taktik om spärren tas bort”

Om spärren på 4 procent till riksdagen tas bort kommer fler att rösta på det parti som de i första hand sympatiserar med. Det skapar mer fokus på sakfrågor, skriver Lars Tobisson, före detta partisekreterare och förste vice partiledare för Moderaterna.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Kampen går vidare tills vi lever fullkomligt jämställt”

Kvinnor och män väljer yrke baserat på samhällets normer och lönegapet mellan könen är skrämmande stort, skriver Emma Lindqvist (MP), regionråd med ansvar för miljö, klimat och hållbarhet i Region Västerbotten.
Läs hela artikeln på Se/asikter/debatt/artikel/kampen-gar-vidare-tills-vi-lever-fullkomligt-jamstallt/ly1edpvl

”Brottsoffer en glömd grupp i samhället”

(20/3) Trots de senaste årens ökade uppmärksamhet på frågor som rör brott och otrygghet är brottsoffren åter den glömda gruppen i samhället. Det skriver Magnus Lindgren, Tryggare Sverige.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Filmen om Nationalteatern visar vänsterns ovilja att göra upp med sitt förflutna”

Det råder inga tvivel om att Nationalteatern har gett oss starka bidrag till den svenska sångskatten. Tvivel råder det däremot om vänsterns vilja att göra upp med sitt naiva stöd till några av historiens värsta bödlar, skriver frilansskribenten Jörgen Ovesen.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

Håll koll på

15.30
EU-kommissionen i Sverige arrangerar digitalt seminarium om den digitala tekniken som under coronapandemin varit avgörande för att upprätthålla det ekonomiska och sociala livet med Margrethe Vestager, EU-kommissionens verkställande vice ordförande med ansvar för digitalisering och konkurrensfrågor, och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev