Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 18 mars: ”Stor risk för digitala missgrepp i skolan”

Fyra av fem lärare anser att arbetet skulle bli mindre givande med en ökad andel fjärr- och distansundervisning, skriver Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet. Debattsvepet handlar i dag mycket om skolan, men också om regionala flygplatser, jämställdhet och digital vård.

Publicerad: 18 mars 2021, 06:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

”Så kan den digitala vården nyttjas optimalt”

En tillbakagång till en primärvård som präglas av oflexibla öppettider, telefonköer och veckolånga väntetider kommer inte att accepteras av invånarna. I stället bör samarbetet mellan den digitala och fysiska vården fördjupas och förbättras, skriver Doktor24:s Sverigechef Daniel Kernell.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

"Respektera oss äldre – annars röstar vi på någon annan!"

Minst 20 procent av Sveriges befolkning är äldre än 65 år. Röstdeltagandet bland oss är högt. Vi kommer att stå på barrikaderna och göra allt vi kan för att äldrefrågorna ska bli avgörande för valet 2022, skriver företrädare för Äldreupproret.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Stor risk för digitala missgrepp i skolan”

Fyra av fem lärare anser att arbetet skulle bli mindre givande med en ökad andel fjärr- och distansundervisning. Nästan varannan skulle allvarligt överväga att byta yrke, enligt en ny rapport. Det senaste årets nödlösningar får inte bli bestående, skriver Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Kompensera elever i gymnasiet här och nu”

Gymnasieeleverna kan inte vänta på framtida insatser från regeringen utan behöver kompenseras nu. Vi har fem förslag som vi vill se genomförda, skriver företrädare för flera elevkårer.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

"Stoppa miljonrullningen till regionala flygplatser"

Sedan 2012 har regionala flygplatser stöttats med cirka en halv miljard kronor årligen, tagna direkt från skattebetalarnas pengar. Pengarna skjuts till för att verksamheten inte är lönsam. Förlorarna är de som jobbar inom skola, vård och omsorg och de som hoppas att deras skatt ska gå till kvalitativ välfärd, skriver Lorentz Tovatt och Markus Lindgren (MP).
Läs hela artikeln på Expressen

"Bygg ut vägnätet – för att rädda liv och skapa arbeten"

Kvaliteten på svenska vägar sjunker allt snabbare för varje år. I Göteborg vittnar lastbilschaufförer om feldoserade kurvor och det höga antalet vägbyggen påverkar trafiken negativt. Nu behövs rejäla investeringar i både utbyggnad och underhåll av vägnätet, skriver, riksdagsledamöterna Helena Gellerman (L) och Sofia Westergren (M).
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

"Skolupproret måste tända en eld under fastfrusna fack"

Vad vill Skolupproret egentligen? Att fler inom skolans värld organiserar sig i kampen för bättre förhållanden, skriver grundarna. Och att en mer aktiv lärarkår ställer krav på att fackförbunden tar sitt ansvar.
Läs hela artikeln på Etc

"Socialpolitikens kvinnohistoria kan ge hopp och framåtblickande"

Socialpolitikens egen kvinnohistoria visar att flera kvinnor var engagerade i olika frågor. De vågade bryta gränser och engagera sig både inom socialt arbete och utanför ämnet, skriver Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete, Göteborgs universitet.
Läs hela artikeln på Nwt

"En modern arbetsmarknad är jämställd”

Jämfört med män arbetar kvinnor oftare deltid, har högre sjukfrånvaro, tar ut fler föräldradagar, är oftare hemma med sjuka barn och har lägre livsinkomst. Även om Sverige toppar EU:s jämställdhetsindex, så finns mycket mer att göra, skriver Joakim Larsson och Ulf Olsson, ordförande och vice ordförande SKR:s förhandlingsdelegation.
Läs hela artikeln på Barometern

Håll koll på

9.30
Säkerhetspolisen presenterar årsbok samt en nulägesbild av hoten mot Sverige vid ett digitalt presseminarium. Säkerhetspolischef Klas Friberg, senior analytiker Kennet Alexandersson och senior analytiker Ahn-Za Hagström medverkar.

14.00
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19 vid en digital pressträff.

14.00
Statsminister Stefan Löfven svarar på frågor i riksdagen.

15.00
Socialstyrelsen publicerar preliminär dödsorsaksstatistik, andra halvåret 2020.

16.35
Lärarförbundet arrangerar digitalt seminarium och släpper rapporten "Digitalisera inte bort lärarprofessionen", om helhetsbilden av hur lärare och skolledare upplevt undervisningen under pandemin. Vilka slutsatser har de dragit och hur påverkas lärarrollen av skolans digitalisering? Utbildningsminister Anna Ekström deltar.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev