Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 19 mars: "Undermålig jämförelse bidrar inte till ökad trygghet"

Anspråket i SKR:s och MSB:s rapport ”Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2020” att mäta och rangordna tryggheten i landets 290 kommuner är närmast befängt, skriver sju kommunstyrelseordförande. Andra saker som diskuteras i dagens debattsvep är att socialministern vill likställa spelmissbruk med annat missbruk, att den svenska vaccinstrategin minimerar dödsfallen och att det är dags att överväga förbud mot burka och niqab även i Sverige.

Publicerad: 19 mars 2021, 07:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

"Undermålig jämförelse bidrar inte till ökad trygghet"

Anspråket i SKR:s och MSB:s rapport ”Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2020” att mäta och rangordna tryggheten i landets 290 kommuner är närmast befängt och saknar helt vetenskapligt värde, då underlaget bygger på en sammanställning av tveksamma eller i sammanhanget direkt olämpliga data, skriver bland andra generalsekreteraren för Stiftelsen Tryggare Sverige och sju kommunstyrelseordförande.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Spelberoende likställs med annat missbruk”

En nollvision för dödsfall relaterade till läkemedels- och narkotikabruk, minskat användande av tobaksfria nikotinprodukter samt förebyggande av spelberoende. Det är utgångspunkterna i regeringens nya ANDTS-­strategi, skriver bland annat socialminister Lena Hallengren (S).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Sveriges vaccin­strategi minimerar dödsfallen”

Enligt våra beräkningar minimeras allvarlig sjukdom och dödsfall genom att Sverige först vaccinerar de äldre. Men länder med andra förutsättningar kan göra rätt i att välja andra strategier, skriver två nationalekonomer.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

"Koppla inte ihop demokratin med liberalismen"

Demokratin ska lika lite kopplas samman med liberalism som med konservatism eller socialism – och ännu mindre nationalism. Man ska inte ge dagens populistiska strömningar någon förevändning för att börja tala om ”nationell demokrati”, skriver Olof Ruin, professor emeritus i statskunskap vid Stockholms universitet,
Läs hela artikeln på Aftonbladet

"Ett förbud mot burka och niqab vore rätt även i Sverige"

I Schweiz har man nyligen folkomröstat om maskeringsförbud på allmänna platser. Förslaget som i praktiken handlar om ett förbud mot burka och niqab vann gehör hos en majoritet av väljarna.  Förhoppningsvis kan detta aktualisera en nödvändig debatt även i Sverige, skriver Charlie Weimers (SD).
Läs hela artikeln på Expressen

"Dödläget för digitaliseringen av offentlig sektor är brutet"

IT-driftsutredningen har funnit en väg som bryter det rådande och kostsamma dödläget för digitaliseringen av offentlig sektor. Det skriver advokat Erik Brändt Öfverholm.
Läs hela artikeln på Altinget

"Hjälp oss – jobben på landsbygden försvinner"

83 företagare i besöksnäringen: Coronarestriktionerna slår stenhårt mot oss.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

"Stoppa utvinningen av gas i Siljansringen"

Att i dag utvinna klimatdrivande metangas är en i ordets rätta bemärkelse katastrofal idé. Det skriver företrädare för Naturskyddsföreningen i Dalarna.
Läs hela artikeln på Dt

"Dags att bygga Tåglandet Sverige"

Med en historisk satsning på järnväg vill vi föra samman Sverige och skapa klimatsmart infrastruktur, skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund tillsammans med Emma Berginger, trafikpolitisk talesperson.
Läs hela artikeln på Etc

"Är Göteborgs klimatarbete bara tomma löften?"

Göteborgs klimatprogram ignorerar helt rättviseaspekten och minskar chansen att klara 1,5-gradersmålet. Varför sätta upp tomma löften och mål när den motsvarande handlingen inte följer? Nu uppmanar vi till fortsatt global klimatstrejk, skriver Vinus Dubhashi Tiger och Lydia Rysavy, Fridays for future Göteborg.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

Håll koll på

07.00
Skolstrejkrörelsen Fridays For Future arrangerar en global klimatstrejk under parollen #NoMoreEmptyPromises.

08.45
Inrikesminister Mikael Damberg (S) håller en digital pressträff om ytterligare åtgärder från regeringen för att stärka Sveriges säkerhet.

11.00
Region Kronoberg håller en digital pressträff om coronaläget i länet.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev