Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 17 mars: ”Låt folket rösta om vinstbolag i skolan”

Vinster i välfärden, engångsplast och statliga jobb i Göteborg står på dagens debattagenda. Och så diskuteras Kriminalvårdens placering av häkten och anstalter – en het fråga just nu.

Publicerad: 17 mars 2021, 06:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

”Bekämpa inte skräpet med ett skräpförslag”

En nedskräpningsavgift på 800 miljoner kronor föreslås finansiera städningen av engångsplast i Sveriges kommuner, trots att det inte har gjorts någon beräkning av hur mycket städningen faktiskt kostar. Inte heller har det gjorts någon bedömning av hur den ökade kostnaden kommer att belasta återförsäljare och konsumenter, skriver Företagarnas Philip Thunborg och Butikernas Bengt Hedlund.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Låt folket rösta om vinstbolag i skolan”

Låsningen i frågan om vinstdrivna skolor leder till massor av dåliga kompromisser som varken partier eller medborgare är nöjda med. Därför är det i stället dags för en folkomröstning, skriver skoldebattörer.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Hög tid att lägga en ny statlig myndighet i Göteborg”

I Stockholm och Uppsala finns omkring 140 myndigheter jämfört med de sex som finns i Göteborg. När regeringen nu funderar på en ny myndighet för statliga utbetalningar är det hög tid att placera den här, skriver bland annat Gunilla Carlsson (S) och Rickard Nordin (C) samt flera lokala näringslivstoppar.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Sverige måste ändra vaccineringsstrategi”

Det är helt uppenbart att tillgången till vaccin för närvarande är och blir klart lägre än planerat. Det har nu också fattats beslut om att pausa vaccinet från AstraZeneca, vilket ytterligare kortsiktigt minskar tillgången på vaccin, skriver Gabriel Urwitz.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

”Låt en ny förmögenhetsskatt betala notan för pandemin”

En lämpligt beräknad förmögenhetsskatt – som helt undviker den kritik som fanns mot Sveriges tidigare system – skulle på några år sannolikt kunna betala av en avsevärd del av notan för coronapandemin, skriver skattexperten Peter Sundgren.
Läs hela artikeln på Expressen

”Lägg häktet i Trelleborg och kriminalvårdsanstalten i Kristianstad”

Varför valde de styrande politikerna i Trelleborg att peka ut ett område där åkermarken är som bördigast? Vi finner det obegripligt. Det skriver de tre centerpartisterna Kristina Yngwe, Patrik Holmberg och Christina Nyström.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

”Sverige är inte immunt mot krafter som splittrar”

”Islam är en avskyvärd religion.” Så säger Sverigedemokraternas partisekreterare i SVT. Varenda muslim på denna jord döms ut av partisekreteraren. Det om något är avskyvärt, skriver Åsa Lindhagen (MP) – som varnar för den nu pågående normaliseringen av SD.
Läs hela artikeln på Etc

”Kvinnors dåliga löner har samhällsfarliga konsekvenser”

Kvinnors löner är 9,9 procent lägre än mäns. Omräknat till tid betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16:09 varje dag, medan män får betalt för hela sin arbetsdag till klockan 17:00, skriver Elin Widmark, Yvonne Berlin och Nina Angeleni.
Läs hela artikeln på Nwt

Håll koll på

Kl 15
Scapis, världens största hjärt- och lungstudie, invigs digitalt.

Kl 15
SNS arrangerar ett digitalt seminarium om de försenade vaccinleveranserna med centrala aktörer på området.

I dag
EU: Kommissionen väntas lägga fram sitt förslag om ett vaccinpass.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev