fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debattsvepet

Debattsvepet 17 mars: ”Nödvändigt att också rusta upp civilförsvaret”

Miljöpartiet vill rusta cybersäkerheten i offentlig sektor. Den idéburna vården har inte fått kompensation för coronakostnader, varnar Famna och Fremia. Vikten av fri journalistik är ett annat ämne som debatteras i dag.

Publicerad: 17 mars 2022, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Civilt försvarRäddningstjänstenIdeella sektornKollektivavtal

 

”Kommuner håller på ersättning till idéburen verksamhet”

Den idéburna vården och omsorgen ställde om och har hanterat nya behov under pandemin. Men det löfte som regeringen gav oss i början av pandemin – att alla extra kostnader skulle kompenseras – återstår att uppfylla, konstaterar representanter för Famna och Fremia.

Läs hela artikeln på Dagens Samhalle.se 

”Förbättra villkoren för deltidsbrandmän”

Kommunal har under lång tid larmat om stor brist på yrkeserfarna och välutbildade deltidsbrandmän i hela landet. För att underlätta rekryteringen måste arbetsvillkoren förbättras, skriver Kommunal.

Läs hela artikeln på Dagenssamhalle.se 

”Nödvändigt att också rusta upp civilförsvaret”

Ökningen av försvarets resurser ska gälla både den militära och den civila delen. Satsningarna får inte gå ut över vården, omsorgen, skolorna eller biståndet. Klimatanpassningen måste skyndas på för att ge minskad sårbarhet. Alla i vårt samhälle har en viktig roll i totalförsvaret, skriver Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.

Läs hela artikeln på DN.se 

”Sverige måste förberedas på katastrofhantering”

I skuggan av det krig som finansierats av inkomsterna från de fossila bränslen som antänt världen måste vi nu samlas för att möta klimatkatastrofens ­oåterkalleliga påverkan på allt liv. Utlys nödläge och agera därefter, skriver medlemmar i Klimat­alliansen.

Läs hela artikeln på ETC.se 

”Har vi fri och oberoende press om tio år?”

Situationen i Ryssland gör det tydligt för oss att försvaret av vår liberala demokrati kräver en fri och oberoende press. Det skriver Ole Jacob Sunde, Schibsteds styrelseordförande.

Läs hela artikeln på SvD.se 

”Vi kan undvika det värsta - om ryska folket får veta sanningen”

För ett halvår sedan tvingades jag lämna mitt hem i Ryssland för att undvika fängelse. Mitt brott? Att jag är en oberoende journalist, skriver Roman Badanin, rysk grävande journalist i exil i USA.

Läs hela artikeln på Gp.se 

”Låt de som vill få bygga ny kärnkraft”

Energidebatten fortsätter splittra de politiska partierna. När nu en privat aktör öppnat upp för att utveckla kärnkraften är det upp till bevis för regeringen, skriver liberalernas Nyamko Sabuni och Arman Teimouri. 

Läs hela artikeln på Di.se 

”Att skånska moderater viker ner sig för partiet på nationellt plan riskerar att missgynna Skåne”

Att Moderaterna nu förespråkar stambanor med lägre hastigheter skapar en otydlighet om vad som är bäst för Skåne i förhållande till staten, det skånska näringslivet och danska kommuner och regioner. Det skriver de tre socialdemokraterna Katrin Stjernfeldt Jammeh, Anders Almgren och Jan Björklund, ledande kommunala företrädare i Malmö, Lund och Helsingborg.

Läs hela artikeln på Sydsvenskan.se 

SSU: S måste dra en röd linje mot MP och C

I dag är det kollektivavtalets dag. SSU kräver att S inför valet drar en röd linje mot MP och C med budskapet: Arbetskraftsinvandringen får inte ske på bekostnad av arbetares löner och arbetsvillkor, skriver Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU.

Läs hela artikeln på Aftonbladet.se 

”Trålarna ödelägger vårt hav men hållbart fiske förbjuds”

I Sverige får det småskaliga, hållbara fisket betala priset för att det industriella överfisket med trålare obehindrat ska kunna fortsätta. Havs- och vattenmyndigheten förbjuder kustnära fiske, samtidigt som trålare kan ta upp en miljon kilo fisk på en enda tur, skriver Susanne Ravani, Mathias Ravanis och Martin Ravanis som skrivit boken ”Wasa – den sista kvassen”.

Läs hela artikeln på Expressen.se 

Håll koll på

8.15
Socialminister Lena Hallengren håller pressträff om insatser kopplat till hälso- och sjukvården med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

11.00
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Robert Hannah, migration- och integrationspolitisk talesperson, presenterar nya förslag för att hantera den stora flyktingvåg som väntas komma från kriget i Ukraina.

15.00
Försvarsmakten håller digital pressträff om utvecklingen i Ukraina och Sveriges närområde.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev