Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 2 mars: ”Vaccinsjabblet visar att EU måste bli vassare”

Sverige får inte lämna över fler uppdrag till EU, skriver Stefan Fölster på DN Debatt. Behovet av riktade insatser för en jämlik hälsa är akut, larmar regionrådet Anna Starbrink (L) med flera i Dagens Samhälle. Och är Karlstadandan den nya Göteborgsandan?

Publicerad: 2 mars 2021, 05:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

L: Akut behov av riktade åtgärder för jämlik hälsa

Tillsammans med olika boende- och arbetsvillkor är den ojämlika hälsan ett av de tydligaste utslagen av socioekonomiska skillnader. Vi ser hur pandemins utbredning med precision följt segregationens karta, skriver Liberalernas hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink, Gilbert Tribo och Jonas Andersson, samt partiets sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Vaccinsjabblet visar att EU måste bli vassare”

Sverige bör nu ta täten bland de länder som inte vill delegera fler fluffiga uppdrag till EU. Om EU inte fokuserar på att göra färre saker men bättre är risken stor att man inte lyckas bättre med vare sig klimatet eller tillväxten än med vaccinuppköpen. I en ny rapport visar vi hur Sverige kan göra det, skriver Stefan Fölster, chef och grundare till tankesmedjan Better future economics.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Klimatsmart att vänta med höghastighets­tåg”

Det pågår en spännande utveckling inom cement- och stål­industrierna. Kan såväl betong som stål bli klimatneutrala blir utsläpps­kalkylen helt annorlunda för höghastighets­banorna, skriver professor Johan Silfwerbrand.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Långsiktig lösning för ensamkommande”

Att inte ge de ungdomar som kom till Sverige runt 2015 en rimlig möjlighet att få använda den utbildning de fått här för att ge tillbaka till samhället är humanitärt orimligt och en förlust för landet. Det krävs en långsiktig lösning för ensamkommande ungdomar och det brådskar. Skriver företrädare för Svenska kyrkan, Röda korset, Rädda barnen och Sveriges stadsmissioner.
Läs hela artikeln på Vk

”Hur kan polisen prioritera en tårtmuta över en död 16-åring?”

En polisman åtalas för vållande till annans död och tjänstefel efter en polisjakt där en 16-årig pojke avled. En annan polisman döms att ta tagit emot en muta i samband med trafikbrott utanför Borås. Polisens tårtor och hetsande jakter skadar allmänhetens förtroende, skriver Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Nyanlända utsätts för statlig historieförfalskning”

Sajten ”Information Sverige” är ingenting annat än statligt sanktionerad historieförfalskning. Dessutom riktad till nyanlända personer som kanske inte har några djupare kunskaper om det land de nyss flyttat till, skriver journalisten och historikern Johan Romin.
Läs hela artikeln på Expressen

”Tvångsförvalta kapade bostadsrättsföreningar”

Regering och riksdag har skapat möjligheterna för skandalen i ”Kinesiska muren”. Det som skett har varit möjligt därför att lagstiftningen kring bostadsrätter är svag, skriver Staffan Teste, ordförande i Bostadsrättsägarnas riksförbund.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

Karlstadandan jämförbar med Göteborgsandan?

Den så kallade Karlstadandan kan vara fullt jämförbar med den starkt ifrågasatta Göteborgsandan och de intressekonflikter som låg bakom 2010 års muthärva i staden. Hur ser de framförallt informella nätverken ut mellan ledande politiker, höga tjänstemän och företrädare för näringslivet, skriver vänsterpartisten Agne Sandberg.
Läs hela artikeln på Nwt

Håll koll på

9.30
Statistiska centralbyrån (SCB): Räkenskapssammandrag för kommuner och regioner, 2020.

10.00
Region Norrbotten håller digital pressträff med anledning av coronapandemin. Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson, smittskyddsläkare Anders Nystedt, Anna Pohjanen från Närsjukvård Luleå och Boden, Per Berglund från Länssjukvård samt chefläkare Pia Näsvall medverkar.

14.00
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19 vid en digital pressträff.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev